Зима в кухнята 2: домашен щолен

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (12)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1421 Весело

    Ако е готово, изпеченко, може да хапна едно щоленче

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 830 Неутрално

    + задължително стафиди - до 400 грама на 700 гр. брашно. Нека ароматния алкохол да е ром. Аз миналата Коледа се провалих с моя щолен, но сега ще опитам пак .

  3. 3 Профил на Tracia
    Tracia
    Рейтинг: 1416 Весело

    Мням... мням... рецептата е съхранена, утре ще меся, да видим дали ще го докарам...

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  4. 4 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 684 Любопитно

    Щоленът е от западноевропейските традиции, които в последните години намериха повече от топъл прием в България. Произлиза от Германия и досега с името "Дрезденски коледен щолен" могат да се похвалят само произведенията на определени пекарни в Дрезден. Всяка година, около месец преди Коледа, месенето на щолени в тях е в разгара си, а след като са готови, те заминават за всички краища на света. Е, или поне на Европа. Ако нямате път към Дрезден и не можете да си поръчате доставка на оригинален щолен, направеният у дома е също толкова вкусен – дори повече. Историята на произхода му се губи някъде в Средновековието, когато по случай Коледа в Германия приготвяли малко по-специални хлябове с плодове.
    Весела Николаева, Stollenoskar, бизнес репортер в "Капитал daily" и автор на кулинарен блог, какво точно е станало в Средновековието, кой е този "случай Коледа"? Какво точно е Коледа? Когато не знаеш какво да кажеш, по-добре замълчи и всички да те помислят за глупак, отколкото да кажеш нещо и да разсееш всякакво съмнение.

  5. 5 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2456 Весело

    До коментар [#1] от "Нефертити":

    И едно двойно еспресо към него ?

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  6. 6 Профил на cinik СУПЕР
    cinik
    Рейтинг: 2827 Неутрално

    Когато за първи път опитах щолен, помислих че е направен от пресована захар. Захарчицата май я слагат повече от 1 чаша на 700 гр. брашно, а като добавим и сладките стафиди, положението става на една филия щолен - 3 чаши лимонада...

    Moника Маковей: „Ако изчистите съдебната система, тя ще изчисти всичко останало“*** Ахмед Доган: „Който има контрол над съдебната власт, той контролира държавата“*** Буци до Ди Джей Ванко 2: „Бяхме подложени под натиск да приемем румънския модел, който счупи Румъния. Благодарение на ГЕРБ със своите десни, консервативни и християнски принципи се спаси държавата“
  7. 7 Профил на k@lcho
    k@lcho
    Рейтинг: 177 Неутрално

    ... самата дума щолен звучи странно, но пък изглежда вкусно и лично аз бих похапнал, ако вече е готов, а самото правене като гледам и чета е почти цяло изкуство

    няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
  8. 8 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1421 Весело

    До коментар [#5] от "domakinq":

    Това вече се казва живот

    Предразсъдъците са за ограничените.
  9. 9 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1450 Любопитно

    Дано не отчая никого, но настройте се предварително, че домашният щолен може да не се получи добър нито при първия, нито при втори-трети опит. Според мен проблемът е в това да се уцели точно колко меко трябва да е тестото.

    А ако решите да поръчвате оригиналния от Дрезден, (догодина) го направете много навреме, защото в началото на декември обикновено вече са засипани от заявки, изборът се ограничава все повече, а често и отказват пратки до чужбина.

    Иначе какво да си говорим за щолена - слабото му място е, че на всички им харесва. Весела Коледа!

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  10. 10 Профил на lbq26502948
    lbq26502948
    Рейтинг: 346 Неутрално

    Щолен - различни видове, продават всяка година в пикадили. Аз си купувам с марципан. Разбира се заради марципана, не щото примирам да ям изсъхнал кекс, поръсен с 10 слоя захар. Т.е. щолена ич не става, но ако е с марципан, не е чак толкова ужасен.

  11. 11 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 515 Весело

    Вместо да играете швабета, направете си една баница със сирене и повечко яйца.... Да, ама и кори трябва да умееш да точиш.... все проблеми.....

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  12. 12 Профил на nelva
    nelva
    Рейтинг: 177 Неутрално

    Този буламач си го правя от години,само,че без мая а със сода с ванилия.
    Става прекрасен.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #