Да пътешестваме, докато сме в кухнята с "Малка книжка за Великден" на Ирина Катеринска

Боядисани яйца, козунаци и агнешко. Това е основната представа за Великден у нас. Ако искате обаче да направите празника по-цветен, интересен и още по-вкусен за малки и големи, непременно ще се зарадвате на новата "Малка книжка за Великден" на Ирина Катеринска.
Познаваме добре Ирина покрай редовните ѝ предложения за облизване на пръстите и подслаждане на неделите в "Дневник".
Сега след успеха на първото подписано от нейно име издание "Малка книжка за Коледа" тя и издателство "Ентусиаст" ни предлагат отделна нова серия от сладки и солени вкусотии за втория по големина християнски празник.
Доказано добрият тандем между рецептите на Ирина и снимките на съпруга ѝ Димитър, който винаги успява да улови не само красотата, но и сякаш аромата и вкуса на приготвеното от неговата любима, е тръгнал на пътешествие с общо 23 спирки.
"Всичко започва в моята кухня, където има десетки килограми брашно, захар, яйца и масло, леят се литри прясно мляко, танцуват свежи пролетни зеленчуци и сладки сушени плодове, а агнешкото има аромат на мента", приканва ни Ирина, която знае как да хване апетита ни на въдицата си с думи.

След кратко въведение в техните великденски пътешествия и ароматните вкусотии, които ги спохождат на път в Лондон, Венеция, Дижон и Цюрих, семейство Катерински ни взимат със себе си "из дебрите на вкусните сладкиши, които християните в Ливан приготвят за Великден", а Ирина запретва ръкави и замесва малки козуначета с маков пълнеж, както ги харесват в Чехия и Полша.
В Англия се спираме заедно с тях на английски малки хлебчета, които са традиционни за страната, а името им, буквално преведено, означава "топли хлебчета с кръст" - точно както и изглеждат.
Ирина ни разкрива и любимата си, но забравена рецепта за ризото със зелени аспержи, което приготвят през цялата пролет в Германия. После пък вари портокали, докато се стопят на гъсто сладко, и покрива с него полския маслен сладкиш "Мазурек".
От фурната "излизат' и малки картофки с розмарин - "както ги обичат в Португалия и ги сервират към агнешкото за празничния обяд". После пък можем да спрем за малко и в Швеция за една привлекателна салата от яйца, лук и аншоа. В САЩ след това ни посреща ароматен морковен кейк, покрит с глазура от крема сирене и масло и аранжиран с малки морковчета от оцветен бадемов марципан.

Има и множество други традиционни и "замаскирани" рецепти за любимия и класически козунак, курабийки, както и кокосови сладки, оформени като гнезда за малки шоколадови яйца. Облизваме се и докато четем за цветни лимонени бисквити, сладки великденски бретцели, козуначено агънце. Отбелязваме си да изпробваме и нейната рецепта за натурални бои за яйца.
Всичко в "Малка книжка за Великден" е приготвено с толкова много старание, търпение и любов, че докато разлистваш, ти се струва, че ги усещаш да се материализират под формата на вкусно ухание.
А дори и да не сте от онези, които имат склонност и доказан опит в готвенето и печенето, рецептите изглеждат толкова приятно и простичко описани, че вдъхват кураж, че и вие бихте се справили с тях. Нужно е само желание и много любов, а и закъде без тях на Великден?
Стегнете кухненския си куфар с продукти за готвене и се отправете на вкусното пътешествие на Ирина и Димитър Катерински.
