Древните канибали в Мексико готвели с чили и анато

Древните канибали в Мексико готвели с чили и анато

Снимката се разпространява в мрежата Flickr под <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">условията на лиценза Creative Commons 2.0</a>
Снимката се разпространява в мрежата Flickr под условията на лиценза Creative Commons 2.0
Учени от Испания и Мексико са установили как точно е било приготвяно месото на жертвите по време на канибалски ритуали в древно Мексико, предаде БТА, като се позова на специализираното списание  Archaeometry.
Според изданието цветът на откритите от археолозите кости показва, че през IV век пр. н. е. индианците са пекли и варили месото, като са го посипвали с чили, анато и други подправки. 
Групата испански и мексикански учени е работила с останките на 18 души, намерени в Тлателкомила (недалеч от Мексико Сити). На парчета от черепи и древни кости, датиращи от VI-IV век пр. н.е., са били открити следи от порезни рани, травми и от термична обработка (признаци за канибализъм). Далеч по-интересен за учените е бил червеният и жълт оттенък на костите – тези цветове те са придобили преди погребението, са установили археолозите.Изучавайки структурата, морфологията и текстурата на костите, експертите са отделили сварените останки от изпечените, посочва БТА.
"При варене солите в костите (хидроксилапатити) се разтварят, а колагенът излиза на повърхността. Костите с червен цвят са принадлежали на хора, чието месо е било изпечено: при печене се повишава температурата на кръвта и сокът на месото се попива в горния слой на костите", обясняват учените.
По думите на археолозите, жълтият цвят на костите се дължи на подправките, с които са били варени: анато, тиквени семки и лют червен пипер. Смес от тези подправки съдържа каротиноиди – пигменти с растителен произход.
За да проверят хипотезата си, учените са сварили говежди кости, като във водата са добавили анато (тази подправка и до днес се използва в мексиканската кухня). След приготвяне костите са придобили същия цвят, както и намерените в Тлателкомила.
Учените отбелязват, че при обработката на човешко месо в древно Мексико са били използвани същите рецепти, както и при готвенето на царевица и на други традиционни блюда. Етническата принадлежност на групата, на територията на която са намерени костите, засега остава неизвестна.