"Ммм...", или вегетариански тур из Лондон

Както и да го увъртаме, все опираме до доброто старо "По-добре е да си здрав и богат, отколкото...". По пътя към постигането на тази максима пък лежи друго клише: "Ти си това, което ядеш". Тази несложна мисловна фигура са следвали организаторите на тазгодишната британска вегетарианска седмица, приключила преди седмица. Според тях да си вегетарианец е фасулска работа или поне е по-лесно решение от това да ходиш на фитнес.
Безмесната седмица впрочем е и повод за обиколка из Лондон по вегетарианските ресторанти. Да създадеш и да поддържаш такова заведение не е елементарно най-малкото защото трябва да умееш да предложиш и да поддържаш атрактивно и вкусно меню. Освен това трябва да го съчетаеш и с отчетлив стил, ако искаш да привлечеш хора с малко по-високи финансови възможности, макар че това не е задължително условие за успех.
"Русийон" (Roussillon) в лондонския район Пимлико и "Морган М" (Morgan M) в Хайбъри са от старата гвардия. Но в града има нов претендент с гастрономично самочувствие. "Саф Лондон" (Saf London) е стилен с главно "С".
Тук определено няма да попаднете на хипита със сандали. Единствените сандали са "Маноло Бланик" на краката на невъзможно фина дама на бара, опитваща "Лейси Лангстън" - нещо, което в менюто е описано като "сокове от местна, органично отгледана зелена ябълка и круша, органична кава, органични малини и пресни ягоди" ("Органично" в английския език е описание на това, което на български вече е общоприето да се нарича биопродукт, т.е. отгледан в естествена среда, без изкуствени торове и химическа обработка - бел.ред.)
Думите "органично" и "местен" са употребени още много пъти в менюто на "Саф". Но когато се опитах да разбера какво по-точно имат предвид под "местен", получих доста мъгляво описание за произход от места "съвсем близо до Лондон", макар да не съм забелязал в района плодови и зеленчукови градини.
Поръчваме си и ние по един "Лейси Лангстън" (8 паунда) и установяваме, че наистина е толкова освежаваща напитка, че веднага продължаваме с "проучванията".
Детоксикация и реновация
Можете да го направите не само в Лондон. "Саф" е заведение от група вегетариански ресторанти в Мюнхен, Истанбул и Бодрум. Тя се ръководи от компанията "Лайф" (Life Co), чийто интернет сайт промотира още "изключително пролетно пречистване с гуруто на умствената детоксикация Санди Нюбигинг".
Менюто обаче не е толкова претенциозно. Повечето неща струват под 10 паунда. Под "хайвер" например тук разбират няколко перлички в компанията на картофена палачинка и обезмаслена сметана. Допадна ни и "Буда боул" - купа, пълна с жасминов ориз, полят със зелен чай тофу и стръкчета зелен чесън, макар че оформителите на чинията можеше да проявят малко повече фантазия от аранжираната репичка, лист салата и купчинка горчица.
Изглежда, собствениците на лондонския "Саф" са похарчили цяло състояние за обновяването му и за лятната градина, прекрасна за тихите вечери в иначе незабележителния квартал. За съжаление декорът е по-впечатляващ от храната, приготвяна в открита кухня, приличаща повече на химическа лаборатория. Но не ме разбирайте погрешно - "Саф" си струва да се посети най-малкото за да видите колко може да бъде постигнато с минимално готвене и много внимание.
Храна за размисъл
От друга страна, "Росийон" не е 100-процентов вегетариански ресторант. Той е френски представител на haute cuisine и още през 2000 г. спечели първата си звезда от "Мишлен". Главният готвач Алексис Готие, който е работил с Ален Дюкас, е прочут с своето menu legumes от седем зеленчукови блюда, което се променя според сезоните.
Но тук има и богат невегетариански избор за всеки, който се чувства некомфортно в това гнезденце, където се очаква да сте готови да платите над 100 паунда на човек (включително виното). Кухнята е богата, сериозна и много впечатляваща (както и клиентелата, която не носи бради и сандали, а е най-доброто от търговската улица "Севил рау" в Мейфлауър).
"Морган М" покрива приблизително същата гурме територия в Северен Лондон. Градинарското меню излиза около 40 паунда на човек, което е страхотна цена, защото главният готвач Морган Мьоние създава богатство, достойно за звездите на "Мишлен" - замразено гаспачо, лека супа от ягоди и суфле от кайсии.
Посетихме "Морган М" в неделя следобед и се изненадахме, че е почти празно. Оказа се, че това е едно от най-спокойните места, които съм посещавал. Вероятно гостите са онемели от качествата на кухнята. Единственото, което чувах от съседната маса беше: "Мммм, много е добро, много..."