Чудеса от медиите: В Охрид направиха най-голямата шопска салата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (46)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ЗаНиЗа
    ЗаНиЗа
    Рейтинг: 1911 Весело

    "най-голямата шопска салата в света" - шопските македонци, най-после да признаят нещо българско!

    Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
  2. 2 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 754 Весело

    Е, та нали тя е била любимата салата на Александър Македонски!
    Шопска салата... Тц! Македонска салата си е!

    Да разлая троловете!!
  3. 3 Профил на OOPS
    OOPS
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Абе и в Македония ли има шопи?

  4. 4 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    И са я направили без чушки. Което е правилното според нашенци.

  5. 5 Профил на Deputat 241
    Deputat 241
    Рейтинг: 2563 Весело

    Нищо странно!
    "Шопска салата" е световна марка, както "Макдоналд'с", "Кока-Кола" или "Шатобриан".
    И ще дам пример:
    Преди две години по обяд в един сезонен ресторант на брега на едно от многото езерца около реката Блекуотър в Хампшир, Великобритания сервитьорът (около 60 годишен англичанин) ни попита откъде сме, заради акцента ни. И когато казахме, че сме от България, той веднага извади едно доста по-луксозно вечерно меню, в което покрай шепърд пайове, стратфорд сосиджи и фиш-анд-чипси най-чинно си стоеше "Chopska salad". На забележката, че салатата не е "Чопска", той каза, че изписването е на френски, където е специализирал елементи на българска кухня.
    Та щом в Англия знаят за Чопската салата, какво и пречи на античките да поставят рекорди с нашата марка?
    п.п. С това количество салата колко ли ракия се е изпила?

    УВАЖАЕМИ ТРОЛОВЕ! Моля следете внимателно постовете ми. От щракането на вашите минуси зависи животът на семействата ви. А аз съм тук да ви спася. Ще пиша за ваше благоденствие.
  6. 6 Профил на sporta
    sporta
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Ами ако макетата си харесват шопите , да си вземат със салатата и София. България без София е вариант китка ,столици в България много. МАКЕТАТА да се оправят с това неподлежащо на цивилизоване крадливо племе .

  7. 7 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2700 Весело

    Айде сега у Шопско да ги контрират
    с най-дебелата Македонска Наденица

  8. 8 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3781 Весело

    Тази огромна шопска салата много,ама наистина много ракия изпива-:)

  9. 9 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3781 Весело

    До коментар [#3] от "OOPS":

    +++++++++++++++++++++++++++++
    Явно /според макетата/-:)

  10. 10 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3781 Весело

    До коментар [#5] от "Депутат 241":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  11. 11 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 2909 Неутрално

    До коментар [#5] от "Депутат 241": "С това количество салата колко ли ракия се е изпила?"
    С 250 гр шопска се пият около 150-200 мл ракиджос, така че 250 литра ракия минимум ще трябва да е заминала. Около хиляда комити или 500 добри пиячи ще свършат работа.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    Нищо странно!"Шопска салата" е световна марка, както "Макдоналд'с", "Кока-Кола" или "Шатобриан".И ще дам пример:...
    —цитат от коментар 5 на Депутат 241

    Дали е световна марка-не знам. Ама в нашенско (Израел) сиренето (бялото де, сирена има 'секви)се нарича "БЪЛГАРСКО" сирене!!! Другите имат обобщателно име "жълти сирена". От Чедър, та през Гоуда/Пармеджиано и разните други миризливи сирена.

    Куриоз: Румънската Бринза, и гръцката Фета ги наричат "Румънско/гръцко БЪЛГАРСКО сирене. Същото е с Йогурта (което май е турска дума)-след името Йогурт (бял или плодов) на опаковките често има добавката "българско кисело мляко".

    Един от двамата най голями производители на кисели млека (Щраус, от години ортак с Нес'ле) пишат на опаковките "заквасено САМО с Лактобацилус Булгарикус, внесен от България"! И е по кисело от всички останали, които ползват него + Бифидум, и други бактерии.

