За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Нефертити
Рейтинг: 1421 ВеселоАко е готово, изпеченко, може да хапна едно щоленче
Предразсъдъците са за ограничените.blagoj
Рейтинг: 830 Неутрално+ задължително стафиди - до 400 грама на 700 гр. брашно. Нека ароматния алкохол да е ром. Аз миналата Коледа се провалих с моя щолен, но сега ще опитам пак
.
Tracia
Рейтинг: 1416 ВеселоМням... мням... рецептата е съхранена, утре ще меся, да видим дали ще го докарам...
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannГневник
Рейтинг: 684 ЛюбопитноЩоленът е от западноевропейските традиции, които в последните години намериха повече от топъл прием в България. Произлиза от Германия и досега с името "Дрезденски коледен щолен" могат да се похвалят само произведенията на определени пекарни в Дрезден. Всяка година, около месец преди Коледа, месенето на щолени в тях е в разгара си, а след като са готови, те заминават за всички краища на света. Е, или поне на Европа. Ако нямате път към Дрезден и не можете да си поръчате доставка на оригинален щолен, направеният у дома е също толкова вкусен – дори повече. Историята на произхода му се губи някъде в Средновековието, когато по случай Коледа в Германия приготвяли малко по-специални хлябове с плодове.
Весела Николаева, Stollenoskar, бизнес репортер в "Капитал daily" и автор на кулинарен блог, какво точно е станало в Средновековието, кой е този "случай Коледа"? Какво точно е Коледа? Когато не знаеш какво да кажеш, по-добре замълчи и всички да те помислят за глупак, отколкото да кажеш нещо и да разсееш всякакво съмнение.
bramasole
Рейтинг: 2456 ВеселоДо коментар [#1] от "Нефертити":
?
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рИ едно двойно еспресо към него
cinik
Рейтинг: 2827 НеутралноКогато за първи път опитах щолен, помислих че е направен от пресована захар. Захарчицата май я слагат повече от 1 чаша на 700 гр. брашно, а като добавим и сладките стафиди, положението става на една филия щолен - 3 чаши лимонада...
Moника Маковей: „Ако изчистите съдебната система, тя ще изчисти всичко останало“*** Ахмед Доган: „Който има контрол над съдебната власт, той контролира държавата“*** Буци до Ди Джей Ванко 2: „Бяхме подложени под натиск да приемем румънския модел, който счупи Румъния. Благодарение на ГЕРБ със своите десни, консервативни и християнски принципи се спаси държавата“k@lcho
Рейтинг: 177 Неутрално... самата дума щолен звучи странно, но пък изглежда вкусно и лично аз бих похапнал, ако вече е готов, а самото правене като гледам и чета е почти цяло изкуство
няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!Нефертити
Рейтинг: 1421 ВеселоДо коментар [#5] от "domakinq":
Предразсъдъците са за ограничените.Това вече се казва живот
maria.ar
Рейтинг: 1450 ЛюбопитноДано не отчая никого, но настройте се предварително, че домашният щолен може да не се получи добър нито при първия, нито при втори-трети опит. Според мен проблемът е в това да се уцели точно колко меко трябва да е тестото.
Весела Коледа!
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)А ако решите да поръчвате оригиналния от Дрезден, (догодина) го направете много навреме, защото в началото на декември обикновено вече са засипани от заявки, изборът се ограничава все повече, а често и отказват пратки до чужбина.
Иначе какво да си говорим за щолена - слабото му място е, че на всички им харесва.
lbq26502948
Рейтинг: 346 НеутралноЩолен - различни видове, продават всяка година в пикадили. Аз си купувам с марципан. Разбира се заради марципана, не щото примирам да ям изсъхнал кекс, поръсен с 10 слоя захар. Т.е. щолена ич не става, но ако е с марципан, не е чак толкова ужасен.
boby1945
Рейтинг: 515 ВеселоВместо да играете швабета, направете си една баница със сирене и повечко яйца.... Да, ама и кори трябва да умееш да точиш.... все проблеми.....
Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....nelva
Рейтинг: 177 НеутралноТози буламач си го правя от години,само,че без мая а със сода с ванилия.
Става прекрасен.