Франция: Рататуй трябва да е под закрилата на ЮНЕСКО
Френската кулинария да стане част от паметниците на световното наследство на ЮНЕСКО - за това ще лобира френският президент Никола Саркози. "Нашето кулинарно изкуство e най-доброто в целия свят", каза той по време на годишния земеделски панаир в Париж. Италия се почувства засегната от намерението на съседите си и обяви, че нейните паста и пица не отстъпват на френските гъши дроб, лучена супа, охлюви и коняк, а напротив - дори са по-предпочитани и вече са завладели света - така поне твърдят от Италианската асоциация на фермерите, цитирани от Ройтерс. Оттам заявиха още, че Италия има повече признати от Европейския съюз специалитети - цели 166, а Франция остава на второ място с 156. Движението за здравословно хранене Slow Food ("Бавно хранене") се намеси в спора и също се произнесе срещу желанието на Франция кулинарията им да попадне под закрилата на ЮНЕСКО. "Защо трябва да се смята, че френската гастрономия е по-добра от която и да е било друга?", пита Карло Петрини, шеф на италианския клон на Slow Food. "Чудесна е идеята да прибавим кулинарното изкуство към световното наследство, но всяка страна трябва да има това право, а не само Франция", допълва той. В списъка на ЮНЕСКО освен египетските пирамиди и Великата китайска стена са включени и индонезийски танци и разказвачи на народни приказки от Киргизстан. През 2005 г. Мексико получи отказ да включи своята кухня в ценния списък.