    До коментар [#5] от "Депутат 241":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  13. 13 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Надали е станала много вкусна - по това време на годината доматите (и не само те) не са най-вкусните.
    https://www.youtube.com/watch?v=lk0sI53HnRI
    И веднага - било на инат на българите :D :D :D
    http://republika.mk/765147

  14. 14 Профил на Jordan Dimitrov
    Jordan Dimitrov
    Рейтинг: 328 Неутрално

    Ох,че ми се прияде шопска салата..

  15. 15 Профил на Kotarak СУПЕР
    Kotarak
    Рейтинг: 360 Неутрално

    Само да допълня, че думата "Йогурт" всъщност не е турска дума, а прабългарска. Странно е, но по цял свят ползват прабългарската дума, а ние тук названието "кисело мляко".

  16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    Надали е станала много вкусна - по това време на годината доматите (и не само те) не са най-вкусните. https://www.youtube.com/watch?v=lk0sI53HnRI И веднага - било на инат на българите :D :D :Dhttp://republika.mk/765147
    —цитат от коментар 13 на Virgin


    Имам еретично мнение относно "шопската салата" (която си я обичам, ама напоследък спрях да ям лук, та...): Сиренето е твърде доминантно, и почти заличава вкуса на ВКУСНИТЕ зрели домати (розови, "биволско сърце", "градински" и др).

    Та...в случая дори по неузрелите/безвкусни домати прибавят свежест към сиренето в салатата. А вкусни зрели домати и сирене, овкусени с лимон и зехтин, + топъл/затоплен черен хляб, си е страхотна манджа+мезе за червено вино/свестна ракия, за към края на деня:)


    До коментар [#13] от "Virgin":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  17. 17 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 1392 Весело

    ами самата подбрана извадка е намеса и коментар

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  18. 18 Профил на
    *****
    Неутрално

    До коментар [#1] от "ЗаНи3А":


    "най-голямата шопска салата в света" - шопските македонци, най-после да признаят нещо българско!
    —цитат от коментар 1 на ЗаНи3А


    Преди 160-170 години в днешна Македония не са ползвали понятието "македонци" за себе си.То идва отвън.Себе си са наричали бугари,а тези на изток от тях са наричали шопи...

  19. 19 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 1392 Весело

    До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

    всъщност идеята на зеленчуци/плодове в салатата е да омекотят и разгърнат вкуса на сирената , дори и за българските балансирани вкусово сирена

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  20. 20 Профил на киро акционера
    киро акционера
    Рейтинг: 221 Любопитно

    Ял съм шопска салата в Антигуа и във Виетнам. И в двата случая сервитьорът не знаеше откъде произлиза, но каза, че била страхотна:)

    Не може да имаш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.
  21. 21 Профил на Николай С
    Николай С
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Крива Паланка, Куманово, Берово - Малешевци - македонските граовци. Пренебрежително наричани 'шопи'.

  22. 22 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1346 Весело

    Ей, ено наздраве не казаха тия макета ве!

    Предразсъдъците са за ограничените.
  23. 23 Профил на yavooor
    yavooor
    Рейтинг: 785 Неутрално

    С печени или с пресни чушки са я правили?

  24. 24 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5587 Неутрално

    Македонците да не искат да ни отмъкнат и шопската салата.

  25. 25 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Да ви имам състезанията!
    Да ви имам претенциите!
    Да ви имам гордостта!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  26. 26 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 1657 Любопитно

    Те шопите и до Охрид стигнали, или макетата ни отмъкнаа шопската салата.

    Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.
  27. 27 Профил на gemeto
    gemeto
    Рейтинг: 800 Неутрално

    До коментар [#3] от "OOPS":

    До коментар [#9] от "bat_plamen":

    В Македония също има райони, в които се говори на "че"(около Тетово), така, че шопския се явява диалект както на българския така и на "македонския" език.

