Патица тук – патица там

Патица тук – патица там

Смяната сезоните сменя и менюто на варненския ресторант "Акант Руж". През 2010г. той беше определен за ресторант на годината в класацията на сп."Бакхус".
Шефът в кухнята на ресторанта Иво Димитров проповядва философията на вкусна храна, сготвена с преобладаващо сезонни продукти.
За представянето на новото меню на ресторанта той поднесе домашно маринована сьомга, телешко филе миньон и жу от охлюви. Рибните блюда бяха доминирани от леко изпържените ребра от калкан. Ръженият хляб, който се предлага в Акант руж е приготвен на място и изпечен преди да бъде сервиран.
"Специален Гост" при представянето на новото меню беше "Шато Коларово". "Обиколил съм 90% от винарските изби в България, каза Управителят и сомелиер на ресторанта Любомир Стоянов. Обичам да дегустирам вина в различна степен на тяхното развитие – по време на ферментация, различни стадии на отлежаване и т.н. Най-добрите български вина, които съм опитвал, са именно тези, които тихо и спокойно си лежат в бъчви". Така Стоянов стигнал до идеята, заедно с блюдата на шеф Иво Димитров да поднесе на гостите в "Акант руж" вино направо от бъчвите на "Шато Коларово".
През 2008 г. собственикът на Шато Карлово, Стоян Стоянов купил масив от 120 дка стари лозя (от сортовете мерло и каберне до с. Коларово, Община Харманли. "В последствие купих още 30 дка и имам амбицията за още 50 – 60 дка, но не повече, защото плановете ми са да произвеждам бутиково вино", каза той. Избата ще произвежда не повече от 120 хил. до 150 хил. бутилки годишно.
Заедно с новото меню, гостите на "Акант Руж" миналия четвъртък имаха възможност да дегустират младо шардоне и розе от реколта 2011 и мерло 2010. , всичките директно от френски дъбови бъчви.
От началото на лятото екипът на ресторант "Акант Руж" предлага на своите гости т. нар. "Специални четвъртъци" – тематично гурме меню, съчетано с подходящи вина. Силният интерес към тези вечери ги превърна в традиция и те продължават и през есента. През октомври ценителите на изтънчената кухня се насладиха на вечери, посветени на охлювите и на патешкото.
Сред шедьоврите на патешкото меню бяха медаьон от дроб с миди и нотки на бял трюфел, поднесен с микс от салатки и рукола, малинов винегрет и зърна от пресен нар. Топлото пушено патешко филе с нотки на градински чай и три вида канела беше приготвено в клем от пащърнак и гарнирано с рагу от ягоди.
Изненадата на Иво Димитров обаче бе сервирана с десертите – сладолед от патешки дроб и млечен белгийски шоколад, топъл кейк от натурален шоколад с патешки дроб и трюфел с бял шоколад, патешки дроб, ликьор "Бейлис" и лешници.
Последният четвъртък на октомври носи недвусмисленото име "Вечер на Ловеца".