Няма туй-онуй, време е за рататуй
В годината на прасето лятото на плъха е в разгара си. Става дума за летния хитов филм "Рататуй", който скоро ще се появи и тук. В анимационния филм се разказва за малко плъхче, Реми, което мечтае да стане готвач. Той добре знае, че принадлежи към животински вид, обявен за враг номер едно във всяка кухня, и все пак иска да се измъкне от лутането из боклуците и избягването на отровата за плъхове. Един ден той се озовава в Париж, при това в кухнята на прочутия ресторант "Густо". Там се запознава с момчето за всичко Лингуини и започва тайно да го посвещава в кулинарното изкуство. Получава се едно бляскаво плъхо-човешко кулинарно дуо, което, само формално естествено, много прилича на историята на Сирано дьо Бержерак. Голямото предизвикателство идва, когато най-известният и в същото време зъл кулинарен критик Антон Его (озвучаван от Питър О'Тул) ще дойде на посещение да оцени ресторанта. Само че Лингуини трябва да сготви. И тук идва часът на Реми, който успява да разтопи сърцето на Его с едно скромно, но изтънчено ястие.
Всичко това е на фона на Париж, френските шансони и изобщо всичко е много човешко. Най-същественото е, че все пак големият герой тук е храната и превръщането й в изкуство. Професионалната кухня е показана в такива детайли, че
филмът спокойно може да бъде показван в кулинарните академии
Това не е чудно: продуцентите му са минали през интензивни готварски курсове и на място са наблюдавали какво става в най-известните френски кухни. Така ресторантът "Густо" се оказва събирателен образ от няколко от водещите ресторанти в Париж - Guy Savoy, Le Train Bleu и Taillevent. В последния например продуцентите разбрали какво означава обслужване на ниво. Хора от персонала забелязали, че между първото и второто отпиване от чашата с бяло бургундско на една гостенка на ресторанта минали десет минути. Това бил сигнал, че виното е поднесено твърде студено, което довело до моменталната корекция на температурата му. Останалото е пищно кулинарно воайорство: цветът на медните съдове, парите, които излитат от супите, зеленото и бялото на стръковете праз, които се търкулват под ножа, педантични детайли от приготвянето на задушена щука с масло, копър и картофки, или рагу от филе миньон с говежда опашчица и арпаджик, поръсено с перигорски трюфел. Има и някои поучителни реплики: "Всеки може да готви", "Да, отвръща Реми, "сигурно, но това не означава, че всеки трябва да го прави."
Филмът, в който героите поглъщат и култовите вина "Шато Латур" от 1961 и "Шато Лафит", се оказал достатъчно вдъхновяващ и за бизнес идеята
да се пусне вино с етикет Ratatouille Chardonnay, изобразяващ плъхчето. Според плана бутилките щели да са пълни с бяло бургундско от 2004. Но през миналата седмица от "Уолт Дисни" обявиха, че се отказват от идеята още преди първите бутилки да стигнат големите магазини през август. За отказа помогнал Калифорнийският институт за виното, който представлява интересите на близо 1000 калифорнийски изби. Не можело да се рекламира френски продукт. (Което е очевидно - във филма става дума само за френски вина и храна). Освен това изображението на плъхчето си е живо предизвикателство към децата, което ги подтиква към пиене, а това е далеч отвъд етичните стандарти на индустрията. Но тук има и още нещо - глобалната премиера на ястието рататуй.
На сцената са патладжаните, чушките и тиквичките.
Ефектът от филма е такъв, че първата ви работа (както и на децата ви) ще е да хукнете да готвите заглавието на филма - класическа провансалска вегетарианска яхния, свързвана най-вече с Ница, подходяща точно за този сезон, когато патладжаните и тиквичките са в разгара си. Нейни вариации се намират във всички южни страни.Но в случая сме зрители на една изобретателна интерпретация на рататуй, каквато само добрият ресторант може да ви предложи. И още нещо - консултант на филма е готвач от световна величина - Томас Келър от "Френската пералня", с когото неотдавна "Дневник" ви предложи интервю. Така че зад новия рататуй, който всъщност е големият герой във филма, стои именно Келър.
Във варианта на Реми/Келър вместо парчета зеленчуци, уврели в яхния, ни се предлага нещо по-изтънчено и същевременно просто. Ще видите ветрилообразно наредени тиквички и патладжани върху деликатен сос, приготвен от чушки и домати, след което изпечени на фурна, което запазва по-добре както структурата, така и цветовете на зеленчуците. Най-добре върви с френска багета и козе сирене, но се поднася също с ориз, картофи, среща се и като гарнитура.
Ето стъпка по стъпка рецептата от филма:
За 4 порции
За пиперадата
1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
1/2 зелена чушка
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол
Зеленчуците
2 тиквички, 1 патладжан, 4 домата - всички нарязани на кръгчета,
1/2 чаена лъжичка счукан чесън
2 лъжици зехтин, щипка листа от мащерка, сол, черен пипер
За винегрета
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
пресни подправки
Сол, черен пипер
За пиперадата:
Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете половинките чушки върху фолио и ги печете 15 минути. След това ги оставете да се охладят, обелете ги и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате. Запазете една супена лъжица от сместа, а останалата изсипете в 20 см кръгла тавичка.
За зеленчуците:
Загрейте фурната на 150 градуса. Върху пиперадата наредете кръгчетата зеленчуци във формата на спирала. Смесете чесъна, зехтина, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Поръсете със сместа зеленчуците. Покрийте тавичката с фолио. Печете докато зеленчуците омекнат, около два часа. Махнете фолиото и продължете да печете, докато станат с тъмнозлатист цвят.
Направете винегрета с продуктите, като си го подправите на вкус. Нарежете на четвъртини и сипете зеленчуците в чиния под формата на ветрило. Залейте с винегрета.