За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
ЗаНиЗа
Рейтинг: 1911 Весело"най-голямата шопска салата в света" - шопските македонци, най-после да признаят нещо българско!
Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.lone wolf
Рейтинг: 754 ВеселоЕ, та нали тя е била любимата салата на Александър Македонски!
Да разлая троловете!!Шопска салата... Тц! Македонска салата си е!
OOPS
Рейтинг: 221 НеутралноАбе и в Македония ли има шопи?
deaf
Рейтинг: 2186 НеутралноИ са я направили без чушки. Което е правилното според нашенци.
Deputat 241
Рейтинг: 2563 ВеселоНищо странно!
УВАЖАЕМИ ТРОЛОВЕ! Моля следете внимателно постовете ми. От щракането на вашите минуси зависи животът на семействата ви. А аз съм тук да ви спася. Ще пиша за ваше благоденствие."Шопска салата" е световна марка, както "Макдоналд'с", "Кока-Кола" или "Шатобриан".
И ще дам пример:
Преди две години по обяд в един сезонен ресторант на брега на едно от многото езерца около реката Блекуотър в Хампшир, Великобритания сервитьорът (около 60 годишен англичанин) ни попита откъде сме, заради акцента ни. И когато казахме, че сме от България, той веднага извади едно доста по-луксозно вечерно меню, в което покрай шепърд пайове, стратфорд сосиджи и фиш-анд-чипси най-чинно си стоеше "Chopska salad". На забележката, че салатата не е "Чопска", той каза, че изписването е на френски, където е специализирал елементи на българска кухня.
Та щом в Англия знаят за Чопската салата, какво и пречи на античките да поставят рекорди с нашата марка?
п.п. С това количество салата колко ли ракия се е изпила?
sporta
Рейтинг: 221 НеутралноАми ако макетата си харесват шопите , да си вземат със салатата и София. България без София е вариант китка ,столици в България много. МАКЕТАТА да се оправят с това неподлежащо на цивилизоване крадливо племе .
Hawaii
Рейтинг: 2700 ВеселоАйде сега у Шопско да ги контрират
с най-дебелата Македонска Наденица
bat_plamen
Рейтинг: 3781 ВеселоТази огромна шопска салата много,ама наистина много ракия изпива-:)
bat_plamen
Рейтинг: 3781 ВеселоДо коментар [#3] от "OOPS":
+++++++++++++++++++++++++++++
Явно /според макетата/-:)
bat_plamen
Рейтинг: 3781 ВеселоДо коментар [#5] от "Депутат 241":
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Незнайко
Рейтинг: 2909 НеутралноДо коментар [#5] от "Депутат 241": "С това количество салата колко ли ракия се е изпила?"
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевС 250 гр шопска се пият около 150-200 мл ракиджос, така че 250 литра ракия минимум ще трябва да е заминала. Около хиляда комити или 500 добри пиячи ще свършат работа.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноДали е световна марка-не знам. Ама в нашенско (Израел) сиренето (бялото де, сирена има 'секви)се нарича "БЪЛГАРСКО" сирене!!! Другите имат обобщателно име "жълти сирена". От Чедър, та през Гоуда/Пармеджиано и разните други миризливи сирена.
Куриоз: Румънската Бринза, и гръцката Фета ги наричат "Румънско/гръцко БЪЛГАРСКО сирене. Същото е с Йогурта (което май е турска дума)-след името Йогурт (бял или плодов) на опаковките често има добавката "българско кисело мляко".
Един от двамата най голями производители на кисели млека (Щраус, от години ортак с Нес'ле) пишат на опаковките "заквасено САМО с Лактобацилус Булгарикус, внесен от България"! И е по кисело от всички останали, които ползват него + Бифидум, и други бактерии.
До коментар [#5] от "Депутат 241":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Virgin
Рейтинг: 907 НеутралноНадали е станала много вкусна - по това време на годината доматите (и не само те) не са най-вкусните.
https://www.youtube.com/watch?v=lk0sI53HnRI
И веднага - било на инат на българите :D :D :D
http://republika.mk/765147
Jordan Dimitrov
Рейтинг: 328 НеутралноОх,че ми се прияде шопска салата..
Kotarak
Рейтинг: 360 НеутралноСамо да допълня, че думата "Йогурт" всъщност не е турска дума, а прабългарска. Странно е, но по цял свят ползват прабългарската дума, а ние тук названието "кисело мляко".
