Космическа бира ще утолява жаждата при нулева гравитация

Космическа бира ще утолява жаждата при нулева гравитация

Космическата сoвалка Endeavour излетя от Космическия център "Кенеди" на 16 май 2011 г. с шест астронавти на борда си, но без нито една бира.
Космическата сoвалка Endeavour излетя от Космическия център "Кенеди" на 16 май 2011 г. с шест астронавти на борда си, но без нито една бира.
Жаждата при нулева гравитация вече ще може да бъде утолена и със специална космическа бира, която група австралийски пивовари разработват, пише изданието Sidney Morning Herald. 
Според създателите на напитката Мичъл и Джейсън Хелд наличието на такъв продукт е важно предвид предстоящото развитие на космическия туризъм. Те преценили, че бира с плътен и силен аромат ще успее да пребори загубата на вкусови усещания, която се появява, тъй като езикът се подува по време на полет в Космоса.   
"Това ще е първата бира, която ще бъде специално създадена за консумация при нулева гравитация", казват създателите на бирата с име Vostok 4 Pines. Авторите на космическата напитка смятат, че творението им ще стигне там, където никоя друга бира не е стъпвала преди.
Според тях пивото ще може да бъде използвано при туристическите обиколки извън земната орбита, които руснаците вече организират за богати пътешественици. Междувременно британският бизнесмен Ричард Брансън също планира платени разходки в Космоса на борда на специално създаден космически апарат. 
След като направили прототип на бирата, двамата го изпробвали в условията на нулева гравитация в полет, провел се във Флорида с помощта на експерт по микрогравитация от независимата организация Astronauts4Hire. 
Въпреки че Джейсън Хелд успял да отпие близо литър от бирата по време на моментите в безтегловност, той споделя, че едно от най-големите предизвикателства било да държи бутилката близо до устата си.
Оказало се, че отпиването също не е лесно. Ако в нормални условия бирата стои на дъното на чашата и човек може да пие от нея с помощта на гравитацията, при липсата на такава течността може да си остане на дъното, дори когато халбата е обърната, пояснява Хелд. 
Поради тази причина създателите на бирата обмислят създаването на различен съд за консумацията на техния продукт в космоса. 
Докато тестовете им показват, че рецептата може да бъде използвана в космически условия, се провеждат и други експерименти за това колко точно алкохол може да приеме човешкото тяло при ниска гравитация, имайки предвид, че дори редовните полети изменят начина, по който тялото абсорбира алкохола. 
Съществува и проблемът с газировката. Докато в нормални условия балончетата не се отделят от течността, при нулева гравитация газът и течността излизат едновременно, което не е особено удобно.
Съществува вариант в космически условия бирата да се предлага негазирана, но според Хелд при това положение тя не е особено вкусна.