Виетнамец и испанец за пръв път в битката за кулинарния "Оскар"

Виетнамец и испанец за пръв път в битката за кулинарния "Оскар"

Испански и виетнамски готвач попадат със своите национална специалитети сред номинираните за най-престижната американска кулинарна награда "Джеймс Биърд" (James Beard) за пръв път от нейното основаване през 1990 г., предаде "Ройтерс". Традиционно отличието отива при англонсаксонци, французи и италианци, но тази година към  Том Количио (Craft, Ню Йорк), Сюзън Гойн (Lucques, Лос Анджелис) и Гари Данко (Gary Danko, Лос Анджелис) се присъединиха собственикът на минибар във Вашингтон и последовател на молекулярната гастрономия Хосе Андрес от Испания и работещият за The Slanted Door в Сан Франциско Чарлз Пен от Виетнам.
"Мисията ни е да стимулираме кулинарните различия, които се отразяват и върху нашите различия като нация", аргументира се председателката на фондацията Сюзън Унгаро. Според специалистите номинирането на Андрес и Пен е знак и за все по-голямата популярност на витнамската и испанската кухня в САЩ.
Връчването на наградите "Биърд" ще е в началото на май в Ню Йорк.|Дневник