Chef's получи наградата "Ресторант на годината" 2012 на списание "Бакхус"
"...Ще се храним добре, ще пием хубаво вино и ще правим любов", изкушаваше героят на Хавиер Бардем във филма на Уди Алън "Вики, Кристина, Барселона".
Припомнихме си това обещание от селекцията филмови цитати, свързани с храна, вино и преживяванията с тях, украсили балконите на бившото кино БИАД в понеделник вечер (17 декември). Изпразненият от седалки и полуремонтиран салон беше преобразен специално за годишните награди на списанието за вино и гурме култура "Бакхус" - "Ресторант на годината 2012 Бакхус, Aqua Panna&S.Pellegrino".
Ако трябва да перифразираме героя на Бардем, над 200 гости опитаха интересна храна, пиха хубаво вино, уиски и коняк и се забавляваха с музиката на Sentimental Swingers и "Мишо Йосифов Секстет". За продължението на вечерта - не знаем :)
Мотото на церемонията беше "Храна като на кино"
а кетъринг компанията "Ред девил" беше преобърнала менюто от традиционни храни в истински експеримент чрез поднасянето им - тараторът се впръскваше от шишенца парфюм, гъшият пастет беше в тубички (по шегите на гостите, приготвен сякаш за "храна за края на света"), шопската салата с ракия, скрита в елегантни черни кутии, имаше храна, поднесена в консерви и в мини тенджери, а шейкът се пиеше от огромни купи с еднометрови сламки. Имаше и още по-нетрадиционни предложения - като сладолед със сьомга или синьо сирене, яйце от кокосово мляко с жълтък от мус от манго, десерти, сервирани като червило...
Но храната, музиката и напитките бяха основна тема преди кулминацията - обявяването на наградите, които преместиха разговорите върху номинираните, спечелили и останали следващи в класацията ресторанти и върху плановете за вечери и срещи в някои от местата, селектирани от "Бакхус". Конкурсът излъчи победителите в общо седем категори.
Ресторант Chef's получи голямата награда
и титлата "Ресторант на годината" 2012, както и призовете в категориите "Авторска кухня" и "Селекция на напитките".

Шестчленното жури в състав Александър Бойчев, главен редактор на списание "Бакхус", кулинарния блогър и автор в изданието Кристина Николова, предприемача Адел Закут, готвача Джун Йошида, дългогодишния кулинарен критик Марина Караканова и управителя на "Балкан стар ритейл - София" Филип Китов присъди наградата в категория "Бистро" на "СкараБар".
За "Ново място" спечели ресторант "Преди 10"
Новата категория "Хотелски ресторанти" донесе награда на Андрей Стоилов, шеф готвач в ресторанта на хотел "Метрополитън".

Конкурсът на списание "Бакхус" представи и още една нова награда - "Млад готвач Aqua Panna&S.Pellegrino", за чийто избор списанието бе подкрепено от специализираното учебно заведение в областта на кулинарията "HRC академия". С отличието си тръгна Мирослав Тодоров, който е готвач в ресторант "Бодега".
