Новият Masterchef съдия Илиан Кустев е лектор нa GourmEAT the future този уикенд

Новият Masterchef съдия Илиан Кустев е лектор нa GourmEAT the future този уикенд

Новият Masterchef съдия Илиан Кустев е лектор нa GourmEAT the future този уикенд
Слушате Masterchef звезди, фермери и zero waste инфлуенсъри, докато хапвате ястие, създадено с мисъл за околната среда, а в ръка държите коктейл, даже може и без алкохол, посветен на земята и направен с предимно български съставки - така може да изглежда уикендът ви, защото на 1 и 2 юли в София предстои дебютното издание на кулинарното събитие Бакхус GourmEAT the future.
В някакъв смисъл форматът е уникален, защото е едновременно фест с над 30 изложители, но и платформа за съдържание, насочено към бъдещето на храната. Събитието e от 11 до 22 ч. и двата дни, отворено е за домашни любимци и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дебитна или кредитна карта, или с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.).
Бакхус GourmEAT the future ще се проведе в Posta PopUp - комуникативно и чаровно пространство, директно до Столичната митница на ул. Веслец 84 и много близо до спирки на различни видове градски транспорт. С метро - линия 2, а спирката е "Централна гара"; наблизо минават трамвайни линии 1, 3, 4, 12, 18, 27, както и тролей 9.
Входът между 11-11:30 и двата дни е безплатен, а билети се продават предварително през Eventim, както и на място. В цената е включен свободен достъп до цялата програма.
Срещу 9 лв. за един ден или 15 лв. за цялото събитие (за децата билетите са даже по-евтини, а до 7 г. влизат безплатно), ще може да видите отблизо демонстрационно готвене, да участвате във винена дегустация, да чуете лекции за зелени практики, пълноценно хранене, семейно здраве, бизнес идеи и още много (пълния списък вижте в карето). Лекторите са от България и чужбина, някои имат сериозен световен опит и идват от разнообразни сфери.
Звездни лектори от България и чужбина, готвене на живо и винена дегустация
Двудневното уикендно събитие включва сцена с атрактивна програма и двата дни от 12 до 18ч.
Своеобразна приемиера пред публиката ще има за новото жури на Masterchef в лицето на известния готвач Илиан Кустев, който е един от тримата оценяващи в новия сезон на предаването. Двама известни шефове от предходния сезон на ТВ формата пък ще готвят на живо: Константин Таквор-Кокера и Тео Владиславов.
Шеф Илиан Кустев, жури Masterchef
Шеф Илиан Кустев, жури Masterchef
Сред другите разпознаваеми лектори са посланикът и двигател на zero waste движението в България Блажка Димитрова, кулинарният инфлуенсър и автор на книгата "С любов към десерта" Даниела Динева, позната като Hey Daniella в социалните мрежи, и любимката на градинарите-ентусиасти Inka v gradinka.
Даниела Динева (Hey Daniella)
Даниела Динева (Hey Daniella)
Има и международно присъствие - специално от Германия пристига единствената българка, член на International Sustainability Standards Board - Вероника Пунчева, а сред лекторите е и живеещата в България, но родом от Литва шеф Виктория Балтутите, която наскоро стана първият инструктор от страната ни, завършил програма "Устойчиви практики в кулинарията" на престижната асоциация World Chefs.
шеф Виктория Балтутите
шеф Виктория Балтутите
Пълната програма с лекции, работилници и дегустации.

Събота, 1 юли
12:00 ч. - Тео Владиславов: готвене на живо

13:00 ч. - Виктория Балтутите: "Зелените" ресторанти

14:00 ч. - Блажка Димитрова: Устойчиви в кухнята

15:00 ч. - Вероника Пунчева: Скъпо ли е да си еко

16:00 ч. - Инка в Градинка: Зеленинки на балкона

16:30 ч. - Александър Кюркиев: крафт vs. масовка

17:00 ч.- Албина Ясинская: кисело мляко у дома

18:00 ч. - Благой Кузмански: бъдещето на виното

Неделя, 2 юли

12:00 ч. - Константин Таквор: готвене на живо

13:00 ч. - Илиан Кустев: открито за ресторантите

14:00 ч. - Hey Daniella: родителството и храната

15:00 ч. - Филип Харманджиев: от фермата до масата

16:00 ч. - Габриела Грозева: хляб с квас у дома

16:30 ч. - Анатоли Ценов: насекомите и бъдещето

17:00 ч.- Димитър Шопов: пълноценно хранене

17:30 ч. - Георги Вълчев: силата на овчето мляко

18:00 ч. - Мария Балева: декорация в дома
Изложителите: нови, устойчиви, атрактивни
За посетителите на място ще готвят някои от най-новите ресторанти на София с концептуална кухня (Unica, Jazu), заведения, които работят с фермерска продукция (Farro Pizza) и с по-редки или оригинални суровини (SoFerments, Вкусът на Индонезия), както и месни, насочени към нулев отпадък (Meatsome).
Новият Masterchef съдия Илиан Кустев е лектор нa GourmEAT the future този уикенд
Към всички участници са зададени изисквания да предложат свои концепции, насочени към устойчивост, иновативни методи, работа с локални продукти и отговорен лов и риболов. Вино на събитието ще има от България и от света, като преобладават етикетите, правени с минимална намеса, включително натурални и органични.
От технологична гледна точка любопитно е, че първата българска AI бира ще присъства, както и иновативно решение за заведения, отменящо нуждата от пластмасови бутилки за вода. Български и чуждестранни занаятчийски производители на джелато, донъти и канелени рулца, подправки, десерти, тахани, зехтини, фермерска продукция, сирене от кашу, кафе, алкохолни и безалкохолни коктейли също ще допринесат за разнообразния облик на събитието.
Новият Masterchef съдия Илиан Кустев е лектор нa GourmEAT the future този уикенд
Голяма фото стена, направена от скандинавски мъх в партньорство с FORESTin и 3Dea studio, ще привлича погледи и ще подсилва екологичното послание на събитието, където ползването на еднократна пластмаса е забранено - такава е политиката на "Бакхус" през последните години при всички подобни мероприятия.
Бакхус GourmEAT the future е (с)мисъл за бъдещето в бохо атмосфера с индустриален чар, който носи сградата - бивша поща, строена през 30-те години на XX в. Интересно, провокативно и много, много вкусно.
Кога: 1 и 2 юли, 11-22 ч.

Къде: Posta PopUp, ул. Веслец 84 (до Столична митница и складове Деспред)

Билети: Eventim, а от 11-11:30 ч. входът е безплатен

Събитието се провежда с безценната подкрепа на: Mastercard, Chandon Garden Spritz, Johnnie Walker, Gordon's Gin, Perrier, JTI, Бонанза Бачорски и Forest In.