Свети Патрик се е хранел здравословно

Свети Патрик - покровителят на Ирландия, вероятно е консумирал храна, твърде наподобяваща сочените за най-здравословни в днешно време зърнени закуски, риба и водорасли, съобщава "Ройтерс". Това показват резултатите от проучване, посветено на храната в Ирландия през V век.
Историчката Реджина Секстън твърди, че според записки на монаси Патрик, който е почитан заради разпространението на християнството в Ирландия, се е прехранвал главно със зърнени храни и млечни продукти като кисело мляко, извара и най-различни сирена.
"Може да се каже, че затлъстяването в онези времена не е било проблем, тъй като храната се е определяла според сезона, но е била напълно здравословна и умерена спрямо днешните стандарти, твърди Секстън, която е преподавател в University College Cork.
Патрик пристига в Ирландия като роб от Британия, поради което и хранителните му навици са свързани с консумацията на овесена каша. Други кулинарни деликатеси, които той е могъл да избира, са кокоши и гъши яйца, мед, извара, водорасли и ябълки.
Менюто на ирландците през V век е включвало и сьомга, пъстърва и змиорки, а също и свинско месо, но хлябът, направен от овес, ечемик, ръж или смесица от тези зърнени култури е бил в най-голямо изобилие.
"По ирония на съдбата повечето от тогавашните храни днес ние наричаме "здравословни", което ги прави и най-скъпите", коментира Секстън.
Денят на свети Патрик се празнува всяка година на 17 март с тържества и подходящо облекло в зелено, като задължително се пие тъмното дъблинско пиво "Гинес", слуша се традиционна музика и се организират паради в чест на светеца, изиграл важна роля за присъединяването на Ирландия към християнския свят.
Изследователите обаче пропускат да отбележат дали свети Патрик е пиел бира.