Датският "Нома" е най-добрият ресторант в света

Ресторант "Нома" (Noma), който се намира в Копенхаген, е обявен за най-добрия в света за втора поредна година от британското списание Restaurant в конкуренция с още 49 заведения от Испания, Италия, Великобритания, САЩ и други държави.
Наградата в класацията S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants често е наричана оскарът на ресторантьорската индустрия. Преди датчаните 4 години поред номер едно бе испанският El Bulli, който сега е затворен и не участва.
Подредбата в годишния списък бе оповестена в Лондон след гласуване на над 800 майстор-готвачи, ресторантьори и специалисти по хранене, съобщи "Ройтерс". Експертите провъзгласиха "Нома" и за лидер на "новата гвардия" в световната кулинария.
На второ място е испанският El Celler de Can Roca, следван от още едно испанско заведение - Mugaritz. Четвърти е италианският Osteria Francescana, пети - прочутият британски ресторант Fat Duck, а на шеста позиция е чикагскиятAlinea.
"Нома" е разположен в бивши пристанищни складове в Копенхаген, а готвач е 33-годишният Рене Реджепи. Той предлага нова генерация скандинавска кухня с ястия като мускусен бик, морски таралеж с копър, пушен костен мозък или говежди бузи с круши.

"Опитваме да сме най-добрите. Сега работим върху поддържане на темпото в нашия регион. Отличието е добро послание и за останалите страхотни майстор-готвачи, които тепърва ще откриваме. Смятам, че наградата ще има много силно въздействие", коментира Реджепи.
Уилям Дрю - главният редактор на Restaurant, заяви, че десетото юбилейно издание на класацията значително е разширило географския обхват и е включило такива възхождащи кулинарни центрове като Перу и Русия.
Британският шеф Хестън Блументал, известен с ястия като каша от охлюви и сладолед от бекон и яйца, коментира, че наградата е признание и за изгряващи кулинарни звезди. "Смятам, че най-важното е признанието за младата енергия, от която в бъдеще ще се оформят големи майстори", каза главният готвач на Fat Duck. Този ресторант в Брей, графство Бъркшайър, преди време също бе номер едно.
Подгласникът El Celler de Can Roca, управляван от трима братя, се изкачи с две позиции нагоре. Другият "испанец" - Mugaritz, също се изкачи с две места до третото, възстановявайки се успешно след пожар през миналата година.
Една от най-оспорваните награди е "Изборът на майстор-готвачите", която тази година отиде при Масимо Ботура от италианския Osteria Francescana.