    На времето, докато аз и жената още учехме бяхме дали двата ни сина да ги гледат бабите. Като ги събрахме през лятото, гледам единия ми син говори на македонски, а другия на български .
    Е що зор видех докато па ги научим да думат шопски !

    Социализма е най-висшата форма на канибализма .
  28. 28 Профил на gemeto
    gemeto
    Рейтинг: 800 Неутрално

    Преди 160-170 години в днешна Македония не са ползвали понятието "македонци" за себе си.То идва отвън.Себе си са наричали бугари,а тези на изток от тях са наричали шопи...
    —цитат от коментар 18 на yanne


    Не точно на изток, а на север и североизток .

    Социализма е най-висшата форма на канибализма .
  29. 29 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":всъщност идеята на зеленчуци/плодове в салатата е да омекотят и разгърнат вкуса на сирената , дори и за българските балансирани вкусово сирена
    —цитат от коментар 19 на дерибеев


    Звучи ми правилно:) Ама тогава не разбирам защо трябва да се ползват СУПЕРвкусни домати (зрели розови/биволски сърца) за по 4-5 кинта килото, като почти същата работа вършат най обикновенни домати на 1/2-1/3 цена.

    Виж, в МОИТЕ салати (МНОГО сам'пром/балконска рукола+босилек+мента) добавям свестни домати: Вкусовете се комбинират/допълват, но нищо освен руколата не доминира.

    През ден два правя (лятос) и "друга" салата: Къдрава марулка (ОТКОГА им смениха името на "салата"?!?, настроение-възмутено!!!) ) с репички, и домати, и сирене (обезсолено чрез накисване във вода), и малко пресен чесън/лук (пресен...зелен де, на връзки, не на глави, липсва ми терминологията).

    Плодове не добавям, освен сок от лимони (ама лятос тук са хем неоправдано скъпи, хем...безсочни). Рупам ги (плодовете де) натурални, само измити. Прасковите и кайсиите (и нектарините) са страхотна съпроводка на свестни бяли сухи вина:) Ябълките стават и за добавяне на готин привкус на червени вина-и каллпави вина стават по свестни с няколко резенчета ябълки в тях, след час два:)
    До коментар [#19] от "дерибеев":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  30. 30 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 854 Неутрално

    До коментар [#12] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мойше, ето затова ви се кефя на вас евреите, защото уважавате българите и сте супер адаптивни. От пустинята рай сте направили, а много народи от рая правят пустиня.

    А, иначе по темата, макетата се кефят на всичко, което не се нарича изрично българско. Един македонец в Торонто преди години обясняваше на един канадец, който е пътувал в региона, как в България имало много малцинства македонско, шопско, тракийско, а българите били много малко. Е, не можах да се сдържа и да не се включа с опровержение, но явно това си е там държавна политика. С други думи, шопската салата си е шопска за макетата, а не бугарска. Те и сърбите са същите националисти и българофоби де. В Отава в сръбския ресторант ми сервираха шопска салата под името српска салата.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  31. 31 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3581 Неутрално

    секи 4ти км

    Свободниот се Соревновава со Себе си.

    Долу гречката "салата"!
    (като "фета" менте вам позната)

    "Така бе надминат досегашният рекорд - 86-килограмова шопска салата,
    направена в България, посочва МКД. (БТА)"

  32. 32 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 545 Неутрално

    Само да не кажат, че и тя била от шопска Македония !!!

  33. 33 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3581 Неутрално

    Прясното мляко леко сладнее.
    Нормалното Кисело мляко киселее.

    Повечето днешни йогурт и уж кисели млека сладнеят.

    Има 2 вида бактерии (бацили) Bulgaricum
    важни за формиране на Йогурт.

    Единият вид води до добър кисел вкус.
    Другият (масово) до кофти "лакто" сладникав.

