Бонд апети
Бонд, Джеймс Бонд - най-известният и най-галантният шпионин в света, познат на човечеството с неизменния си смокинг, пистолети, коли и красиви жени, няма нужда от представяне. Той е толкова популярен, че името му се е превърнало в нарицателно. Преди всичко Бонд означава поведение и стил, явно достатъчно привлекателни, за да го превърнат в най-големия рекламоносител. 007 е наръчник за консумация, който с леки вариации се повтаря във всеки следващ филм. Това, което отличава Бонд от простосмъртните, е, че винаги знае какво, кога и как да го направи. Това е така независимо дали става дума за убиване, избор на питие или съблазняване на жена - а те в неговия свят са дейности с абсолютно равна тежест. Ако се направи една статистика, сигурно ще се окаже, че броят на ликвидираните злодеи е равен на броя пресушени чаши.
Както и с жените - нито се привързва, нито се обвързва само с една - Бонд не постоянства и само с едно питие, още по-малко марка. В романите 007 пие всичко - от бира "Льовенбро" с шнапс, уиски "Джак Даниълс", джин "Бийфитър", уиски "Блек енд уайт", прословутото вино "Мутон Ротшилд" от още по-прословутите си реколти от 1947 и 1934 до саке: Танака: "Обичате ли японско саке, г-н Бонд, или може би предпочитате вашия коктейл водка мартини?" "О, не, обичам саке, особено когато е поднесено при правилната температура, а тя е точно 4 градуса." Бонд не пропуска и традиционното шери. Славата му е, че винаги знае какво питие да избере за всяка ситуация, въпреки че тя беше леко помрачена в "Казино Роял" (той избира виното Angelus от 1982 г., което пие по време на път из Черна гора. Из блоговете спецове споделиха възмущението си как може това деликатно вино да бъде подлагано на друсането, което причинява пътуването, особено при черногорските пътища.) От досието му знаем, че пие, но умерено. Има си строги правила: "Никога не пия повече от едно питие преди вечеря. Но то трябва да е голямо, силно и много студено." Когато говорим за питиетата на Бонд, трябва да се спомене глава 7 от "Казино Роял", написан през 1953 г., в която за първи път се дава легендарната рецепта на коктейла водка мартини.
"Сухо мартини, каза той. Едно. В дълбок съд за шампанско.
Да, мосю. Един момент. Три части "Гордънс", една водка и половин "Кина Лилей" (марка вермут). Разбъркайте го добре, докато стане леденостудено, после прибавете тънка лимонова кора. Ясен ли съм? Напълно, мосю." Тази формула се превърна в неотменима част от поп културата. Бонд нарича знаменитата си смес "Веспер" като красивата двойна агентка. Колкото до въпроса "Разбито или разбъркано?" - клишето вече започва да се пропуква и в "Казино Роял" получава отговора: "Приличам ли на човек, на който му пука?" Бонд, естествено, обича и шампанско, в това число разговорите и размишленията за него: "Това е бутилка "Дом Периньон 55" - ще бъде много жалко, ако я счупите, казва доктор Но. "Лично аз предпочитам тази от 53-а. Или: "Човек, който пие "Дом Периньон 52" не може да е чак толкова лош." Въпреки че Bollinger официално се води за "Шампанското на Джеймс Бонд", литературният Джеймс Бонд е почитател и познавач на шампанското Taittinger и във филмите "От Русия с любов", и във версията от 1967 на "Казино Роял". 007 е немислим без водка. Обикновено е Smirnoff, но сме го виждали и с Финландия. След толкова много алкохол е редно да споменем и рецептата на 007 срещу махмурлук, за която в един от филмите признава, че му се налага да си приготви поне веднъж седмично: 1 яйце, 50 мл бренди, няколко капки сос Уорчестер и табаско.
Какво е положението с апетита на агента? В книгата "Казино Роял" той казва на Веспер Линд: "Винаги се наслаждавам на това, което ям и пия. Сигурно е свързано до известна степен с това, че съм ерген, но най-вече от навика ми да обръщам прекалено внимание на детайлите." Но ако питиетата на Бонд са толкова щателно следени, като изключим обичайните сьомга и хайвер, коя е типичната храна за Бонд? Дори тези, които не са гледали нито един негов филм, си го представят с пистолет или чаша в ръка, никога с чиния. Никой не е виждал Бонд да рови из салата или да сърба супа, така както никога не се явява по пантофи. Това не е никак случайно. Човек, който трябва да спасява света, няма време супи и салати. Бонд носи на плещите си бреме, от което трябва да отърве човечеството, и тук няма място за дъвчене и разточителни обеди. Чревоугодничеството и мъжествеността някак си не вървят ръка за ръка.
И все пак, ето че откриваме една пролука в супермъжката порода на Бонд: романа "Операция Мълния" (1961). Агентът е изпратен за две седмици в санаториум в Брайтън.Там е подложен на строга диета, бани и процедури. В тази абсолютно непривична обстановка за агента все пак се появява една сочна специалистка по остеопороза, предизвиква желание за секс и... спагети: "...това, за което мечтаеше, беше една голяма порция спагети "Болонезе", сготвени с много чесън, заедно с една бутилка най-евтино и семпло "Кианти" - напълно достатъчни да изпълнят празния му стомах и с вкус, подобаващ за небцето му, както и за здравото и гъвкаво тяло на Патриша Фиъринг..." Спагети "Болонезе", бутилка "Кианти" и стегнато женско тяло - човек не може да живее само от коктейли!
Рецепта
Казват, че Бонд бил продължение на глътката и апетита на Флеминг. През 1931 Флеминг постъпва в агенция Ройтерс, откъдето често е изпращан в Москва. Там, разбира се, опознава в детайли вселената на водката и хайвера - двата продукта, които стават съществена част от света на 007. Ян Флеминг обръщал сериозно внимание на това какво яде и пие героят му и даже дори своята рецепта за бъркани яйца: (за 4)
12 пресни яйца, сол и черен пипер 160 г масло, т.нар. fines herbes (пресни подправки)
Счупете яйцата в съд.
Започнете старателно да ги разбивате с вилица и подправете със солта и пипера. В малък меден или чугунен тиган разтопете 125 г масло. Когато се разтопи, изсипете яйцата и ги оставете на слаб огън, като леко ги разбърквате. В момента, в който ви се струва, че яйцата изглеждат малко по-влажни, отколкото ви се иска, ги дръпнете от огъня и прибавете останалото масло, разбърквайки ги половин минута, след което прибавете пресните подправки. Сервирайте върху гореща препечена филийка с шампанско розе.