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноИмам еретично мнение относно "шопската салата" (която си я обичам, ама напоследък спрях да ям лук, та...): Сиренето е твърде доминантно, и почти заличава вкуса на ВКУСНИТЕ зрели домати (розови, "биволско сърце", "градински" и др).
Та...в случая дори по неузрелите/безвкусни домати прибавят свежест към сиренето в салатата. А вкусни зрели домати и сирене, овкусени с лимон и зехтин, + топъл/затоплен черен хляб, си е страхотна манджа+мезе за червено вино/свестна ракия, за към края на деня:)
До коментар [#13] от "Virgin":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
дерибеев
Рейтинг: 1392 Веселоами самата подбрана извадка е намеса и коментар
всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас*****
НеутралноДо коментар [#1] от "ЗаНи3А":
Преди 160-170 години в днешна Македония не са ползвали понятието "македонци" за себе си.То идва отвън.Себе си са наричали бугари,а тези на изток от тях са наричали шопи...
дерибеев
Рейтинг: 1392 ВеселоДо коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васвсъщност идеята на зеленчуци/плодове в салатата е да омекотят и разгърнат вкуса на сирената , дори и за българските балансирани вкусово сирена
киро акционера
Рейтинг: 221 ЛюбопитноЯл съм шопска салата в Антигуа и във Виетнам. И в двата случая сервитьорът не знаеше откъде произлиза, но каза, че била страхотна:)
Не може да имаш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.Николай С
Рейтинг: 509 НеутралноКрива Паланка, Куманово, Берово - Малешевци - македонските граовци. Пренебрежително наричани 'шопи'.
Нефертити
Рейтинг: 1346 ВеселоЕй, ено наздраве не казаха тия макета ве!
Предразсъдъците са за ограничените.yavooor
Рейтинг: 785 НеутралноС печени или с пресни чушки са я правили?
Роси
Рейтинг: 5587 НеутралноМакедонците да не искат да ни отмъкнат и шопската салата.
Храбър
Рейтинг: 1341 НеутралноДа ви имам състезанията!
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"Да ви имам претенциите!
Да ви имам гордостта!
Peni Nikol
Рейтинг: 1657 ЛюбопитноТе шопите и до Охрид стигнали, или макетата ни отмъкнаа шопската салата.
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.gemeto
Рейтинг: 800 НеутралноДо коментар [#3] от "OOPS":
Социализма е най-висшата форма на канибализма .До коментар [#9] от "bat_plamen":
В Македония също има райони, в които се говори на "че"(около Тетово), така, че шопския се явява диалект както на българския така и на "македонския" език.
На времето, докато аз и жената още учехме бяхме дали двата ни сина да ги гледат бабите. Като ги събрахме през лятото, гледам единия ми син говори на македонски, а другия на български .
Е що зор видех докато па ги научим да думат шопски !
gemeto
Рейтинг: 800 НеутралноНе точно на изток, а на север и североизток . Социализма е най-висшата форма на канибализма .
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноЗвучи ми правилно:) Ама тогава не разбирам защо трябва да се ползват СУПЕРвкусни домати (зрели розови/биволски сърца) за по 4-5 кинта килото, като почти същата работа вършат най обикновенни домати на 1/2-1/3 цена.
Виж, в МОИТЕ салати (МНОГО сам'пром/балконска рукола+босилек+мента) добавям свестни домати: Вкусовете се комбинират/допълват, но нищо освен руколата не доминира.
През ден два правя (лятос) и "друга" салата: Къдрава марулка (ОТКОГА им смениха името на "салата"?!?, настроение-възмутено!!!) ) с репички, и домати, и сирене (обезсолено чрез накисване във вода), и малко пресен чесън/лук (пресен...зелен де, на връзки, не на глави, липсва ми терминологията).
Плодове не добавям, освен сок от лимони (ама лятос тук са хем неоправдано скъпи, хем...безсочни). Рупам ги (плодовете де) натурални, само измити. Прасковите и кайсиите (и нектарините) са страхотна съпроводка на свестни бяли сухи вина:) Ябълките стават и за добавяне на готин привкус на червени вина-и каллпави вина стават по свестни с няколко резенчета ябълки в тях, след час два:)
До коментар [#19] от "дерибеев":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
andreas_hofer
Рейтинг: 854 НеутралноДо коментар [#12] от "Мойше! Толкоз!!!":
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна БългарияМойше, ето затова ви се кефя на вас евреите, защото уважавате българите и сте супер адаптивни. От пустинята рай сте направили, а много народи от рая правят пустиня.
