Концерт за 150 декара лозя
"Приятелката ми, често казва, че аз ще съм първият класически музикант-лозар и винар", започва пианистът Иво Върбанов, който от три години е част от квартет "Воланд" (кръстен на най-виртуозния персонаж от "Майстора и Маргарита") . Освен отдадеността си на пианото от тази година Иво вече чака и реколтата от 150-те декара лозя, засадени по баирите на Изворово - селце, намиращо се на пътя от Любимец за Тополовград.
Съчетанието на класическа музика и винарство не е случайно, а се подчинява на една обща философия, "защото винарството си е вид изкуство и изисква много повече страст и любов, отколкото прагматични сметки". Друго общо нещо между хубавото вино и качествената музика е, че новите технологии убиват и двете. В това Иво Върбанов се убедил след посещение на един панаир за технология на виното. "Изправиха ми се косите като видях предимно щандове на известни фармацевтични фирми. После разбрах, че съвременната индустрия си позволява да бърника в ДНК кода на доброто старо вино, като добавя танини, ензими и всякакви други качества по изкуствен път чрез много химия." Намесата в класическата музика е не по-малко пагубна. "В последните години възможността за създаване на изключително качествени записи се отразява сериозно на изпълненията на самите музиканти, които превръщат свиренето в технологичен процес без душа и емоции, смята Иво Върбанов. Глобализацията в музиката цели винаги да се правят все по-съвършени и безгрешни изпълнения, от които обаче няма никаква полза, защото можем да си ги пуснем и вкъщи на компютъра." "Днес има изключително много изпълнения на живо, които са с перфектни технически параметри и никакъв живот в себе си", смята Иво Върбанов. Затова, както в концертните изпълнения, така и в лозарските си увлечения пианистът се стреми да остава автентичен и дълбоко свързан с духа на живата традиция.
Квартет "Воланд" се ражда от срещата на двама стари приятели. Иво Върбанов и Михал Древновски са от музикални семейства, което допълнително ги сближава. Михал е син на прочутия полски пианист Марек Древновски. Върбанов кани джазмена Христо Йоцов да стане част от "Воланд". Четвъртият в карето е Радосвет Кукудов-Ети.
Нестандартен е начинът, по който се избират композициите за концертите на "Воланд". "Пуснахме обяви в пресата за съвременна музика, че сме квартет и си търсим добър и нов репертоар. И съвсем неочаквано бяхме заринати от композиции за две пиана и ударни. За нула време събрахме около 20-ина различни композиции от цял свят."
Върбанов има необичаен подход и в лозарството. Да речем, идеята му да свири класическа музика на лозето и после на бъчвите. "Това вече дава резултат при кравите, защо да не се получи и с виното", смее се Иво.
За момента насажденията са малко и Върбанов се справя с помощта на стар приятел агроном и семейството в лицето на сестра си и нейния мъж. Агрономът е приятел от детските години в Плевен. По една случайност преди три години Иво го среща и разбира, че е завършил наскоро агрономство."Точно това търсехме поради простата причина, че нямахме нужда от човек, който да има вредни натрупвания. Защото традиционното земеделие в България е прекалено свързано с ползването на химикали. Началната точка в новото обучение на младият агроном е посещение на гроздобер в Бароло, един от най-добрите винарски региони в Италия. "До някаква степен се върнахме назад във времето. После приятелят ми агроном ми каза: Забелязах, че те правят неща, които са ни учили, че не се правят от сто години в България." А пък аз го попитах: Ти опита ли им вината? Отговори ми, че са най-добите, които някога е пил. Сам се убеди, че е далеч по-добре в избата да няма концентратори и разни изкуствени прахчета. В земеделието, както и в музиката има важни неща, които не трябва да се пипат и е добре да останат старомодни."