Франция кани на седмица на добрата кухня

Франция кани на седмица на добрата кухня

Франция кани на седмица на добрата кухня
Associated Press
Ако на някой му се случи път до Франция след седмица, ще  има възможност да похапне в изискан ресторант на половин цена. Акцията Tous au Restaurant!  за втора година поред кани привържениците на добрата кухня дори и да не са дотам платежоспособни. 
Между 19 и 25 септември част от френските ресторанти, включително удостоени със звезди на класическия каталог за висока кухня  Michelin, ще намалят цените двойно или поне ще приложат схемата "две поръчки на цената на една".
Идеята за седмицата на намаленията е на звездата на световната кулинария Ален Дюкас, който осъзнава, че хората  понякога просто се страхуват да влязат в лъскаво  заведение. Не само заради цените, но и заради несигурността, че са желани гости там. Затова,  казва експертът, е много по-приятно да влезеш в баналното заведение на ъгъла, където знаеш какво ще ти предложат и си сигурен, че си добре дошъл.
Идеята е ресторантите, които предлагат "висока кухня", да привлекат обикновени посетители, хора от улицата, които, ако се отърсят от притеснението да се сблъскат със снобизма,  може би просто ще се нахранят вкусно и ще си прекарат добре.
Първото издание на начинанието миналата година пожъна голям, според организаторите,  успех - в акцията се включиха  над 1000 ресторанта, които само за седмица посрещнаха 82 хил. гости. 
Познавачите ще оценят офертата на Дюкас, който е готов да сервира на гостите в бистрото си Benoit телешки език, пилешко фрикасе, сирена, профитроли за скромната сума от 70 евро за двама. Тризвездният ресторант на Режи Маркон в Сен Бон льо Фруа пък предлага обяд от три ястия за 80 евро на човек, вместо обичайните 140 - 175 евро.