Пица "Маргарита" навърши 125 години

Италианският специалитет известен под името "Пица Маргарита" навърши 125 години. Самата италианска дума "пица" пък се оказва най-популярната в света, предаде БНР.
Историята твърди, че началника на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали поканил през юни 1899 г. готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да приготви за кралица Маргарита Савойска някоя от своите пици в двореца "Каподимонте".
Типично за неаполския творчески дух, майсторът-готвач сътворил пица с нови съставки върху традиционно приготвеното за това ястие тесто. Той го гарнирал с домати, прясно сирене моцарела и босилек - продукти типични за неаполският край. Техните цветове зелено, бяло и червено представят италианския трибагреник и в случая символично изразяват с неаполското тесто за пица Обединението на Италия.
И така идва името на това неаполско кулинарно творение, което днес е една от най-популярните и обичани храни в света.
В съвременните условия обаче, видът е едно, а вкусът не винаги е истинският и най-добър. Причината е в качеството на продуктите, включително и чистия зехтин, които само по неаполски може да съхрани по най-подходящия начин, уточнават от националната конфедерация на фермерите "Колдирети".