Седмицата на "Бакхус" мина и през Варна

Седмицата на "Бакхус" мина и през Варна

Ресторант "Акант руж"
Ресторант "Акант руж"
Едно от най-интересните събития от висшия пилотаж на кулинарията, което се случи във Варнап  беще Седмица на ресторантите на БАКХУС.  От 21 до 27 ноември ценителите на вкусната храна и сдоброто вино имаха възможност да опитат авторски менюта съчетани с качествени  напитки на специални цени.
Събитието имаше за цел да позволи на хората с кръвна група "гурме"  цели да разширят своята кулинарна и винена култура. Първото издание на събитието събра ресторанти, които са привлекли вниманието на екипа на списанието, били са селекстирани като нови и интересни, попаднали са в тематичните му селекции и са били подредени в таблицата "Ресторантите на Бакхус" през годината.
Всеки от ресторантите подготви свое авторско меню (обедно и/или вечерно), което можеше да  бъдеп дегустирано в съчетание с класни напитки.
Център нападател в  тазгодишното идание на събитието  беше варненският ресторант Акант Руж. Мястото е наистина единствено по рода си в Морската столица с качествата на авторската си кухня и достойнствата на винената си селекция. Меню е фюжън от класическа френска кухня и съвременни кулинарни тенденции, адаптирани към българския вкус.
Основен критерий, по който шефовете в кухнята трябваше да избарет продуктите си сезонността. ‘’ Млечната царевица запазва кочествата си за много кратко време, същото е с пресния грах. Горските гъби и и  българскте градински домати също са изключително деликатни продукти.’’ – казва шеф Ивайло Димитров, главен готвач на "Акант Руж", ресторант на годината в класацията на "Бакхус" за 2010г. Основния критерий, по който работят дегустаторите на "Michelin" са уменията на готвачите да създават знакови ястия от местни пхродукти. Това е и един от знаците за оценка на нивото на кулинарната култура на една нация", казва Димитров