Пламен Дойнов прави стихотворения с кафе
"Кафе в прекипяла прегръдка с ликьор амарето,/под шапка от бита сметана в екстаз..." Така звучат рецептите, които във вторник вечер актрисата Татяна Лолова ще чете на френски език пред отбрана публика. Това са едновременно стихове и истински рецепти за приготвянето на прочутите унгарски и виенски кафета - с черешов ликьор или с ванилия, със сметана или пък шоколад. Поводът е представянето на френското издание на стихосбирката "Кафепоеми" на Пламен Дойнов в превод на Ралица Фризон-Рош.
Самият Пламен Дойнов смята, че това е една "кулинарна книга", която съдържа автентични рецепти от централноевропейски кафенета, представени в стихотворения. Той обяснява, че от всяко кафе е направил стихотворение, но и обратното е вярно - ако човек внимава или си записва съставките, накрая от това може да се получи истински кафе-коктейл.
Френското издание на книгата - под заглавие Le temps d'un cafe, имаше своя премиера в Париж миналата година в прочутото парижко кафене "Флор", което помни създаването на сюрреализма и екзистенциализма. Книжката на издателство "Карактер" е включена в библиотечната поредица "Планети", която досега е представила книги на Тристан Цара, Фернанду Песоа, Петер Алтенберг, Кристина Тот. Пламен Дойнов е първият български автор, включен в поредицата.Сега пред българска публика ще бъдат представени и френското издание, и второто българско издание и стихосбирката. Проф. Стоян Атанасов ще говори за културата на кафето, а Пламен Дойнов ще разкаже как е писал стиховете по менюта на известни кафенета в Будапеща.
"Родината на кафето е Африка, но то става кафе в Европа, защото тук влиза в кафенето и създава специфична култура", казва Дойнов. Той нарича тази книга пътеводител, защото с нея човек може да се ориентира из географията на вкуса - "да се докосне до основни усещания за Белла Италия, до есенна Виена и горещия север на Ирландия, да разбере тъмните конвулсии на Уганда Будишу и Кения, екзотичните далечини на Карибите и Папуа Нова Гвинея", пише Дойнов.
И двете издания включват черно-бели снимки и имат специален ретро дизайн. "Това е една носталгична книга. Идеята за написването й ми хрумна в Средна Европа, когато попаднах в едно будапещенско кафене. Тъкмо там поисках да напиша книгата, защото осъзнах болката по изгубения рай на автентичната българска градска култура. Запазените стари кафенетата в Будапеща усилиха в съзнанието ми отсъствието на интелектуалните кафенета на София", казва Дойнов.
Във вторник вечер София е на ход. Мястото е Френският институт, от 18.00 часа. Кафе ще има.