Сиренето с мирис на хип-хоп е най-добро, сочи проучване

Сиренето с мирис на хип-хоп е най-добро, сочи проучване

Комбинирана снимка на всичките девет пити ементал, участвали в теста в Бургдорф, Швейцария
Комбинирана снимка на всичките девет пити ементал, участвали в теста в Бургдорф, Швейцария
Излагането на сирене на музика денонощно може да му придаде специфичен вкус и аромат, а швейцарско проучване по темата твърди, че хип-хопът може да се окаже с по-добър ефект, отколкото Моцарт например.
Девет пити ементал, всяка с тегло 10 килограма, са били поставени в отделни дървени щайги, за да бъде изпробвано влиянието на музиката върху вкуса и аромата им, разказва "Ройтерс".
Деветте пити ементал, участвали в експеримента в Бургдорф, Швейцария
Деветте пити ементал, участвали в експеримента в Бургдорф, Швейцария
Отделните пити са слушали по 24 часа стилово различни произведения. Едното е било постоянно под звуците на We Got it From Here на A Tribe Called Quest. Друго - на операта "Вълшебната флейта" от Моцарт, а трето - на рок класиката на Led Zeppelin - Stairway to Heaven.
Има пита, която постоянно е "слушала" техното трака UV на Vril, a друга - мрачното ембиънт парче Monolith на швейцарския електронен дует Yello.
Други три парчета са били подложени на звукови вълни на ниски, средни и високи честоти, докато една от питите е била оставена в пълна тишина.
Член на журито изследва мириса на сиренето по време на дегустацията
Член на журито изследва мириса на сиренето по време на дегустацията
"Най-видимите разлики се наблюдаваха в силата на аромата, мириса и вкуса", обясняват изследователите от Университета на изкуствата в Берн, след като са анализирали откритията на кулинарно жури, което е направило дегустация на сляпо.
"Пробата с хип-хоп е на върха на списъка с всички сирена, подложени на музика, по отношение на плодовитостта. Сред всички изпробвани то е било най-силно по отношение на мирис и вкус", се казва още в анализа.
Бенджамин Лузуй, швейцарски телевизионен шеф-готвач и член на журито, разказва пред "Ройтерс", че разликите са били много ясни по отношение на текстура, вкус и външен вид. "Имаше нещо наистина много различно", допълва той.
Бет Вампфлер, производител на сирене, проверява питите от експеримента
Бет Вампфлер, производител на сирене, проверява питите от експеримента
Експериментът вместо високоговорители използва минипредаватели, които пренасят енергията на музиката в сиренето. "Цялата енергия резонира директно вътре в сиренето", обяснява Майкъл Харенберг от Университета на изкуствата в Берн.
Производителят на сиренето Бет Вампфлер пък допълва, че журито е направило двойна проба и двата пъти резултатите са били малко или много същите. Той казва, че отсега нататък експериментът ще продължи да се фокусира върху хип-хопа: "Идеята сега е да вземем 5 или 10 пити сирене и да ги подложим на хип-хоп, след което да сравним."