"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска прави дъждовните дни по-вкусни и уютни

"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска прави дъждовните дни по-вкусни и уютни

"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска
"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска
Аромат на пияни круши, печени кестени и карамел се понася около мен, още докато разгръщам страниците. Отварям случайно на Тарт "Татен" и само от описанието ми се иска да изтичам до близкия магазин и да запретна ръкави, за да може да се насладя на сладкиша истински, а не само от думите и снимките.
Ирина Катеринска и този сезон си играе с въображението на читателите, омайва с думите си и провокира за готварски постижения. Този път с "Малка книжка за есента" на издателство "Ентусиаст", от чиято корица грее тиквен пай, а във вътрешността си крие 32 есенни съкровища.
"В "Малка книжка за есента" сме събрали 32 плътни, сочни, хрупкави, сладки, солени, пикантни, кисели и свежи или затворени в бурканчета рецепти, които отново разказват истории, нашепват за вълнения от детството, припомнят какво е да се храним бавно и с наслаждение на всяка хапка и са точно тук и сега, за да създават нови спомени с любими хора, в някой дъждовен неделен следобед или в слънчева съботна утрин", разказва Ирина в блога си.
"В тази книжка ще намерите истории за разходките на есента в моята кухня, уловени в снимките на съпруга ми Димитър. Всеки път, когато този сезон идваше, ми донасяше нещо различно – сладко или солено, или подходящо за консервиране за зимата. За първи път прекрачи прага ми с шоколадова торта с крем от кестени, която се топи кадифено върху езика, търкулва се бавно надолу и пълни душата с щастие. С него приготвихме и любимата ми лютеница със сирене, по рецепта на моята баба, която всеки път ме връща в детството", пише тя и в книжката.
<a href="http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2013/10/13/2159071_mufini_s_krushi_i_djindjifil/" target="_blank">Мъфини с круши и джинджифил</a>, които Ирина Катеринска представи в "Дневник".
Мъфини с круши и джинджифил, които Ирина Катеринска представи в "Дневник".
А след предговора, който чета за пореден път заради магията на думите ѝ, се изреждат и есенните творения, които ни предлага този път – от сладките тиквен пай, сливов сладкиш, австрийски ябълков щрудел, през солените мъфини с броколи, салата с кашкавал или палaчинки с царевица, до идеите за зимнина като сладко от печени круши или мариновани лимони.
Ирина Катеринска, която читателите на "Детски Дневник" познават от вкусните рецепти за родители и деца всяка неделя, и този път се е погрижила да има за всеки вкус по нещо. А снимките, които отново са на съпруга ѝ Димитър Катерински, приканват да опиташ дори най-странната за теб рецепта.
Някои от рецептите звучат като предизвикателство дори за опитните, но обясненията на Ирина правят дори най-сложните процеси в кухнята да звучат лесни като детска игра. А след успешните ми опити за щолен по нейната "Малка книжка за Коледа" (заедно с много видове сладки) и за козунак, който доскоро ми звучеше като невъзможно постижение, по "Малка книжка за Великден", съм готова за новите есенни предизвикателства.
"Малка книжка за есента" на Ирина Катеринска прави дъждовните дни по-вкусни и уютни