Кулинарният Пловдив се разбужда

Пловдив никога не е бил кулинарно скучен, напротив. Традициите на българи, турци, арменци и евреи в този етнически пъстър град са намерили израз в многобройните кръчми под тепетата още в старо време. През 30-те и 40-те години на XX век Пловдив се прочува с шкембеджийниците си, раждат се и култовите кръчми "Бумбарника", "Златна круша", "Тихия кът" и много други, които го прославят като център на специалитетите от субпродукти като бумбар, шарден, търнак, агнешки главички, чревца, език и други дреболии и чудесии.
Порядки от пловдивските кръчми са запазени в изследванията на местни културоведи: "Безплатно се поднасят мезетата за ракия. Обикновено те се състоят от зеленчукова салата с няколко хамсии и маслини. За вината безплатни са сварените шкембета, далаци, черен дроб... Срещу заплащане се поднасят печени, чукани, полети с гръцки зехтин и наръсени с магданоз чирози. Заплащат се и деликатесните мезета – хайвер, вносни риби."*
Средиземноморската кухня далеч не е екзотика за космополитния Пловдив. В една от най-изтънчените кръчми на града на братя Константинови се поднасяли само отбрани и изтънчени мезета, а рибното меню включвало: пушена скумрия, лакерда, сьомга, паламуд, щука, аншоа, чига, косат, смадок, тарама, басма, калкан, платина, хамсия, гарози, чирози, бяла риба в зехтин, распер. И, разбира се, хиоска мастика.
Цялата кулинарна разходка из Пловдив можете да прочетете в новия брой на списание "Бакхус". Какво още съдържа той - можете да видите тук.
