Кратка история на минибара

На живо
Заседанието на Народното събрание

Кратка история на минибара

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
Той обикновено стои сгушен в ъгъла на хотелската стая и бръмчи леко и ненатрапчиво. Пълен е с миниатюрни бутилчици уиски, джин, фъстъци и шоколадови десерти. Минибарът придава особена атмосфера на стаята и носи нещо от романтиката на пътуванията и сантименталните спомени.
Всичко започва през 1974 г. на почти 10 км над земята, по време на полет над Южнокитайско море. Отговорникът за храната на хотел Хилтън в Хонконг Робърт Арнолд разглежда мини-бутилката уиски, която стюардесата му е поднесла. "Дали тези кокетни шишенца не биха могли да се сложат в малките хладилници, с които оборудвахме наскоро всички стаи", пита се той. Ако до водата, която е безплатна, се постави и глътка алкохол, може би биха могли да се спечелят и малко лесни пари?
Така се родил първият минибар. Идеята била осъществена, а мениджмънтът на хотелската верига в Ню Йорк забелязал, че Хилтън Хонконг наистина генерира допълнителни средства от нея, разказва в. "Индипендънт".
И така постепенно минибарът завладял света. 
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.
Въпреки че съдържанието му може да се е променило през годините, в съзнанието на туриста се е загнездило едно безпокойство, щом се спомене за малкото хладилниче: сметката, която трябва да плати, ако го ползва. Продуктите в минибара обикновено са на четворна или петорна цена спрямо стойността им в близкия супермаркет. Въпреки това обаче според "Индипендънт" хотелите губят пари от това, че го слагат в стаите си.    
Бет Скот, вицепрезидент на отдела за храни и напитки в Хилтън заяви наскоро пред "Уолстрийт Джърнъл": "Хората си мислят, че хотелите се опитват да ги оберат, но всъщност минибаровете са рекордьори по нанасяне на загуби за индустрията." Той посочва, че гостите крадат, като пълнят бутилките от водка с вода, а тези от уиски - с чай. Сметката за наемане на персонал, който да се грижи и за това, също излизала солена. 
Най-продаваният продукт от минибара, независимо къде по света и независимо за каква категория хотел става въпрос, си остава бутилираната вода.
Този минибар е инсталиран в лимузина.
Associated Press
Този минибар е инсталиран в лимузина.
Днес някои петзвездни хотели са решили, че минибарът не съвпада с желания от тях имидж. "Всяка от нашите стаи е изработена по поръчка и е уникална", казва Уорън Лий, бар мениджър на бутиковия Town Hall Hotel в източен Лондон. "Когато отворихме през 2009 г., не искахме да имаме нещо повтарящо се във всяка стая. Ако гостите имат нужда например от коктейл преди вечеря, те могат да се обадят и да си го поръчат. Искахме да предложим нещо различно, да подчертаем Викторианския стил на нашия хотел."