За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
*****
НеутралноКаква е цената на пазара?
Трубадурите
Рейтинг: 450 Весело48лв
Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.*****
Неутралновсяко вино под 25 лв. е фира
*****
НеутралноПък и името му едно българско...
*****
Неутралнодегустационните панели на състезанието???
A betonnite paneli? Pazi Boje ot polu-negramotni psevdo-intelEgenti, koito uj ponaznajvat chujdi ezitzi...
*****
НеутралноNima? A kak visokokachestveni avstraliiski i frenski vina sa pod 20 leva?
WOI
Рейтинг: 1454 НеутралноЕ, farmer-ът може и за по 200 лева да си продава вината (кой знае, може някои от тях да си заслужават цената), но репликата за "фирата" просто не е вярна. Както #6 каза, има страхотни вина дошли от другия край на света за под 25 лв.
“Better racy and sexy than racist and sexist!”Присъединявам се и към #4 относно странното име. То не само не е българско, ами не е НИКАКВО. Името "Сара" се изписва "Sarah" само на английски и френски. Титлата "света" пък се изписва "Santa" само на италиански, испански и португалски. "Santa" на английски ще рече "Дядо Коледа". Самото словосъчетание "Santa Sarah" крещи на неграмотна имитация, каквато, уви, съвсем не е необичайна за българските винопроизводители (с техните Chateau Slavyantsi, Chateau Karnobat и прочие измислени châteaux и псевдофранцизми). Ако предлагате хубав продукт, не го съсипвайте с такива безвкусици!
*****
НеутралноЗаслижено печели конкурса!Макар и с малки колебалия успя да победи и очаквания шампион Тера Тангра Рото!
*****
Неутрално"Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico" и другите като него -егати сложните и помпозни имена!
*****
Неутралноза номер 9: не си ли е да се казва "меча кръв" какво по-българско от това
*****
НеутралноТова ,че на едно вино е дадена някаква титла от някакво списание, в никакъв случай не го прави най-доброто.Оценката на едно вино е субективен процес.Мисля ,че в крайната фаза на конкурса не попаднаха няколко наистина впечатляващи български вина, на които определено мястото беше там. Това ,че вино под 25лв. е фира са пълни глупости,които дори не заслужават коментар. На победителите честито!
*****
ЛюбопитноНе можах да разбера дали тези вина са от Булгариа или са от Южна Америка
*****
НеутралноОсвен другите грешки, не може да се пише "Trakia Valley", защото на английски език Тракия се превежда с Thrace. Да не говорим, че всички български вина в сравнение с калифорнийските са просто помия.
.................................................
Книгата, която не се нуждае от награда:
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=26445
*****
НеутралноЗа очевидните недомислия или просто неграмотност по отношение на названието вече е посочено в предишните коментари. Четейки етикета оставам с впечатление, че концепцията е била да се изпише всичко на английски. Проблем: в английския не съществува думата PRIVAT изписана с червено долу на етикета. Какво може да означава - идея? Това конкретно вино не съм пробвал, но ако наистина цената му е 48 лева (над 30 долара) - нека само посоча че на американския пазар, примерно, за толкова пари се продават убийствени чилийски, аржентински и австралийски вина. Става дума за вина с финес, класа, дълбочина и наситеност на аромат и на вкус. Най-доброто ми попадение досега с българско вино е било Мавруд "Тодоров" 2003 г. - една бутилка, направо ме разби - толкова хубаво бе. Нямаше нищо общо със същата бутилка купена година по-късно на двойна цена в София. На английски му се казва CONSISTENCY - когато си сигурен, че бутилка с еднакъв етикет (производител и година) ще има същия вкус. Друго вино което ми направи впечатление бе "Ничия земя" 2001 и 2002 г. Добро вино, но наистина просто добро. Добро на нивото на френски настолни вина от категорията в 10 до 15 долара. Наскоро опитах вина на цена от 10-12 евро от северна Италия, малки производители. След като ги опитах предпочетох да не се обаждам за български вина на същата цена - просто ми беше неудобно. Лично за мен поне засега е ясно едно: всяко българско вино което се продава на цена повече от 5 лв. бутилката си е една е доста съмнителна покупка. Лъскави етикети, ПиАри, реклами и други подобни са просто пазарен опит да се маскира една все още тромава, недоизкусурена и примитивна индустрия каквато е с малки изключения съвременното българско винопроизводство. Евала на "Менада" и на обикновения Мавруд от Асеновград които на цена от 3,60 до 5,60 лв. предлагат една напълно достойна за цената си и приятна бутилка червено вино. Всичко останало - 10...15, да не говорим за абсурди - български вина на цени от 40...50 и нагоре са или за наивници с пари или за дебили.
