Зимен конспект

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

Зимен конспект

Зимен конспект
Не можем да оспорим твърдението, че кулинарното изкуство е работа с четирите сезона. Представете си праз, пуйка, пай, няколко пръчки канела и клончета карамфил и все едно си представяте зимата - времето и на по-силните усещания.
На пръв поглед зимата е най-неблагодарният от кулинарните сезони. Това означава, че да готвим през тези месеци е по-голямо предизвикателство към въображението и уменията ни - не би било пресилено да се каже, че ако през пролетта и лятото се радваме на продуктите, през зимата се съсредоточаваме повече върху тяхното приготовление.
Полезен за целта "конспект", който може да получите върху тази материя, предлага зимният брой на сп. "Меню". В него ще откриете подробна, и още по-важно - добре систематизирана информация на тема "Pимна кухня": любопитни истории за продуктите, ценни съвети, и рецепти, които са на границата между качествената, но по-проста кулинария и големите шедьоври на това изкуство.
Списанието отделя цял раздел за уикендно меню
Той включва въпроси като как да си направим парти в шведски стил (с горещо вино и апетитни хапки), необикновена закуска в снежна утрин (филийки с конфитюр от карамелизирано мляко), как да украсим супата, какво трябва да се знае за азиатските гъби.
Зимата е и сезонът с най-много празници, начело естествено с Бъдни вечер и Коледа. Още миналия месец в обръщение влезе клишето "предстоящите коледни празници". Очарованието в репертоара на първия е в задължителното повтаряне на менюто. В повечето случаи се повтарят и рецептите като непоклатими семейни закони. Хубавото на втория, точно обратно, е в разточителството и вариациите. Тук точно е мястото на пълнените пуйки и печените прасенца.
Най-ценното в броя, разбира се, е предложението за новогодишната вечер от а до я
То започва с пълен списък за пазаруване, минава през ценна информация за продуктите и преди самите рецепти дава и точния график за приготовление. Тук има и идеи какво шампанско да си вземете за посрещането на Новата, както и избор от великолепни празнични десерти.
Рецептите, които ще ви привлекат вниманието, са за лучена супа, тарт фламбе, Coq au vin (петел във вино), риба със сос от яйца и заек с горчица.
Практически курс
Все пак, ако искате да ви е още по-лесно, в събота пред магазин "Пикадили" в мола "София сити сентър" шеф-готвачът Ивелина Иванова в продължение на пет часа ще демонстрира всичко това на живо пред вас, като ще сготви едно по едно пет изискани празнични ястия.
1. Точно в 12 на обед тя ще започне със супа вишисоаз - ще можете да я попитате за произхода на името и защо тайната на добрия вкус на тази супа е настърганото индийско орехче.
2. Второто блюдо ще са омлетени рулца с плънка от гъби и сирене "Дунавия" - това е моментът да научите всичко за омлетите и техните вариации
3. Бобените кюфтета на Ивелина Иванова са ненадминати - тук щипката кимион, сушеният джоджен и лъжичката сусам правят магията. Рецептата върви с любопитни истории за целта на популярния номер с изхвърлянето на водата, както за подправките, които по света се използват с боба.
4. Кулминацията в презентацията на това празнично меню естествено ще е пълнената печена пуйка. Сред продуктите ще са ябълка, розмарин, дафинов лист, кестени. На каква температура се пече, колко време, как се нарязва - тук въпросите, на които ще получите отговор, сигурно ще са много.
5. Най-любопитната част от шоуто ще е накрая, когато на живо ще видите как се прави прочутата торта "Захер". На пръв поглед - само блат и глазура, но това е сладкиш с много тънкости и потайности - дори в начина на приготвяне на мармалада от кайсии, с който се намазва основата. Като екстра Ивелина Иванова ще обясни каква е историята на Sacher, къде и от кого се пази рецептата на този великолепен сладкиш и защо изобщо готвачите не издават собствените си тайни в приготвянето му.