Зима в кухнята 3: меденки и ореховки

За тези, които искат да се застоят повече в кухнята през празничните дни и да сервират домашно приготвена храна – публикуваме няколко рецепти за сладки и зимни напитки. Те са лично изпробвани и представани от Весела Николаева, бизнес репортер в "Капитал daily" и автор на кулинарен блог. Започнахме с рецептите за топли алкохолни напитки, продължихме - с традиционен сладкиш, а днес - "нещо по-лесно":
Дребните сладки са удобни и за десерт след коледния обяд, и за кафето, и просто за похапване. А хубавото на тези рецепти е, че може да включите в помощ цялото семейство, включително малките деца. Ореховките се правят наистина много лесно и бързо, а за меденките ще ви трябват малко повече търпеливи ръце. Но пък резултата наистина си заслужава усилията.
Ореховки (за около 30 бройки, време на приготвяне до 60 минути)
Продукти:
2 чаени чаши едро смлени орехи
1 чаена чаша пудра захар
2 белтъка
2 супени лъжици какао
Щипка канела
2 супени лъжици брашно
1 ванилия
Всички продукти се бъркат с лъжица докато се получи гъста смес. Ако белтъците са по-големи, може да се добави още малко брашно. Сместа се оставя за десет минути в хладилника, през това време фурната се загрява на 180 градуса. С чаени лъжички се оформят купчинки от сместа на малко разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрятата фурна около 15-20 минути, докато се стегнат добре, но в средата са все още леко меки. Изваждат се да престят няколко часа, а ако са препечени – може да ги затворите в кутия с парче ябълка.

Меденки (излизат около 500 грама, време на приготвяне – към два часа общо)
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
2 чаени лъжички сода
2 чаени лъжички канела
6 супени лъжици мед
Пълнеж:
Трохите от издълбаните меденки
125 грама краве масло
1 чаена чаша смлени орехи
2 лъжици пудра захар
½ чаена чаша прясно мляко
Шоколад за заливане
От продуктите за меденките се замесва меко тесто, което се оставя за около 15 минути в хладилника. Оформят се малки топчета (колкото половин орех), нареждат се на разстояние в намаслена тава и се пекат на 180 градуса на предварително загрята фурна. Когато краищата им порозовеят са готови. Изваждат се, оставят се да изстинат леко и всяка сладка се издълбава с малка лъжичка така, че да прилича на черупка.
От трохите и останалите продукти за пълнежа се прави смес, с която се пълнят издълбаните меденки и се слепват. Отгоре се поръсват с разтопения шоколад. Трябва да престоят поне една нощ на хладно преди да се ядат.
Приятен апетит!
Още рецепти може да прочетете в блога "Бадеми и канела".