Като гореща вода за коктейли

Горещите алкохолни коктейли през зимата са като топлата дрешка. И са идеални за празничните дни, в които имаме време или искаме да впечатлим близките и(ли) гостите си. Затова решихме да ви предложим няколко рецепти (вашите може да споделяте във форума).
Нужни са само три съставки: горещата – мляко, чай, кафе, вода, алкохол, и нещо сладко като захар или мед. После идват подправките, плодовете, канела и карамфил. И най-съществената съставка – настроение, въображение и смелост.
Заедно с One More Bar ("Дневник" благодари за съдействието и приноса в експеримента с топлите алкохолни напитки) избрахме пет класически коктейла, променихме ги, и експерименитирахме не само с рецептите, пропорциите, добавките, но и с чашите и декорацията. Рецептите са за една доза.
Eggnog

На български някои го наричат яйчен грог, но според историци праобразът на питието се е появил в Англия, и се е наричал posset. Тази гореща смес от мляко, сурово яйце или жълтък, алкохол и подправки, е била много популярна в средновековието и сред монасите, които, както е известно, освен на вярата, са били и основните пазители на културата на пиене на алкохол. Лейди Макбет опива стражата пред покоите на краля точно с този посет. Днес има колкото привърженици за възраждането му, толкова и пълни отрицатели. Смятат го за твърде ретроградно, а и се питат защо, по дяволите, трябва да пиеш, а не да ядеш яйцето си. Със сигурност с това питие опитваме древен вкус и история.
Какво ви трябва:
1 жълтък
40 мл. сметана
120 мл. мляко
40 мл. ром (важното е да търсите спайс ром)
4 гр. шоколад на прах.
Разбърквате и загрявате сместа на водна баня. Важното е да се получи гладка, лъскава и хомогенна смес. Изсипвате в чашата и настъргвате отгоре малко индийско орехче. Впръсквате отгоре кора от портокал – колкото да поеме аромата й.
Вкусно нещо, което ще ви успокои, приятно упои и...нахрани.
Hot Toddy

Името звучи толкова симпатично. Кой е горещият Тоди? Но, не, Тоди не е име на човек. Има две теории за произхода на питието: едната идва от популярно индийско питие "тоди", което се приготвя от ферментирал сок от палмово дърво. Много вероятно е служител на британската Източноиндийска компания да е разпространил името, и после то да се е превърнало във всичко друго, но не и в питие от палма. Другата теория е, че това е изворът, наричан също и кладенецът Тод(и), близо до Единбург, чийто води се използвали за производството на уиски. А на местен диалект наричали уискито "тоди".
Тоди-то трябва да съдържа алкохол, плод (лимон най-често), гореща течност /чай, вода/ и подсладител. По-късно се прибавят и подправки. Пропорциите променят коренно питието, затова опитите преди да го поднесете според вкуса ви, са задължителни.
Какво ви трябва:
50 мл. шотландско уиски
20 мл. захарен сироп (или simple syrup - съотношение 2:1 захар и вода)
фреш от половин лимон
2 цветчета карамфил
1 пръчица канела
1 капка Angostura bitters
100 мл. гореща вода
Сварявате сместа и сипвате в любимите ви чаши.
Чудесно преди дълга зимна разходка.
Чай "Токио"

Да започнем с това: могъщата комбинация чай и ром е изиграла решаваща роля във войната за независимост в Америка. Всички знаем за Бостънското чаено парти. През 1773 г. на бостънското пристанище огромни количества доставка на чай са потопени в знак на протест срещу британските такси и мита върху чая. По-малко известен факт е, че напрежението между Британия и Новия свят започва наистина заради данъци и мита върху питие, но питието всъщност е ромът. През 1733 г. англичаните налагат мито върху меласата (остатъчен продукт при обработката на захарната тръстика), отново в своя полза. Това светкавично ударило успешния до този момент бизнес с ром, който не само радвал самите колонизатори, но и им служил като бартер за търговията с роби от Африка. Всъщност ромът, а не уискито е първият американски алкохол, до 1700-та уискито все още е непознато в Америка. Избрахме съвсем осъвременена вариация на този коктейл.
Какво ви трябва:
Запарвате хубав зелен чай
50 мл. бял ром
10 гр. мед
фреш от половин лимон
настърган джинджифил – 5-10 грама
След като е загрята, сместа накрая трябва да се прецеди.
Семпло и чисто удоволствие.
Глювайн (Glühwein)

Glögg. Glintvein, Vin Chaud. Греяното вино отдавна не означава само Коледа в Германия или питие след ски в австрийски зимен курорт. Пие се дори в парка в София. Загрятото вино с подправки се среща при добрите стари римляни. Пътували са много и надалеч, и са извоювали и търгували с огромни територии. Легионите пренесли със себе си и виното и всичките му варианти на пиене. Глювайнът върви с карамфил, канела, индийско орехче, черен пипер, анасон, стафиди, кардамон, сушени плодове, джинджифил, ванилия... Все пак да не забравяме, че това е вино, и вкусът на виното трябва да е водещият. В противен случай просто правим компот. Има го и във вариант с шот от някакъв друг алкохол – ром, например.
Какво ви трябва:
100 мл. червено вино (Има теория, че за греяно вино се използва това, което вече е тръгнало да се разваля. Предлагаме ви да не й се доверим, и да изберете някое ваше любимо и в добра форма.)
Прясно смлян черен пипер
15 гр. мед
канелена пръчка
Загрявате всичко заедно, и преди поднасяне впръсквате по повърхността на чашата кора от портокал.
Задължителните глътки за сезона.
Греяна ракия One More Bar

Всички знаем класиката с греяната ракия. Най-вероятно всеки си има своя рецепта, която никога няма да изостави. Затова решихме да предложим вариация.
Сменихме ракията с Калвадоса: вкусът е по-мек, а алкохолът се усеща много по-балансиран. Сушената дюля придава невероятен аромат и изобщо, когато помиришете този чуден коктейл, няма да се закашляте, както често става при греяната ракия.
Какво ви трябва:
50 мл. Калвадос /или хубава ябълкова, крушова, кайсиева ракия/
10 гр. мед
фреш от половин портокал
сушена дюля
канелена пръчка
Загряваме сместа и доливаме 100 мл. гореща вода
Нещо, което не прилича на зимно лекарство.
Прекрасно за "нощна шапчица" преди лягане.
Шоколад и мента

След като имаме чай, вино, мляко, ракия, ром, и една рецепта с уиски и кафе.
Какво ви трябва:
30 мл. уиски (овкусено с мед)
15 мл. ликьор от мента
10 гр. мед
160 мл. топло мляко
1 чаша хубаво еспресо
Загрявате уискито, ликьора и меда така, че да започнат да излизат пари. Прибавяте ги към топлото мляко, след което сипвате кафето. Разбърквате леко. Прибавяте накрая и стъкче прясна мента. Преди това удряте стръкчето няколко пъти в ръката си. Така ароматът му ще се отвори.
Ведрост и енергия по вените ви.
"Дневник" ви пожелава хубав финал на 2013 и добър старт на 2014! Наздраве!