Зима в кухнята: греяно вино с карамел, грог или ирландско кафе

Поне четири дни – толкова се очертва коледната ваканция на повечето хора, а някои през цялата идваща седмица няма и да помиришат работа. За толкова време много неща могат да омръзнат, още повече, че времето навън не позволява много пътувания и по-далечни разходки. За тези, които искат да се застоят повече в кухнята и да сервират домашно приготвена храна – ще публикуваме през следващите дни няколко рецепти за сладки и зимни напитки. Те са лично изпробвани и представани от Весела Николаева, бизнес репортер в "Капитал daily" и автор на кулинарен блог.
Започваме с напитките, за да дадем старт на вдъхновението – след това ще продължим със сладките, в които вече може да включите и децата да помагат. И не забравяйте, че към всяка рецепта се добавят две лъжички усмивка, щипка добро настроение и резенче любов, за да се получи :)

Греяно вино с карамел
Продукти:
1 бутилка вино (среден ценови клас, по-скъпото няма смисъл да хабите, а съвсем евтиното няма да стане по-хубаво)
По 1 чаена лъжичка захар на всяка чаша
1 портокал, грейпфрут или лимон, може и комбинация
Около 200 мл вода
1-2 пръчици канела или 1 равна кафеена лъжичка на прах
Джинджифил на прах – на върха на ножа, или щипка настърган пресен
6-7 зърна карамфил
Няколко парчета ябълка, круша, дюля
Захарта се слага в голям метален съд и се разтопява на светъл карамел при умерен котлон. Залива се с водата (внимавайте за пръските!), след което се изчаква да се разтвори и се добавят изцедения сок от цитрусовия плод, настърганата му кора или готови сушени корички и останалите подправки. Оставя се да ври на слаб огън докато течността стане наполовина, после се добавят парчетата ябълка, круша или дюля, дърпа се от котлона и се долива с виното. Връща се на много слаб огън за около 5-10 минути, като внимавате да не завира. Преди сервиране се прецежда.
Греяно вино с мед
Продукти:
Същите като на виното с карамел, само че вместо захар се слага по 1 чаена лъжичка мед на всяка чаша.
Водата и цитрусовият сок се смесват с настърганата му кора, подправките, и се оставят на слаб огън, докато станат наполовина. Добавят се виното и плодовете, оставя се за около 5-10 минути да поеме аромата и при сервиране във всяка чаша се разбърква лъжичка мед.
Към подправките за греяното вино може да добавите и други по ваш вкус – например малко индийско орехче, ароматна билка и дори кокос. Класическият начин за приготвянето е загряване на виното на бавен огън със захар, плодове и подправки, но с тези рецепти искаме малко да разчупим традициите. Виното се поднася в стабилни керамични чаши, като се прецежда преди това. Не яжте плодовете от него – напоени са с алкохол!
Ирландско кафе
Не, не е онова кафе в заведенията, сервирано със сметана от спрей. Легендата за създаването му идва някъде от годините около Втората световна война, от мъглива Ирландия, където група американци трябва да чакат на студеното летище отменения си полет. За да се стоплят си поръчват кафе в близкия ресторант, а барманът решава да ги развесели с малко уиски в него. Един от тях задава въпроса: "Кафето бразилско ли е?"
"Не, ирландско е"
И така се родил коктейла.
Продукти за 1 чаша
40 мл уиски
100 мл прясно сварено кафе
1 чаена лъжичка кафява захар
Няколко лъжици пълномаслена млечна сметана
Кафето се изсипва в дълбока чаша, захарта и уискито се разбъркват в него и отгоре се излива сметаната. Тя трябва да направи капаче, затова използвайте истинска млечна сметана, а не растителен продукт, който прилича повече на пяна. Кафето се пие през сметаната, без да се разбърква повече.
Грог
В тази легенда е пряко замесена Британската империя. Тъй като моряците от флота й наблягали доста на рома, един адмирал с прякор Стария грог наредил вместо чист ром той да се разрежда с топла вода. Някой обаче се сетил да замени водата с чай и да добави лимон. И така, вече няколко века.
Съставки:
По една чаша силен черен чай за всеки
Няколко лъжици ром за всяка чаша – според това колко силен искате да бъде
Кафява захар на вкус и резени лимон
Всички съставки се смесват и се поднася горещ. Може да добавите подправки на вкус като канела, индийско орехче, джинджифил... или да замените черния чай с градински, да добавите хмел или друга билка по ваш вкус.
Още рецепти може да прочетете в блога "Бадеми и канела"