Разнообразната храна е правило при вегетарианството

Разнообразната храна е правило при вегетарианството

Разнообразната храна е правило при вегетарианството
Вегетарианството е новата глобална религия и това се забелязва. Има стотици интернет страници, включително и български, посветени на ползите от него, поддържани от влиятелни организации като PETA (People of Ethical Treatment of Animals - Хора за етично отношение към животните). Вегетарианските ресторанти са последна мода, а глобалните вериги за бързо хранене като "Бъргър Кинг" започват да включват в менюто си сандвичи без месо. Дори твърдението за глобална религия да ви се струва малко прекалено, не може да отречете, че последните години около вегетарианството се образува цяла система от етични норми. Най-популярните са да не се носят кожени и дори вълнени дрехи, а да се предпочитат материи от синтетичен или растителен произход. Или да не се купуват козметични продукти, изпробвани върху животни. Преди време PETA публикува и наръчник със съвети за ограничаване на раждаемостта сред домашните любимци. Целта е по-малко кучета и котки да бъдат изхвърляни на улицата и убивани в приютите, защото няма кой да ги осинови.
Вегетарианците се делят на няколко големи групи
Най-много са тези, които не ядат месо. Тези, които изключват и яйцата от менюто си, се казват лактовегетарианци. Веганите пък са стриктните вегетарианци, които не ядат продукти от животински, включително мляко и млечни продукти. Суровоядството също е вид вегетарианство. Според суровоядците, продуктите трябва да се консумират без всякаква термична обработка.
Вегетарианските ресторанти в София не са много, но пък почитателите на този вид кухня се уможават непрекъснато. В момента най-популярни са две заведения, където менюто е изцяло постно. Единият е достъпен, със средни цени. Kазва се "Dream house" и в него има както по-бързи, така и по-засукани манджи. Ресторантът "Кибеа" може да се похвали с голямо разнообразие на екзотични блюда, но и с високи цени. В София има и много ресторанти, които включват в менюто си и постни ястия.
В един от стриктно вегератианските ресторанти, намиращ се на ул. "Алабин", се срещаме с Антон и Александър. Двамата са вегетарианци от шест години. С нас е и Невена. Тя е вегетарианка, макара и малко съгрешила - с години не е яла месо, но последните няколко месеца усетила, че много й се иска да си хапне. Преди две седмици загубила бас, след което трябвало да изяде малко пилешко. Усладило й се и оттогава си хапва месо, макар и рядко. "Вече не ми се яде толкова обаче, мисля пак да спра", обяснява момичето.
"Приятелката ми ме накара да започна. Или по-скоро ме убеди", разказва Антон. Когато се хранели и той си приготвял нещо с месо, момичето го гледало кисело и укорително. "Разбрах, че яденето на месо означава насилствено прекъсване на живот, който може да се доразвие. Отнемайки му този шанс, ти караш духът му да премине отново по този път чрез прераждане", опитва се да обясни хиндуисткия начин на мислене Антон. Той спрял постепенно месото, като последно престанал да яде яйца и риба.
Месото е храна за сетивата
но не и за тялото. То съдържа токсини, които животното отделя, когато го убиват, разказват момчетата.
Александър престанал да яде месо докато бил в Бразилия. "Там е много лесно, защото има целогодишно изобилие от плодове и зеленчуци", твърди той. Когато се прибрал в България, повечето храни липсвали. "Станах целия зелен, защото желязото в кръвта ми рязко намаля. Истината е, че се опитвах да карам на филии с кашкавал,  например, за да не ям месо". Александър е категоричен, че при вегетарианството е много важно тялото да се снабдява с важни елементи като желязо, аминокиселини и т.н.
Вегетарианците споделят от опит, че когато човек спира да яде месо, променя отношението си към външния свят. Разбираш какво е да живееш без да причиняваш насилие на нито едно същество, обяснява Антон. И тримата твърдят, че са започнали да усещат по-силно слънцето и светлната, сетивата им се изострили. Антон забелязва, че е променил и характера си. Станал е по-жизнен и весел, отворен към другите. Той навлиза отново в хиндуистки обяснения "С насилието ние манипулираме външния свят. Това всъщност ни кара да страдаме и ни пречи да живеем в хармония с него". Антон и Александър казват, че идеята за ненасилие и въздържане от месо я има в повечето религии. Те дават за пример постите, познати и в християнството, и в исляма. "Това е един чудесен начин да провериш себе си", твърдят вегетарианците. През наближаващия коледен 40дневен пост, хората имат възможност да се пречистят. Месото засилвало агресивността у човека и въздържанието от него ги кара да са по-спокойни и смирени.
Глобалната мода на вегетарианството
е нещо положително, казват Александър и Антон. Според тях това е един от начините хората да осъзнаят, че не трябва да причиняват насилие. Невена обаче не е на тяхното мнение. "Мисля, че просто някои хора се рекламират така". Тя дава за пример плакатите на РЕТА, в които холивудски звезди са снимани голи и на тях пише "По-добре гол, отколкото облечен в кожа". Те гледат твърде повърхностно на нещата, категорична е Невена.
Разбира се, не всеки е съгласен с вегетарианския начин на мислене. "Не ядях месо в продължение на четири години. От пет обаче ям и не сядам на масата без мръвка", разказва Велина, която се занимава с програмиране. Решила да стане вегетарианка, когато била на 18 години. Обяснява си го с пубертетски инат. "Родителите ми са лекари и ми втълпяваха, че не може без месо. Аз пък упорито отказвах да го ям, беше нещо като бунт." Заминала от София да уча в Благоевград и там продължила с вегетарианството. "Бях непрекъснато гладна - хранех се в стола, където повечето блюда бяха с месо. Затова набивах хляб", разказва Велина. Това не й се отразило добре и напълняла много. "Вегетарианството е за хора, които имат време и си готвят сами, за да си направят балансирано меню", споделя тя. Според Велина, в месото има незаменими вещества, полезни за здравето. "Не съм склонна да вредя на организма си, само и само да не убивам животни", заключва момичето.
Независимо дали сте привърженици на месото или не, имате шанс да проверите себе си по време на наближаващите коледни пости. Те започват на 14 ноември и свършват на Коледа – 25 декември. Забранена е всякаква храна от животински произход, като изключение се прави само на Никулден и се яде риба. Блюдата са растителни, позволява се подправянето им с олио. Алкохолът е забранен.