Дързост и предразсъдъци по "Diwine"

Дързост и предразсъдъци по "Diwine"

Ресторант "Diwine", Варна
Ресторант "Diwine", Варна
Възпитание на сетивата или изпитание на чувствата? Каквото и да пише върху етикета на гурме вечерята, организирана от шеф-сомелиера на варненския ресторант "Diwine", няма да е грешка. За да сблъскаш драматично вкусове и аромати от четирите края на света се изисква не само майсторство, не само кураж, но и дързост. Дързост срещу предразсъдъците в кулинарията. В дегустационното меню на вечерята тя бе поделена между осем от най-известните имена на шеф-готвачи в България.
Пръв беше Тони Иванов от ресторанта на варненския хотел "Голдън тюлип". От учебника си по биология той беше избрал емулсия от хлорофил и плодове, с която да подправи вариация от листни и сезонни зеленчуци.
За ефекта от сиропирания омлет със змиорка и суши с камчатка рак, отговорността беше на Петър Михалчев, шеф на ресторант "Miyabi" в София с черен пояс сред учителите в суши културата у нас.
На опасна дистанция след неговите мача маки и урамаки Калифорния ролс последваха тортичките от пахур на Петър Йоргов, шефът в кухнята на ресторанта – домакин "Diwine".
Най-ефектната част от неговия кулинарен етюд обаче бяха мусът от черни миди с левурда и конфитираният сладък домат, подправен с шафран и канела.
Тук някъде, в средата на менюто дойде ред на още един удар от кухнята на Diwine – сорбето от зелена ябълка и калвадос на Елеонора Дамянова. То трябваше да рефрешне небцето и да го подготви за хакерската атака на Андрей Стоилов шеф-готвач на столичния хотел "Метропол". Неговото брюле от гъши дроб бе поднесено с желе от вишни и невероятно свежо телешко карпачо и проби всички защити на традиционния вкус.
Атаката на тежката артилерия в менюто започна с тактически удар от Пловдивския ресторант "Фадо". Неговият шеф Николай Боруков поднесе патешко магре, овкусено с мед, трюфел и пармеджано, гарнирано с тартар от манго, маракуя и чипс от полента.
Веднага след това дойде и най-неочакваното осо буко, потопено в ароматите на крем от лук, меден сос и хрупкава карамелизирана целина.
И така до финала – Ради Стамболов от сладкарница "Гаврош". Неговите три точки след дългото изречение на вечерта бяха конусче ванилов шоколад, сорбе от рози и корали от виолетки.
В защита на славата си, като един от най-добрите сомелиери в България, Боби Цанков бе подредил великолепна седморка – Сансер ла мерси – дюи 2010, Идън вали вионие и Катена шардоне от 2008г. за всичко до ябълко – калвадосовия стрес. За останалото - Питър лемън розе "Уайлд кард" 2009г., Хес гранд съркъл зинфандел 2008, Хипноза мерло сингъл винярд от Мелник - 2007г. и Греъм файн тауни порто за десерт.
Това е всичко! Възпитание на сетивата или изпитание на чувствата? По-скоро и двете!