Чудото "Печеното пиле и други истории"
Това е "Печеното пиле и други истории" от Саймън Хопкинсън. Внезапният й успех се дължи на факта, че е обявена за "най-полезната готварска книга и незаменимо готварско четиво на всички времена". Конкурсът е бил организиран от едно от най-влиятелните кулинарни списания - Waitrose Food Illustrated. В журито са участвали водещи готвачи, ресторантьори, критици и писатели, които произнесли само две думи: "фундаментална и вълшебна". Точно това, което според тях френската кулинарна библия не е. "Ларус гастрономик" получи присъдата "най-безсмисленото готварско четиво, което някога се е появявало", освен че изданието е тежко, скъпо и предназначено не за хора, които готвят, а за такива, които решават кръстословици, заради стотиците дефиниции в нея.
И така, какво трябва да представлява една готварска книга, за да бъде обявена за "най-добрата на всички времена"?
Изданието е джобно, елегантно, с хубава и здрава хартия, която да издържи дълго време на разлистванията. По азбучен ред са изредени 40 продукта, като след всеки от тях има забавна и любопитна статия. Следват рецепти - общо 160, които са уцелили точния баланс между класическата френска и световната кухня и още по-важно, рецепти, написани не да впечатляват, а да доставят удоволствие.
Всички били единодушни, че книгата представя рецепти и съвети, проверени от времето и на които винаги може да се разчита при даване на вечеря.