От лед - на огън

От лед - на огън

Да, няма грешка - “От лед на огън” (From Ice to Fire), това е новото име на известния като “Панорамата” ресторант на хотел "Радисън". На практика обаче от старото място е останала само прекрасната гледка и интериорът. Кухнята и менютата са напълно променени. Инициативата е на новия директор храна и напитки Хартмут Грауел. Той е германец по произход, но не очаквайте в менюто вурстове и джолан с кисело зеле. Толкова е обикалял света, че, както сам признава, вече е позабравил родината си и е силно повлиян от източната кухня. Освен това е преди всичко експериментатор. За дестинации на своите пътувания и служебни ангажименти Грауел винаги избира екзотични и предизвикателни места далеч от центъра на Европа като Кения, Египет, Кипър и Обединените арабски емирства. На фона на страните, в които е работил, кухнята в София му се струва достатъчно хигиенична, а средата - безопасна. За да илюстрира това заключение, разказва случка, при която по време на кетъринг сред природата в Кения с 400 гости и с присъствието на президента трапезата била нападната от гладна лъвица и хипопотам. Ако искате, вярвайте.

Новото меню на ресторанта на хотел "Радисън" е наистина уникално с концепцията си, която буквално отговаря на името му “От лед - на огън”. Всичко, което се сервира, е абсолютно прясно и вие сами можете да го видите върху леда на витрината, след което ще ви бъде изпечено или задушено, но в никакъв случай опържено - такава е здравословната концепция на заведението. В листа с храните няма да откриете нищо напоено или плуващо в олио. Въобще мазнини вероятно има само в киселото мляко, отсича Грауел и добавя, че това не означава безжизнени и безвкусни ястия. Интересно е, че листът с храните не съдържа постоянни предложения, а се подменя всеки ден според пресните меса, риби, сезонни плодове и зеленчуци, които се предлагат на пазара. Изборът е само между няколко блюда - различен вид месо и риба с гарнитури. Когато едно ястие свърши, върху него се удря червен печат “продадено” - гаранция, че остатъците няма да отлежават в кухнята и стимул следващия път да дойдете навреме за обяд или вечеря.

Хартмут Грауел е тук едва от два месеца и все още не е показал всичко, на което е способен. Очаквайте нови рецепти с влияние от кухнята на Близкия изток.