А, иначе по темата, макетата се кефят на всичко, което не се нарича изрично българско. Един македонец в Торонто преди години обясняваше на един канадец, който е пътувал в региона, как в България имало много малцинства македонско, шопско, тракийско, а българите били много малко. Е, не можах да се сдържа и да не се включа с опровержение, но явно това си е там държавна политика. С други думи, шопската салата си е шопска за макетата, а не бугарска. Те и сърбите са същите националисти и българофоби де. В Отава в сръбския ресторант ми сервираха шопска салата под името српска салата.
dnevnikar
Рейтинг: 3581 Неутралносеки 4ти км
Свободниот се Соревновава со Себе си.
Долу гречката "салата"!
(като "фета" менте вам позната)
"Така бе надминат досегашният рекорд - 86-килограмова шопска салата,
направена в България, посочва МКД. (БТА)"
valtoro
Рейтинг: 545 НеутралноСамо да не кажат, че и тя била от шопска Македония !!!
dnevnikar
Рейтинг: 3581 НеутралноПрясното мляко леко сладнее.
Нормалното Кисело мляко киселее.
Повечето днешни йогурт и уж кисели млека сладнеят.
Има 2 вида бактерии (бацили) Bulgaricum
важни за формиране на Йогурт.
Единият вид води до добър кисел вкус.
Другият (масово) до кофти "лакто" сладникав.
До коментар [#15] от "Kotarak":
Само да допълня, че думата "Йогурт" всъщност не е турска дума, а прабългарска.
Странно е, но по цял свят ползват прабългарската дума,
а ние тук названието "кисело мляко".
dnevnikar
Рейтинг: 3581 НеутралноДа, настъргано по "шопски" сирене неизбежно прави от салатата каша.
Друго са кубчета сирене. ;)
До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":
Имам еретично мнение относно "шопската салата" (която си я обичам, ама напоследък спрях да ям лук, та...): Сиренето е твърде доминантно, и почти заличава вкуса на ВКУСНИТЕ зрели домати (розови, "биволско сърце", "градински" и др).
Та...в случая дори по неузрелите/безвкусни домати прибавят свежест към сиренето в салатата. А вкусни зрели домати и сирене, овкусени с лимон и зехтин, + топъл/затоплен черен хляб, си е страхотна манджа+мезе за червено вино/свестна ракия, за към края на деня:)
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноЗа първото: Понятие си нямаш колко си прав:) Нейсе ти, който не си живял в Израел. Не е за пред хората от какви "бози" съм се измъквал невредим в Израел през 60те и 70те години САМО И САМО защо съм от български произход:)! И не съм единственият: Бая гаст'арбайтери (предимно помаци, в строителството) минаваха "метър" за разни битови...прегрешения, щото ги считаха за българи.
Със сигурност твърдя че Израел е единствената държава в света в която обичат българите!
Относно второто: Има нещо, почти непознато/неразбираемо за днешните българи. Нарича се мотивация. За в Израел-като осъзнаеш че ТОВА ти е държавата, правиш всичко (and then some more) нещата да са по добре! И импоровизираш/иновираш...почваш да действаш "извън кутията", само и само да оцелееш, да си подобриш живота, и да...кхм...кхм..."неутрализираш" душманите си.
Това адаптиране/импровизиране сработва и не зле в чужденеция: В щатите компании обслужващи бизнеси " по места" предпочитат израелци по простата причина:
'Мириканец обслужваш...хладилници/перални машини докладва на компанията: Липсва ми еди'коя си част, и чака да му я доставят. Израелец отива в 2-3 местни магазина, сглобява чарка, и продължава нататък.
Относно местенето на квартири, "Мойше'с" от години са водещият бизнес в бранжа в САЩ.
До коментар [#30] от "andreas_hofer":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноПрав си!!! Кисели млека с Лактобацилум Булгарикус киселеят, тези с Бифидум-сладнеят! Взе ми 2 г' да си намеря "правилното" кисело мляко". От една ферма в Елена, която има 2-3 бфирмени магазина в София. ЛБ също не е зле но леко сладнее. Но пък го има в мрежите.
