Wanted: празнична трапеза навън

Wanted: празнична трапеза навън

“E-е-е, тогава и Господ почива” - така отговориха от столичен ресторант на въпрос дали заведението работи на Бъдни вечер. Тези, които искат да спазят традицията, но да прескочат трудоемката част на ритуала и да консумират наготово сарми, ошав и тиквеник, по-добре да отидат при роднини: в София липсва ресторант с услуга "обредна трапеза" с подходящ декор и кухня за семейно празнуване на Малка Коледа навън. Няма и опция за поръчка на готова храна за вкъщи. Затова домакините пак да се настроят за тежкия физически труд, свързан с празничните блюда - според правилата на масата трябва да има 7, 9 или 11 постни ястия, сред които боб, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, мед, орехи, плодове, обреден хляб с украса, баница, зелник. Всичко това трябва да е готово преди залез слънце, защото на масата се сяда при изгряването на първата звезда (обикновено към 18-19 ч.). И никакви довършителни работи - всичко се слага наведнъж на трапезата.

Останалите членове на семейството, които решат да се включат компетентно в организирането на ритуала, най-добре да се заемат отсега с издирването на инвентар за правдоподобната сцена на Бъдни вечер. За празничния огън ви трябва прекаден и миросан бъдник от специално отсечено дъбово или крушово дърво; слама, върху която се нарежда трапезата; тамян за прекадяването й; намерете си и рало, което се слага в ъгъла зад вратата.

Ако решите напълно да пренебрегнете традицията и да излезете навън за вечеря, няма смисъл да се отбивате например в "Грозд", "Отвъд алеята, зад шкафа", "Чекпойнт Чарли", "Нов стандарт", "Ревю", "Добро", "Тино", "33 стола", "Вишните", защото не работят. Не са отворени и места, особено подходящи за организиране на битови атракциони като "При Яфата" и "Българи", а също и "Вегетарианска къща", за която се предполага, че е специализирана в областта на зелевите сарми и тиквеника. Не работят местата с чужда кухня като "Егур, егур", "Суши бар", "Гара за двама", "Пасторант", "Барбадос", Националната ротисерия, ресторант "Уно", китайския "Небесен дракон", "Фланаганс", индийските "Тадж Махал" и "Ауад".

Студенти, несемейни, млади двойки без опит или нерви в приготвянето на обредната трапеза могат да се насочат към няколкото отворени пицарии и веригите за бързо хранене, да направят резервация в турския "Гюлюм" или в ливанския "Шехеразада", или да пият по бира в Ирландския пъб на "Алабин". Гостите на столицата ще трябва да вечерят в хотелите или да посетят двата работещи ресторанта "Воденицата", до Драгалевския лифт и "Чевермето", до хотел "Хемус", където могат да поръчат част от традиционните ястия.