В разрез с традицията - белгийски монахини произвеждат бира

Когато монахините от абатството Маредре в Белгия се бореха да съберат средства за крайно необходими ремонтни дейности, те се обърнаха към занимание, което стотици години беше запазено за монасите: варенето на бира, разказва "Ройтерс".
Двайсетчленната бенедиктинска общност, основана през 1893 г., реши преди около пет години, че е време да се обедини с пивовар с цел да произвежда бира, пропита от историята и ценностите им, като същевременно помага за ремонта на течащите покриви и напуканите стени на манастира им.
След близо 3 години сътрудничество с пивоваря и вносител Джон Мартин, Maredret Altus, 6.8% кехлибарена бира с камарфил и хвойна, и Maredret Triplus, 8% blonde, с кориандър и градински чай, бяха пуснати в продажба през лятото.
"Полезно е за здравето. Подпомага храносмилането. Всички сестри харесват бирата, все пак сме в Белгия", каза сестра Гертруд и добави, че монахините си позволяват по една бутилка в неделя.
Бирите са базирани на спелта, зърно, споменато в текстове от света Хилдегард, германска бенедиктинска игуменка от XI век, която е вдъхновила белгийския орден, заедно с растения, които обикновено се отглеждат в градината на монахините.

Едуард Мартин, главен дестилатор и правнук на основателя на пивоварната, каза, че производството в момента е 300 хил. бутилки годишно и ще нарасне до около 3 млн. в рамките на няколко години. Извън Белгия вече се продава в Италия и Испания.

Бири с марки на абатства, при които пивовар плаща хонорари в замяна на използването на името на абатството, са често срещани в Белгия, но досега те са били само в абатствата, в които живеят монаси. Маредре е само на километър от мъжкото абатство Маредсу, чиято бира, произведена от Duvel, е широко разпространена.
Сестра Гертруд подчерта, че не се виждат като съперници.
"Те бяха наясно, информираха и ни дадоха зелена светлина. Това не е състезание, по-скоро допълване", каза тя.
