МЕТРО Академия бе домакин на първите Годишни награди за кулинарни блогове, организирани от Блоговодител

МЕТРО Академия бе домакин на първите Годишни награди за кулинарни блогове, организирани от Блоговодител

Повече от 30 кулинарни ентусиасти се срещнаха за първи път "на живо", за да получат награди в 9 категории
Участниците ще бъдат гости на МЕТРО и по време на българските квалификации за кулинарните "оскари" Bocuse d’Or, които ще се проведат на 11 и 12 ноември
На специална церемония през уикенда в МЕТРО Академия бяха раздадени първите Годишни награди за кулинарни блогове, организирани от специализирания гастрономически сайт Блоговодител, в партньорство с МЕТРО Кеш енд Кери.
На събитието присъстваха автори на кулинарни блогове и кулинарни ентусиасти от цялата страна и от чужбина, гости и представители на медиите. Бяха раздадени награди в 9 специализирани категории, след гласуване на журито и още 9, определени след вот на публиката в Интернет.
Старт на събитието дадоха Илиян Димитров, създател на Блоговодител и Вероника Пунчева, Управляващ директор на МЕТРО Кеш енд Кери, което беше основен партньор и домакин на събитието. Илиян припомни началото на Блоговодител през есента на 2011-а година, подготовката и вложените усилия. Той благодари искрено на всички кулинарни блогъри и сподели, че без вдъхновението и талантът им, Блоговодител не би бил това, което е днес.
Г-жа Пунчева приветства гостите и изтъкна ролята им за превръщането на социалните медии и Интернет в пъстър, красив и вкусен свят, изпълнен с топлина и уют. Тя акцентира важността на кулинарните блогове за формирането на културата на хранене и запознаването на широката публика с най-новите тенденции в готвенето. С надежда това да бъде само началото на ползотворно и дълготрайно сътрудничество, тя пожела успех на всички участници в конкурса.
Сред изненадите на събитието бяха включвания от различни краища на страната и Европа на приятели и съмишленици на идеята на Блоговодител. Специални видео обръщения към всички участници и гости направиха Шеф Юри Велев – главен готвач в МЕТРО Академия и член на журито, Йоланта Делибозова - музикант, кулинарен блогър и ТВ водещ, която се включи от Германия, както и някои от печелившите участници, които не успяха да присъстват лично на церемонията.
Награди и грамоти в отделните категории спечелиха:
В категория "Гозбите на баба" - кулинарен блог, най-добре отразяващ традиционната българска кухня, наградата на журито и публиката спечели Гергана Аврамова, автор на блога "Супичка – пътеводител на новака в кухнята".
В категория "Жител на света" - най-добър блог с чуждестранни рецепти, наградата на журито и публиката спечели Ани Шакарян-Маринова, автор на блога "Вкуснотека".
В категория "Топло от фурната" - най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници, наградата на журито и публиката печели Илиана Николова, автор на блога "Щъркелово гнездо".
В категория "С аромат на ванилия" - най-добър блог с печива и десерти наградата на журито спечели Таня Донева, автор на блога "Вкусното ми Хоби със Страст и Любов", а наградата на публиката - Зорница Никифорова, автор на блога "Zornica-Pizza".
В категорията "Крилце или кълка" - най-добър блог с рецепти с месо и дивеч, наградата на журито спечели Драгомир Иванов, автор на блога "Вкусни моменти", наградата на публиката - Пепа Стоева, автор на блога "Храна за мой’те канибали".
В категория "Бързо и вкусно" - най-добър блог с практични ежедневни рецепти за цялото семейство, наградата на журито спечели Радостина Панчева, автор на блога "Кулинарен елексир", наградата на публиката - Гергана Аврамова, автор на блога "Супичка – пътеводител на новака в кухнята".
В категория "Сладко удоволствие" - най-добър блог с рецепти за торти наградата на журито спечели Бианка Йовчева, автор на блога "Вкусно с Бети", а наградата на публиката - Люси Евтимова, автор на блога "Lussi’s World of Artcraft".
В категория "Здравословно" - най-добър блог с вегетариански и веган рецепти, наградата на журито спечели Здравка Кокалова, автор на блога "I Love Our Dreams", а наградата на публиката - Емилия Георгиева, автор на блога "Emili-Cooking is Fun…".
В категория "Визуално пиршество" - блог с най-добро визуално представяне на рецептите (food styling) наградата на журито спечели Бианка Йовчева, автор на блога "Вкусно с Бети", а наградата на публиката - Румяна Босева, автор на блога "something…".
Закривайки церемонията, Камен Алексов, ръководител сектор Търговци и ХоРеКа благодари на гостите за участието и изрази желание и надежда, че кулинарните блогъри по-често ще гостуват на МЕТРО Кеш Енд Кери и МЕТРО Академия. Той покани всички блогъри, присъствали на събитието, да станат част от публиката на българските квалификации за Bocuse d’Or – кулиналните "Оскари", на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център.
Освен наградите, всички победители получиха ваучери от партньорите на събитието – МЕТРО Кеш Енд Кери, Вашата месарница и Сладката къща, като последните два осигуриха талони за отстъпка и на всички номинирани.
Специално предизвикателство към блогърите отправи МЕТРО Академия – да интерпретират в ястия и рецепти най-новия асортимент от бейби зеленчуци на МЕТРО и изпратят резултата от работата си на шеф Юри Велев, като най-интересните от тях ще бъдат приготвени заедно с екипа на Академията.
Церемонията бе емоционална и изпълнена със запознанства, прескочили от виртуалния в реалния свят. Всички присъстващи споделиха радостта си от това, че подобно събитие, което събира на едно място и отличава кулинарните ентусиасти, най-сетне е реализирано и изказаха надеждата си, че то ще се превърне в ежегодно събитие в живота на тази така широка общност от хора споделящи страст към гастрономията.