Зелен лук, подготвен за зимата

Зелен лук, подготвен за зимата

Зелен лук, подготвен за зимата
Димитър Николов обича да ферментира. Той е съсобственик на столичния ресторант "Багри", където ферментиралите най-разнообразни продукти са ключова част от менюто. Есента не е единственият сезон, в който да се правят домашни консерви, но тъй като в момента сме в него, предлагаме някои интересни идеи за това.
Ресторант "Багри" ще участва и във фестивала на открито за качествена храна и напитки - StrEAT Fest на 30 септември. Повече за него четете тук.
Ферментирал зелен лук
Измиваме добре зеления лук, почистваме горната ципа и изрязваме мустаците и перата (от перата на лука, може да приготвите песто).
Готовите главички осоляваме добре като втриваме солта плътно с ръце, така че да започне да отпуска сок.
Натъпкваме хубаво в буркан и притискаме силно с ръце (като целта ни е консистенцията да стигне до ръба на буркана).
Оставяме на стайна темпeратура за 1-2 дни на тъмно като ежедневно отваряме буркана и допълнително притискаме лука. Целта е лукът да се покрие изцяло със собствения си сос.
След това поставяме в хладилник и изчакваме около 1 месец преди да консумираме.
Ферментиралия зелен лук пасва добре на салати, в сандвичи, може да се грилова, може да се консумира с ракия като мезе, както и за овкусяване на месо.