На обяд в Ню Йорк

Ню-йоркската седмица на ресторантите (NYC Restaurant Week), през която жителите и туристите могат да похапнат в луксозно заведение на минимална цена, започва днес и ще продължи...две седмици.
Между 11 и 24 юли градът привлича туристите със стабилни намаления в заведенията. Обяд от три ястия във всички ресторанти, които са се включили в инициативата, е закован на 24 долара и 7 цента. Вечерята (без напитките) е 35 долара, съобщава информационният сайт на Ню Йорк nycgo.com.
Тазгодишното лятно издание на инициативата е 20-то поред и бие рекорда на заведенията участници - 320. Между тях е например ресторантът на хотел "Риц Карлтън" в Манхатън, клуб "21", който е в топ 30 на най-популярните нюйоркски ресторанти и удостоеният с три звезди на "Мишлен" френски ресторант Jean Georges на "Лексингтън" авеню.
Менютата са обявени онлайн, а резервациите вървят още от юни.
Нюйорските заведения, предлагащи американска, италианска, португалска и други национални кухни участват в Седмицата от 1992 г. Тогава някои от тях замразиха цените, за да привлекат участниците в конгреса на Демократическата партия. Идеята да обядваш в някой от скъпите ресторанти за 19.92 долара (такава била цената на менюто тогава) се харесала и на местните жители, и на туристите, и на собствениците.
Постепенно проявата станала двойно по-дълга (на практика продължава 14 дни), вече има и две издания - през зимата и през лятото. С разрастването на популярността обаче за 20 години нарастват и цените. Така днес обядът е с 20% по-скъп.
Намаленията важат само в работни дни, в събота заведенията се връщат към обичайните си цени, а в неделите ги предлагат по своя преценка.
По примера на Ню Йорк днес същото начинание се открива и в Хонконг. До 17 юли обядът в местните заведения ще струва на посетителите HK$158 (US$20.30) , вечерята е HK$298 (US$38.30), без бакшиша. Посетителите на ресторантите, удостоени със звезди на "Мишлен", ще платят допълнително HK$100 (US$12.85) за всяка звезда, информира местният The Standard.