Пловдивчанка остана на крачка от световната титла по наливане и поднасяне на Stella Artois

Националната шампионка на България Добринка Тосева остана на крачка от световната титла в Международния турнир по наливане и поднасяне на Stella Artois - World Draught Master, чието 18-о издание се проведе в Лондон.
Пловдивчанката се представи силно на финалите в английската столица, но загуби от бъдещия световен шампион Ян Ванденплас от Белгия.
Общо двадесет и един участници от цял свят се изправиха един срещу друг в бирени дуели. Те трябваше да премерят сили в изпълнението на специалния деветстъпков ритуал за наливане и поднасяне на белгийската напитка.

Тосева извоюва право да представя България в Лондон, след като през миналия месец спечели националния шампионат.
Състезанието се проведе на 6 юни в столичното заведение Il Mondo, а младата барманка единодушно беше избрана за №1 от представителите на журито, сред които бяха изпълнителния директор на "Каменица" АД Марко Ниавро и националния шампион от 2012 г. Енчо Георгиев.

Тосева си осигури място на финалите на World Draught Masters, които се проведоха на 27 юни и предшестваха най-стария тенис турнир в света - "Уимбълдън".
Тъй като Stella Artois е официалната бира на турнира за втора поредна година, вдъхновени от тениса, организаторите на шампионата по наливане и поднасяне, избраха претендентите за титлата да се изправят един срещу друг в дуели в духа на "Уимбълдън".

В Лондон Тосева оправда очакванията и демонстрира изящество и финес в своето изпълнение. Въпреки това тя отстъпи с минимална разлика в точки на Ванденплас, който надви всичките си конкуренти и стана 18-ият световен шампион по наливане и поднасяне на Stella Artois.
Въпреки отпадането си, пловдивчанката остана доволна от своето представяне. "Вярвам, че най-важното нещо при изпълнението на съвършеното наливане и поднасяне на Stella Artois e влагането на лично отношение и собствен стил", каза още барманката, която в свободното си време се занимава с актьорско майсторство.

По думите й тайната на белгийската бира се крие не само в приготвянето му, но и в поднасянето. "Бокалът на Stella Artois е изключително важен, защото благодарение на него вкусът на бирата остава такъв, какъвто е", разказа още тя.
Белгийските бири традиционно се сервират в специални чаши, чиято форма допринася за отключването на ароматите на напитката. Бокалът, използван при прилагането на деветстъпковия ритуал за наливане и поднасяне на Stella Artois, се отличава със специфична форма, столче и златен пръстен по ръба, които допринасят изживяването при консумацията й.
Деветте стъпки за наливане и поднасяне на Stella Artois: 1. The Purification - изплакнете бокала Stella Artois под студена вода. 2. The Sacrifice - с бързо движение отворете крана и оставете първите капки да изтекат извън бокала. 3. The Liquid Alchemy - дръжте бокала под ъгъл 45 градуса, без да го допирате до крана. 4. The Crown - снижете и наклонете леко бокала, за да регулирате естественото образуване на пяната. 5. The Removal - с бързо движение затворете крана и отместете бокала. 6. The Beheading - със специалния нож отрежете прелялата извън бокала пяна. 7. The Judgment - премерете на око дебелината на образуваната пяна. Идеалният размер е 3 сантиметра. 8. The Cleansing - изплакнете и подсушете стените и столчето на бокала. 9. The Bestowal - сервирайте върху подложка Stella Artois и с капкоуловител Stella Artois. |