Шоколад

Шоколадът е капризно нещо, трябва да знаеш как да го погъделичкаш, казва Лора Керанова. Вероятно тя ще е едно от малкото съвременни момичета на 20, от които ще чуете репликата "моето място е в кухнята". Лора иска да стане готвач. Всъщност готвач не е точната дума - иска да стане нещо като артист в кухнята. Цялото си свободно време е посветила точно на това - да експериментира с вкусове и форми. Резултатът от тези експерименти може да варира от изненада до много силна изненада - като от нейните "кисели" бонбони с желе от натрошени виолетки и сок от лайм например или пикантните й бонбони с подправки - пипер, индийско орехче и канела. Много хора няма да ги харесат, казва тя, но тези, които ги харесат, ще ги харесат много. Твърди, че не прави храна за наяждане, а изкуство. Все още не е превърнала умението си в бизнес. В момента, в който била близо до осъществяване на бизнес идея, изгубила въображение и желание. Не прави планове за масово производство, нито да продава в сладкарници, защото смята, че там няма отношение към крайния продукт. Вижда своите изящни, странни шоколадови творения в малък магазин - "като от филма "Шоколад", казва тя. Надява се да намери хора, които като нея се наслаждават на експериментите и виждат в храната приключение.
Името й обаче вече се носи от уста на уста сред тези, които искат да направят парти с нестандартен кетъринг или да подарят специално изработени бонбони, или просто да се разнообразят с нещо по-специално. Казва, че бонбоните и сладкишите, които изработва, са съобразени с личността и стила на човека, който ги поръчва, затова колкото по-добре го познава, толкова по-сполучливо се получава. За да подготви кутия бонбони например, й трябват поне три дни - два подготовка и един за изработката. Прави ги ръчно, влага сърце, осем години опит и много въображение.
Лора започнала да готви на 12 години и оттогава напълно е превзела кухнята у дома. Най-големите й почитатели са баща й и брат й. Тя е от семейство на архитекти и по думите й баща й от малка я учи да цени детайлите и да бъде търпелива в това, което прави.
Приятелите й гледат на това занимание като на нещо доста странно и до днес трудно го възприемат. Трудно възприемат и факта, че на тази възраст предпочита да стои вкъщи и да бърка разтопен шоколад, но Лора смята че времето, прекарано в кухнята, й е по-ценно от часовете над питие в клуб. Има голяма библиотека с кулинарни книги и е проучила всички интересни магазинчета за подправки. "А когато намеря нова рецепта, мога да прекарам цяла нощ в правене на сладки", казва тя. Планира да учи в Англия или Франция, защото смята, че само там може да получи добро образование за готвач. В момента е студентка по мениджмънт на туризма, но не защото има желание да става мениджър в туризма, а защото в тази специалност се учи и готварство.