    До коментар [#15] от "Kotarak":

    Само да допълня, че думата "Йогурт" всъщност не е турска дума, а прабългарска.
    Странно е, но по цял свят ползват прабългарската дума,
    а ние тук названието "кисело мляко".

  34. 34 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3581 Неутрално

    Да, настъргано по "шопски" сирене неизбежно прави от салатата каша.
    Друго са кубчета сирене. ;)

    До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Имам еретично мнение относно "шопската салата" (която си я обичам, ама напоследък спрях да ям лук, та...): Сиренето е твърде доминантно, и почти заличава вкуса на ВКУСНИТЕ зрели домати (розови, "биволско сърце", "градински" и др).

    Та...в случая дори по неузрелите/безвкусни домати прибавят свежест към сиренето в салатата. А вкусни зрели домати и сирене, овкусени с лимон и зехтин, + топъл/затоплен черен хляб, си е страхотна манджа+мезе за червено вино/свестна ракия, за към края на деня:)

  35. 35 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    До коментар [#12] от "Мойше! Толкоз!!!":Мойше, ето затова ви се кефя на вас евреите, защото уважавате българите и сте супер адаптивни. От пустинята рай сте направили ....
    —цитат от коментар 30 на andreas_hofer


    За първото: Понятие си нямаш колко си прав:) Нейсе ти, който не си живял в Израел. Не е за пред хората от какви "бози" съм се измъквал невредим в Израел през 60те и 70те години САМО И САМО защо съм от български произход:)! И не съм единственият: Бая гаст'арбайтери (предимно помаци, в строителството) минаваха "метър" за разни битови...прегрешения, щото ги считаха за българи.

    Със сигурност твърдя че Израел е единствената държава в света в която обичат българите!

    Относно второто: Има нещо, почти непознато/неразбираемо за днешните българи. Нарича се мотивация. За в Израел-като осъзнаеш че ТОВА ти е държавата, правиш всичко (and then some more) нещата да са по добре! И импоровизираш/иновираш...почваш да действаш "извън кутията", само и само да оцелееш, да си подобриш живота, и да...кхм...кхм..."неутрализираш" душманите си.

    Това адаптиране/импровизиране сработва и не зле в чужденеция: В щатите компании обслужващи бизнеси " по места" предпочитат израелци по простата причина:

    'Мириканец обслужваш...хладилници/перални машини докладва на компанията: Липсва ми еди'коя си част, и чака да му я доставят. Израелец отива в 2-3 местни магазина, сглобява чарка, и продължава нататък.

    Относно местенето на квартири, "Мойше'с" от години са водещият бизнес в бранжа в САЩ.


    До коментар [#30] от "andreas_hofer":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  36. 36 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    Прясното мляко леко сладнее.Нормалното Кисело мляко киселее.Повечето днешни йогурт и уж кисели млека сладнеят. Има 2 вида бактерии (бацили) Bulgaricumважни за формиране на Йогурт.Единият вид води до добър кисел вкус.Другият (масово) до кофти "лакто" сладникав..
    —цитат от коментар 33 на dnevnikar


    Прав си!!! Кисели млека с Лактобацилум Булгарикус киселеят, тези с Бифидум-сладнеят! Взе ми 2 г' да си намеря "правилното" кисело мляко". От една ферма в Елена, която има 2-3 бфирмени магазина в София. ЛБ също не е зле но леко сладнее. Но пък го има в мрежите.

    П.С. Виж, "сладненето" не е толкоз лошо-на малки деца им се харесва повече, а и кисело мляко с Бифидум е ОК.

    П.П.С. Мойте внуци в Израел ги "зарибих" с истински кисело мляко с добавка малинов/ягодов сок. Като пораснаха голямите спряха със соковете, малките още са в "сладкото", ама това е проблем на сина ми вече:).

