Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО на културното наследство

Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО на културното наследство

Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО на културното наследство
Associated Press
Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството, съобщи "Ройтерс".
С тази стъпка страната иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на Италия. Ако ЮНЕСКО одобри кандидатурата, то неаполитанската пица ще попадне в списъка под наименованието "Традиционното изкуство на неаполитанските пицари".
Традиционната неаполитанска пица се пече в тухлени пещи с дърва и е с тънко тесто, с изключение на ръба, който се надува при печенето като малка велосипедна гума. Пицата има два класически варианта - Маргарита, съдържаща домати, моцарела, зехтин и босилек, и Маринара, съставена от домати, зехтин, чесън и риган.
Смята се, че Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на посещението на кралица Маргарита Савойска. Цветовете й са червени, бели и зелени като италианското знаме.
В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече фигурира турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.