Назад към корените: най-доброто от кухнята на Балканите е на 30 септември

Назад към корените: най-доброто от кухнята на Балканите е на 30 септември

Назад към корените: най-доброто от кухнята на Балканите е на 30 септември
За 20-ата си годишнина конкурсът "Ресторант на годината БАКХУС Аcqua Panna & S.Pellegrino" се завръща в уж позната територия
Всеки от нас, независимо откъде идва, е израснал с балкански гозби. Рецепти за баница, както и наблюдения кой местен магазин продава най-подходящото сирене за нея си споделят не само българите у дома, но и общностите в Брюксел, Лондон, Чикаго или Мадрид. Храната е култура, тя пътува и се предава през поколенията.
Именно различните кулинарни лица на Балканите ще бъдат фокус на галавечерята "Ресторант на годината БАКХУС Аcqua Panna & S.Pellegrino".
Конкурсът навършва 20 години и в края на септември ще връчи традиционните си награди за приноса на различни заведения към индустрията, а гостите ще се наслаждават на 5-степенно дегустационно меню с ястия от Хърватия до Родопите, съчетани с подходящи вино, коктейли и напитки.
Галавечерята и церемонията по награждаване са на 30 септември от 19:00 ч. в Sofia Tech Park, в зала "Джон Атанасов".
Кувертите са в продажба ТУК до 27 септември или до изчерпване на количествата.
5-степенното меню ще е дело на шестима шеф-готвачи, сред тях има победител в MasterChef, главен готвач с опит в Хърватия, Холандия и Белгия, шеф-готвачи на заведения, вече печелили награди в "Ресторант на годината".
Менюто и авторите му

Веселин Дойков, METRO Academy

[[img:4256132]]

Ягодово гаспачо с чипс от бекон и розов домат

Мария Жекова, победител в MasterChef 2021

[[img:4256133]]

Дребен смилянски боб с балканска пъстърва, шафран, латинков сос тартар и пчелен прашец

Любен Койчев, HRC Culinary Academy

[[img:4256134]]

Хърватски брудет: Бавно готвени скариди, змиорка и миди в доматен бульон, рагу от фенел, сотирани жабешки бутчета и хрупкава полента

Владимир Тодоров, носител на Националната кулинарна купа на България 2016

[[img:4256135]]

Качамак по ковачевски със свинско и зрял овчи кашкавал

Владислав Пенов и Деница Дойнова, "Космос"

[[img:4256136]]

Златна ябълка: мус с мурсалски чай, карамелизирани солени ябълки с коняк, коджи орехи
И тази година наградите са в няколко категории и всички ще бъдат връчени на традиционната за конкурса галавечеря, като те са "Ресторант на годината", "Авторски почерк", "Винена листа и напитки", "Вкусно място", "Дебют" и "Ресторант на читателите".
За последната категория победителя определяте вие и може да подкрепите едно от 30-те номинирани заведения в София, Пловдив, Варна и село Девино. Гласа си можете да дадете тук.
Събитието ще се проведе спрямо актуалната наредба на Министерство на здравеопазването и за вход ще се изисква един от следните документи:
- валиден сертификат за ваксинация срещу COVID-19
- валиден сертификат за отрицателен резултат (PCR - 72 ч., или антигенен тест - до 48 ч.)
- валиден сертификат за преболедуване