П.С. Виж, "сладненето" не е толкоз лошо-на малки деца им се харесва повече, а и кисело мляко с Бифидум е ОК.
П.П.С. Мойте внуци в Израел ги "зарибих" с истински кисело мляко с добавка малинов/ягодов сок. Като пораснаха голямите спряха със соковете, малките още са в "сладкото", ама това е проблем на сина ми вече:).
Лично аз си кльопам тук киселите млека на "Елена", от тях си правя и цедено мляко/сирене за мазане. КРАТНО по свестни от купешките (и на 1/3 цена). Е не са толкоз трайни (нямат консерванти и антибиотици) но се справям:)
До коментар [#33] от "dnevnikar":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
dnevnikar
Рейтинг: 3581 НеутралноНе, "лакто" сладнее.
Затова бонбони карамел "лакта" беха/са световно известни ;)
За съжаление, не помня имената на пустите бактерии...
Иначе си прав.
В добавка, нещо за кисели краставички Кошер.
Помня едни хрупкави, не сладки, с добър аромат от билка.
Crunchy Dills?
До коментар [#36] от "Мойше! Толкоз!!!":
Прясното мляко леко сладнее.Нормалното Кисело мляко киселее.Повечето днешни йогурт и уж кисели млека сладнеят. Има 2 вида бактерии (бацили) Bulgaricum важни за формиране на Йогурт.Единият вид води до добър кисел вкус.Другият (масово) до кофти "лакто" сладникав..
—цитат от коментар 33 на dnevnikar
Прав си!!! Кисели млека с Лактобацилум Булгарикус киселеят, тези с Бифидум-сладнеят! Взе ми 2 г' да си намеря "правилното" кисело мляко". От една ферма в Елена, която има 2-3 бфирмени магазина в София. ЛБ също не е зле но леко сладнее.
nemeria
Рейтинг: 250 НеутралноДо коментар [#30] от "andreas_hofer":
Изключително дразнещо е, и аз съм попадала на макета, които твърдят, че българите сме били малцинство в България и че дори сме били побългарени турци от комунистическо време. Явно това ги учат щом сериозно настояват такива глупости, неща като факти и доказателства изобщо не ги касаят. Да стават най-сетне с албанско мнозинство, че да не слушаме повече антички глупости и югославска пропагадна.
Иначе по темата - да ни връщат и салата, и историята, и езика и азбуката. Да си правят гръцка салата.
bat_plamen
Рейтинг: 3781 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "gemeto":
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Страхотен коментар-:)
65
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#13] от "Virgin":
"Надали е станала много вкусна - по това време на годината доматите (и не само те) не са най-вкусните. "
Ами не е.
Истинска шопска става от второто полугодие нататък, та до септември октомври, когато вместо "найлоновите" сортове зеленчуци от парници идват тези от бахчите на бабите от пазара.
И благодаря на сънародниците от Охрид - лоша реклама няма!
dejmos
Рейтинг: 402 НеутралноНе добре за България да има за столица нещо , .... което успяло да измислили само "шопска салата". Това усукано място между няколко планини има "вредни излъчвания"
Чарли
Рейтинг: 1227 ВеселоМакетата подобрили българският рекорд от 86 кг. шоска салата като направили 80 кг.???
Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)Май на никого не направило впечатление, чè има или печатна грешка или макетата са подобрили нещо "на върба", а?
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1363 ВеселоСалата създадена след заповед на Партията !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноВ Сърбия не знаят нищо за българския произход на салатата :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertсидер
Рейтинг: 805 Весело,,...Персоналът на хотела с помощта на ученици от местното училище по ресторантьорство и готвачи от Русия, Украйна и Македония приготвиха 202.86 килограма шопска салата, която е известна във всички страни в региона....,,
Е па сто макета ке се зборат с таа салата и триста оки србска препеченица
сидер
Рейтинг: 805 Весело,,...Персоналът на хотела с помощта на ученици от местното училище по ресторантьорство и готвачи от Русия, Украйна и Македония приготвиха 202.86 килограма шопска салата, която е известна във всички страни в региона....,,
Е па сто макета ке се зборат с таа салата и триста оки србска препеченица