*****
НеутралноОт личен опит мога да потвърдя, че #14 е прав за липсата на CONSISTENCY в качеството и на българските вина. Това важи и за всички останали български хранителни стоки. Когато за 25 лв. килото си купувам овче българско сирене е все едно, че си купувам лотариен билет - понякога, не много често, мога и да оцеля качествена партида. Колкото до вината, за 7-10 лева си купувам жестоко австралийско вино. В Австралия качеството на вината (и другите стоки) наистина е право пропорционално на цената им. Кога ли това ще почне да важи и за България?
*****
Неутралноисключитална глупост са названиата
*****
НеутралноЖивея във Франция. Деиствително, названията на Българските вина говорят за пълно отсъствие на винена култура. Отвътре е като името. Правилниат appellation e "МЕНТЕ". Тук не може никаде да се намери БГ вино. И с право; наи-"титулованото" и "изискано" БГ вино предложено на цена над 5 евро е подигравка и няма никакав шанс. Това вино може да се продаде за цената в БГ единствено на руския пазар, предвид пълното неразбиране на консуматора - впиянчени с водка алкохолици.
*****
НеутралноИска ми се да покоментирамм някои от изказванията, защото за мен (човек, работещ ежечасно с вино) те бяха доста стряскащи! Признавам, че една цена от 48 български лева може да бъде доста респектираща за един български потребител. В случая на победителя (в НИКАКЬВ случай не мога да твърдя същото за други псевдо-елитни български изби) става въпрос за ТОП.виното на една микро.изба (сравнена с гиганти като Менада, Катержина или пък въобще да не стигам до споменатите Карнобат - chateau!? - а вие коментирате ортографията на етикета на ТОВА вино!!!) Лудост е да се смята, че едно вино от класа на Санта Сара Приват (последното идва между другото от немски!) може и трябва да бъде купувано от всеки - PRICE, 2.рото "Р" от маркетинг микса ... има и друг момент: качеството на вината на една изба се познава, опитвайки най-евтиния и продукт. Санта сара предлага много богата палитра от различни стилове и сортове - на далеч по-"ежедневни" цени. А Приват.а си остава вино за хора, които могат или поне желаят да го разберат! Браво, момчета, изпълвате ме с оптимизъм за бъдещето на българското вино като не следвате като коне с капаци една утъпкана пътека (както смея да твърдя за 90% от българските енолози и техните интернационални съветници), а успявате всяка година да постигате your thing!!!
... малко се отплеснах, затова съвсем бърз коментар за "страхотните" австралийски, чилийски, и какво ли още не вина на цена до 10-15 лева ... следващият път, посягайки към такова вино на рафта в поредния супермаркет си помислете добре за себестойността на един такъв продукт, произлизащ от отсрещната страна на Атлантика ... помислете в КАКВО количество трябва да е произведено то, за да са снижени до минимум неиминуемите разходи за добър корк, шише, етикет, капсула (дотук сме при минимум 3 лв!) Помислете за ТРАНСПОРТА .... като пример: разстоянеито Буенос Айрес - София се равнява на около 12!!!!! хиляди километра. Накрая помислете за всички "тезгяхи", през които това вино минава, за да стигне до рафта на съответния супер и просто бегло сметнете надценката, която всеки от тях си начислява ... хм, направи ли нещо клик!? Добрите австралийски, чилийски, аржентински, южноафрикански и т.н. (така наречените НОВ СВЯТ) вина, остават на тези си domestic пазари (особено такъв случай е Австралия!) Затова самата аз бих предпочела да пия една Санта Сара Приват (пък било и то веднъж за 3 месеца), отколкото през ден "страхотните" гореспоменати ... cheers!
*****
Неутралнокогато влезе в: Guide Michelin, Routard, Hachette ... бих дал 8 евро за бутилка!
*****
НеутралноКакво общо има Santa (Saint?) Sahra с виното? Да не би да са си мислели за сорта грозде: Syrah, типичен за Лангдок?
*****
НеутралноТъй като Vinophilche се опитва да анализира българското виноделие в едно така, по-стратегическо направление, нека накратко и ние предложим контра-анализ:
Цитирам: "а вие коментирате ортографията на етикета на ТОВА вино!!!"
Извинявайте, Vinophilche, толкова ли е проява на лош вкус да се коментира недоизпипаност и немарливост по отношение на продукт който се предлага на ТАЗИ цена? Ако ще купувам бутилка българско вино за 48 лв. бих предпочел нещата да са изпипани от лозето до етикета. Без изключения и снизхождения. Нямаше да пиша този коментар ако купувам млада "Менада" за 3,60 лв. Нека ми я предложат с какъвто си искат етикет - ще я купя.
