За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
sto67nes
Рейтинг: 1384 НеутралноТе обаче бавно изчезват, стопяват се в индустриализацията, в унифицираните изисквания за хигиена,....Как ли са оцелявали хората векове наред...????
Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!БСП(К)
Рейтинг: 8 НеутралноАз винаги съм се чудел,какви са били сирената в България, преди да бъдат стопени в "сирене и кашкавал" от Сердика?
DISCOVER BULGARIA
Рейтинг: 672 НеутралноАдмирации за Slow Food.
Childhood's EndУ нас е истинско предизвикателство да се намери млечен продукт произведен само от мляко и естествени подкваси.
Заместители колкото щеш.
Добре, че са бабите от село на пазара.
[quote#2:"БСП(К)"]Аз винаги съм се чудел,какви са били сирената в България, преди да бъдат стопени в "сирене и кашкавал" от Сердика?[/quote]
За жалост май не остана жив шумкар да сподели.
Biker
Рейтинг: 118 НеутралноОще едно нещо унищожено от комунизма. Жалко!
V.Iliev
Рейтинг: 395 Неутрално[quote#3:"hrissim"]За жалост май не остана жив шумкар да сподели[/quote]
А-а-а, има тук-таме още живи, ама са дементясали
Да живее 21 септември, Световен ден на Алцхаймер!
Нефертити
Рейтинг: 1396 НеутралноЕх, бих хапнала едно истинско сиренце, за да ми опитам вкуса ...
Предразсъдъците са за ограничените.Гергана
Рейтинг: 996 ЛюбопитноДо коментар [#6] от "Нефертити":
Заповядай с мен в едно подбалканско селце, при баба, където има и истинско сиренце, и истинско кисело мляко (направо от тенджерката с голямата лъжица)
Моника
Рейтинг: 602 НеутралноНашето си е най-хубаво, винаги ми е харесвало повече от сините сирена и другите разновидности.
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 ЛюбопитноЗащо ли си мисля, че именно некомерсиализирането на въпросното сиренце от с. Черни вит го е съхранило. Заслужава си да се отиде на място.
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.xps
Рейтинг: 118 НеутралноДо коментар [#4] от "Biker":
Нещо не разбрах, може ли да поясниш какво е унищожено от комунизма?
Защото според мен серенето от "Сердика и сие" по време на комунизма и сегашното сирене на "Сердика и сие" определено нямат нищо общо. Сегашното спокойно може да се нарече имитиращ продукт.
Biker
Рейтинг: 118 НеутралноДо коментар [#10] от "xps":
Унищожено е разнообразието от сирена и е въведена стандартизацията.
Виктор Флоров
Рейтинг: 1304 ЛюбопитноХраната се превръща в кауза и май все повече в "лайвстайл"..модата ще залее и малкото останало истинско ще бъде подменено от поредното менте с добра реклама.
xps
Рейтинг: 118 НеутралноДо коментар [#11] от "Biker":
Тъй наречената стандартизация не е плод на комунизма и повярвай ми предишното сирене беше много повече сирене, отколкото сегашното, дето пак се прави по стандарт.
Сегашният стандарт може да бъде оприличен на следното: един продукт трябва да излежда много добре в търговската мрежа възможно най-дълъг период. Ако някой си спомня преди години нито киселото, нито пресното, нито доматите нито нищо не можеше да седи в хладилника със седмици както сега. Тъй че не точно комунизма "уби" сиренето, а новото време с глобализацията, свръхпроизводството. Ако случайно сте забравили имаше и една директива на ЕС, че една краставица е краставица когато е права..... Ако се чудите и защо ги няма българските сортове домати и краставици (освен на село) отговора е един: не са достатъчно издържливи, а това се постига и чрез био-инжинерство. Та затова през последните години се чудим дали ядем сирене, домати или както се изразяваше един приятел рупаме трева....
V.Iliev
Рейтинг: 395 Неутрално[quote#13:"xps"]имаше и една директива на ЕС, че една краставица е краставица когато е права[/quote]
От 2009 директивата е отменена, но примерът е нарицателен
Подкрепям становището и добавям: преди месец сложих в мазето 3 холандски домата, да видя колко ще издъжат. Май ще изкарат до Коледа...
xps
Рейтинг: 118 НеутралноДо коментар [#14] от "V.Iliev":
Моя позната в Холандия пробва този ексепримент с едни чушки, много красиви ги продават там, в пакетче: една жълта, една червена и една зелена.
Та резултата от експеримента би трябвало да бъде записан в рекордите на Гинес, все така си бяха красиви...
vestonosec
Рейтинг: 824 НеутралноПознавам уникални хора от Черни вит..в добрия смисъл.
naskom44
Рейтинг: 664 НеутралноДо коментар [#11] от "Biker":
Доста неподготвен си се изказал . Вероятно не си опитвал от продуктите от преди 35-40 години. Тогава всичко имаше вкус . Сега всичко е трева.
Biker
Рейтинг: 118 НеутралноДо коментар [#17] от "naskom44":
Не споря че са били добри. Но комунизма въвежда стандартизираните супермаркети и БДС. До преди това са съществували повече сирена от познатите днес бяло саламурено сирене и кашкавал.
sir_matt
Рейтинг: 118 ВеселоОбичам от време на вереме да срежа една супер-дупер перфектна американска ябълка и да я оставя на масата, преди да отида на работа. 12 часа по-късно, цветът почти не се променил. Този кристално чист Ню Йоркски въздух ще да е пълен с анти-оксиданти.
"Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "А току-що откъснатата от градината на баща ми, потъмнява до кафяво за 10 мин.
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1391 НеутралноОт детството си помня вкуса на прясно сирене, на биволско масло.
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.В Европа от години, наред с унификацията и индустриалното производство, върви процес на запазване и връщане на продукти с автентичен вкус. Може би у нас ще дойде тази тенденция.
ръпончо
Рейтинг: 616 Неутрално[quote#20:"Lady Zeppelin"] Може би у нас ще дойде тази тенденция. [/quote]
Има я, но на много малко места. Едно от тях е една малко млекарница на Янко Сакъзов, срещу театър София.