Уилфред Шуман: Трябва да преборим стереотипите за шампанското и коняка

Уилфред Шуман е холандец, роден в Индонезия, израснал в Сингапур, а от 16-годишен живее във Франция. Работата му е да пътува, да се среща с хора и да продава вино. От осем години е представител на две изби за алкохол във Франция - Champagne Gosset, създадена през 1584 г., и Cognac Frapin - къща за производство на коняк от 1270 г.
Шуман е в София, за да представи двете къщи, като добрата новина е, че съвсем скоро ще може да открием напитките в някои от най-добрите ресторанти. Сред ресторантите със "Мишлен", които предлагат въпросното шампанско, са парижкият Ambroisie, лондонският Le Gavroche и нюйоркският Four Seasons. Конякът "Фрапан" се произвежда единствено в региона на Гран Шампан, на който официално принадлежи категорията "Гран Крю дьо Коняк"
Все още ли конякът е питието на възрастния мъж с костюм на райе и пура?
Бихме искали да избягаме от имиджа на коняка като питие за след вечеря. Опитваме се да го направим модерно питие, но това е трудно, защото имаме голяма конкуренция - водката, уискито. Все пак зависи в коя страна се намирате. В Китай например пият коняк по време на вечеря и го смесват с вода. Той много добре пасва на пикантната им кухня.
Как пият коняк французите?
Те не пият коняк. Истина е. Конякът е предимно за износ. Което само показва колко лош вкус имат французите. Не, шегувам се. Франция просто е малък пазар именно заради този остарял имидж на пиенето на коняк.
Как може конякът да стане модерно питие?
Когато младите хора се научат, че могат да смесват коняка, както смесват водката с тоник, с газирана вода. Американците пият коняка с кока-кола. Някои хора ще кажат, че това е направо грехота. Но аз нямам нищо против да му налееш кока-кола, той пак си остава добра напитка. Между другото, хората преди 50-60 години са пиели коняка именно по този начин - смесвайки го с газирана вода, тоник, лед, но тази тенденция изчезва след Втората световна война, когато се превръща в питие за след вечеря. Сега искаме да върнем стария обичай и да покажем на хората, че е питие, подходящо за всяко време на деня.
Вие как пиете коняка?
През лятото го пия с тоник и лед, а през зимата - чист. Наливам си чаша коняк, и нареждам в чинията сирена - пармезан, синьо или старо холандско сирене...
Какво ще кажете за шампанското?
Шампанското се възприема като напитка за специален повод. И това е стереотип, от който искаме да избягаме. Шампанското всъщност е вино. Газирано е, но си остава вино. Опитваме се да покажем, че шампанското върви с храната.
Коя храна е подходяща за шампанско?
Зависи. Младото шампанско с плодов вкус е добър аператив, върви с маслини, и може да се пие през целия ден. Шампанското шардоне върви с риба, а пино ноар и по силното шампанско - с пиле. В Унгария например обядвах пикантен гулаш с розе и беше много добра комбинация.
Кой е основният ви пазар за шампанското и коняка?
Изнасяме най-много коняк за Русия, Германия, Австралия и Япония. През последните две години дамите в Япония започнаха да пият шампанско със сушито. Затова и има експлозия на търсенето на шампанско там.
Как е реколтата тази година?
Миналата година реколтата беше ужасна, тази ще е същото. Цената ще се покачи и това също ще ограничи продажбите.
Един личен въпрос: не ви ли омръзва виното?
Единственото, което правя, е да се храня добре и да пия добре, и това е по цял ден. Ужасно е! Задачата ми е да ходя в най-добрите ресторанти и да пия най-добрите питиета. Когато в събота вечер съпругата ми ми каже: "Хайде да отидем на ресторант", казвам й: "О, моля те, нека останем да си почиваме вкъщи!"