А това за което ни насърчавате да си "помислим" - транспорт, добър корк, шише, етикет, капсула, и т. н. за сетен път ни напомня колко ефективно онези, от т. н. "нов" свят са съумели да организират цялата верига и при всички видимо негативни фактори да предлагат качествен продукт с постоянство.
Не забелязвате ли какво дразни и читатели и коментиращи? Ако не - ще ви го посоча: дразни ги рекламирането на продукт който сам по себе си може и да е добър - въпросното вино което не съм опитвал, но се предлага на цена която в очите на тези читатели и коментиращи е абсурдно висока за българско вино. А защо им се струва абсурдно висока? Ами поради същите причини които посочих в първия си коментар, №14. Непостоянство и като цяло ниско качество пакетирано под лъскав етикет с правописни грешки.
Ако това вино е наистина толкова добро - добра маркетингова стратегия щеше да бъде ако се продаваше на цена която в очите на средния или малко над средния потребител нямаше да изглежда толкова абсурдна за българско вино. Спомнете си на какви цени са се продавали калифорнийски вина - бисери, преди знаменитата дегустация в Париж през 1976 г. Сега останалите бутилки от същите, преди 1976 г. реколти се продават на баснословни цени, но това става след десетилетия, когато вече продуктът е с доказано високи качества и постоянство. В България има опити, виждал съм с очите си, бутилка "Мелник" от 1963 или 1964 г. да се опитват да ти я предлагат за 250 или 300 лв. Бутилка случайно открита в някой прашен зимник, а всъщност става дума за стар оцет, а не за вино. Ето това дразни - ниските показатели, ниската винена култура съчетани с алчност и недомислие.
*****
Неутралноняма проблем с "Trakia Valley". BG топоними трябва да изписват на латиница както звучат на Български. Стара Планина, не може да се пише Old Mountain, a Stara Planina, Средна гора като Sredna Gora, Родопи като RODOPI (не Rhodopi), Несебър като Nesebar, a ne Nessabar и т.н. логиката е от ясна, по-ясна!
*****
Неутрално... не искам да звуча грубо, просто сме на коренно различни мнения ... това е и смисълът на дискусиите. Тези вина, обаче, които Вие наричате "качествен продукт с постоянство" за мен са унифицирани такива, тоест с НИКАКЪВ собствен, уникален характер (казвам им кока кола.вина - меки, обли, с премерена плодова сладост, доволно концентрирани, вкусни ... заменими!)
В никакъв случай не защитавам сляпо българското винопроизводство - повярвайте ми, един от големите му критици съм ... и именно поради тази причина примери като Санта Сара могат само да ме радват! Защо едно добро българско вино да струва по-малко от едно добро чуждо!? Качеството (ограничени добиви, малки партиди вина, продължителна винификация) навсякъде по света струва съответната цена! И нещо последно за "рекламирането на продукт"-а: в случая става въпрос за може би най-обективния конкурс за вино, провеждан някога в България и отразява по много трезв начин българската винена индустрия.
*****
Неутрално*****
Неутралнона4етох се на разни цървули които ми хвалят вина от 3-4 лева или от разни латино страни ами защо се хабите да пишете пиите си го и си замезвайте със салам от 2.60 и да ви е сладко за мен вината на В И Санта Сара са едни от най добрите в БГ създадени от един млад и амбициозен колектив.Мом4ета пожелавам ви още много награди а винаги ще има хорица да ви завиждат . УСПЕХ
*****
Неутралноразбирам какъв спор има тук - производители срещу обикновени хора, които искат да попитат защо едно БГ вино трябва да струва толкова много или толкова малко.
з асъм пил въпросното вино номер 1 за 08 г. ами да ви кажа не мисля че тази цена е оправдана, не казвам че е лошо просто не смятам че е оправдана.
друг въпрос също е че едно вино за да едобро не трябва да е с висока цена - не трябва да идва от супер изба и т н.
почва да ме напушва смях само като почна да слушам изказванията на сомелиетата за вина от 1000 евра нагоре какъв дъх на боровинки, слама от коприва смесена с аромат на кит, леки нотки на пържени яйца и послевкус на суров картоф имало!
Съвземете се гъзари дето фукате само вината и и вие хора които им се връзвате та спорите с тях и те ви обиждат като недостойни да пият вино от 40 лв! Всичко е само маркетинг, да се създаде романтичен образ около марката...
хубаво вино има и за 10 и за 100000 лв въпросът е дали сте склонии да дадете толкова повече за едвам доловима разлика, а в повечето случаи историята около виното прави неговата цена така видока, а не самото съдържание на бутилката.