Ангелите на виното от Цюрих
Ако се озовете привечер на летището в Цюрих и имате няколко часа за убиване, не пропускайте да видите едно от най-атрактивните сервирания на вино. Шоуто е във фоайето на намиращия се до аеропорта хотел "Радисън блу".
Инсталацията
Още с влизането, няма как да не забележите огромната стъклена кула, в която в разноцветни гнезда са поставени бутилки с вина. Оказва се, че във високото 15 метра съоръжение има бели и червени представители на древната напитка от над 20 страни.
Първоначално си мислех, че стъклената кула е някакъв странен пърформънс, форма на изкуство. Оказа се обаче, че това далеч не е така.

Напълно заредена, кулата събира към 400 бутилки вино. Най-интересното е, че всяка от тях се съхранява в най-подходящата за нея температура (около 15 градуса за червените и 8 градуса за червените вина).
Церемонията
В момента, в който си изберете бутилката от каталога с дебелината на скромен телефонен указател, ангелите на виното се заемат да ви го донесат, при това по най-атрактивния възможен начин. "Ангелите" са две момичета, вероятно бивши акробатки, които с помощта на въжета и системи от лебедки стигат до нароченото шише.
По пътя си до виното и обратно, те не пропускат да извиват тела в ритъма на танца. След като бутилката е свалена на земята, ангелът на виното се откача от въжетата и лично доставя поръчаното на съответната маса.
При следващата поръчка всичко се повтаря и така всеки ден от понеделник до събота от 18 до 23 часа. Когато не са ангажирани с носенето на вино, момичетата не стоят със скръстени ръце. Те непрекъснато "летят" около бутилките, като танцуват като в огромен аквариум в такт с ненатрапчивата музика.
Ресторантът
Разбира се, към виното може да се поръчат мезета и основни ястия, като е направен интересен микс между регионални (швейцарски) и вносни предложения. Особено силно са застъпени средиземноморските и в частност италиански специалитети, каквато впрочем е и модата напоследък в цяла Европа.
Ресторантът има и част, в която всичко се приготвя пред очите на клиента, а той, ако не е уморен, може да се включи лично в готвенето.