    Лично аз си кльопам тук киселите млека на "Елена", от тях си правя и цедено мляко/сирене за мазане. КРАТНО по свестни от купешките (и на 1/3 цена). Е не са толкоз трайни (нямат консерванти и антибиотици) но се справям:)
    До коментар [#33] от "dnevnikar":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  37. 37 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3581 Неутрално

    Не, "лакто" сладнее.
    Затова бонбони карамел "лакта" беха/са световно известни ;)

    За съжаление, не помня имената на пустите бактерии...
    Иначе си прав.

    В добавка, нещо за кисели краставички Кошер.
    Помня едни хрупкави, не сладки, с добър аромат от билка.
    Crunchy Dills?

    До коментар [#36] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Прясното мляко леко сладнее.Нормалното Кисело мляко киселее.Повечето днешни йогурт и уж кисели млека сладнеят. Има 2 вида бактерии (бацили) Bulgaricum важни за формиране на Йогурт.Единият вид води до добър кисел вкус.Другият (масово) до кофти "лакто" сладникав..
    —цитат от коментар 33 на dnevnikar

    Прав си!!! Кисели млека с Лактобацилум Булгарикус киселеят, тези с Бифидум-сладнеят! Взе ми 2 г' да си намеря "правилното" кисело мляко". От една ферма в Елена, която има 2-3 бфирмени магазина в София. ЛБ също не е зле но леко сладнее.

  38. 38 Профил на nemeria
    nemeria
    Рейтинг: 250 Неутрално

    До коментар [#30] от "andreas_hofer":

    Изключително дразнещо е, и аз съм попадала на макета, които твърдят, че българите сме били малцинство в България и че дори сме били побългарени турци от комунистическо време. Явно това ги учат щом сериозно настояват такива глупости, неща като факти и доказателства изобщо не ги касаят. Да стават най-сетне с албанско мнозинство, че да не слушаме повече антички глупости и югославска пропагадна.

    Иначе по темата - да ни връщат и салата, и историята, и езика и азбуката. Да си правят гръцка салата.

  39. 39 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3781 Любопитно

    До коментар [#27] от "gemeto":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Страхотен коментар-:)

  40. 40 Профил на 65
    65
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#13] от "Virgin":

    "Надали е станала много вкусна - по това време на годината доматите (и не само те) не са най-вкусните. "

    Ами не е.
    Истинска шопска става от второто полугодие нататък, та до септември октомври, когато вместо "найлоновите" сортове зеленчуци от парници идват тези от бахчите на бабите от пазара.

    И благодаря на сънародниците от Охрид - лоша реклама няма!

  41. 41 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Не добре за България да има за столица нещо , .... което успяло да измислили само "шопска салата". Това усукано място между няколко планини има "вредни излъчвания"

  42. 42 Профил на Чарли
    Чарли
    Рейтинг: 1227 Весело

    Макетата подобрили българският рекорд от 86 кг. шоска салата като направили 80 кг.???

    Май на никого не направило впечатление, чè има или печатна грешка или макетата са подобрили нещо "на върба", а?

    Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
  43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1363 Весело

    Салата създадена след заповед на Партията !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  44. 44 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5592 Неутрално

    В Сърбия не знаят нищо за българския произход на салатата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  45. 45 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 805 Весело

    ,,...Персоналът на хотела с помощта на ученици от местното училище по ресторантьорство и готвачи от Русия, Украйна и Македония приготвиха 202.86 килограма шопска салата, която е известна във всички страни в региона....,,

    Е па сто макета ке се зборат с таа салата и триста оки србска препеченица

  46. 46 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 805 Весело

    ,,...Персоналът на хотела с помощта на ученици от местното училище по ресторантьорство и готвачи от Русия, Украйна и Македония приготвиха 202.86 килограма шопска салата, която е известна във всички страни в региона....,,

    Е па сто макета ке се зборат с таа салата и триста оки србска препеченица





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #