Фотогалерия: Как да подредите празничната маса

Антон Чалъков

Фотогалерия: Как да подредите празничната маса

Експертът по мода и лайфстайл Станимира Янакиева показа специално за "Дневник" какви са основните стъпки и какво трябва да се избягва.

  • Експертът по мода и лайфстайл Станимира Янакиева, която тази есен издаде втората си книга "BON TON - етикет и добри обноски за всеки ден и повод", представи специално за "Дневник" как може да бъде аранжирана всяка празнична маса.

    В ресторант КОМАТ, отличен в началото на 2024 г. за най-добър ресторант в категорията "Дебют" от списание "Бакхус", тя показа свой прочит, а ястията на снимките са от новото меню на главния готвач Тодор Гръблев.

    Отправна точка, преди да се пристъпи към украсата, е изборът на тема, като тя може да бъде класическа Коледа в червено и златно, а може да бъде и малко по-нетрадиционна - скандинавски минимализъм с меки тонове, природна естетика със зеленина и естествени материи или съвременен блясък с металически акценти, обяснява Янакиева.
    Експертът по мода и лайфстайл <a href="https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/10/05/4684745_pravilnoto_obrushtenie_kum_nepoznat_e_vie_kniga/" target="_blank">Станимира Янакиева</a>, която тази есен издаде втората си книга "BON TON - етикет и добри обноски за всеки ден и повод", представи специално за "Дневник" как може да бъде аранжирана всяка празнична маса.<br /><br />В ресторант КОМАТ, отличен в началото на 2024 г. за <a href="https://www.dnevnik.bg/hrana_i_napitki/2024/03/08/4598269_nai-dobriiat_restorant_na_bulgarska_zemia_e_kosmos/" target="_blank">най-добър ресторант</a> в категорията "Дебют" от списание "Бакхус", тя показа свой прочит, а ястията на снимките са от новото меню на главния готвач Тодор Гръблев.<br /><br />Отправна точка, преди да се пристъпи към украсата, е изборът на тема, като тя може да бъде класическа Коледа в червено и златно, а може да бъде и малко по-нетрадиционна - скандинавски минимализъм с меки тонове, природна естетика със зеленина и естествени материи или съвременен блясък с металически акценти, обяснява Янакиева.
  • "След като сте избрали темата, пристъпете към цветовата гама, която да бъде подходяща както спрямо ястията, които ще поднасяте, така и според темата на декорацията", казва Станимира Янакиева.
    "След като сте избрали темата, пристъпете към цветовата гама, която да бъде подходяща както спрямо ястията, които ще поднасяте, така и според темата на декорацията", казва Станимира Янакиева.
  • После се пристъпва към основата - препоръчва се да има покривка на самата маса, както и текстилни салфетки. Добре е те също да хармонират като цветове и текстури, а към салфетката да се добави и красив пръстен за финален завършек.
    После се пристъпва към основата - препоръчва се да има покривка на самата маса, както и текстилни салфетки. Добре е те също да хармонират като цветове и текстури, а към салфетката да се добави и красив пръстен за финален завършек.
  • Експертът препоръчва да се използват живи цветя, в случая иглолистни и борови клонки, които може да се намерят лесно.
    Експертът препоръчва да се използват живи цветя, в случая иглолистни и борови клонки, които може да се намерят лесно.
  • "Приборите, които се избират, трябва да бъдат подредени спрямо ястията, които ще се сервират. Ако има нечетен брой, ястия може да се използват две чинии, както направихме за снимките - в първата да бъдат предястията, а във втората - основните", пояснява Янакиева.
    "Приборите, които се избират, трябва да бъдат подредени спрямо ястията, които ще се сервират. Ако има нечетен брой, ястия може да се използват две чинии, както направихме за снимките - в първата да бъдат предястията, а във втората - основните", пояснява Янакиева.
  • Добре е да има свещи, които да бъдат с различна големина, форма и цветове, ако се спазва дадена тематика.
    Добре е да има свещи, които да бъдат с различна големина, форма и цветове, ако се спазва дадена тематика.
  • Чашите също следват подредбата, по която ще се използват. На снимките са чаши за шампанско, но могат да се изберат чаши за бяло или червено вино или чаша за вода спрямо напитките, които ще се сервират.
    Чашите също следват подредбата, по която ще се използват. На снимките са чаши за шампанско, но могат да се изберат чаши за бяло или червено вино или чаша за вода спрямо напитките, които ще се сервират.
  • Грешките, които могат да бъдат допуснати, е аранжировката да бъде твърде еклектична, затова не бива да се смесват различни декорации, например да се комбинират естествени с изкуствени цветя.
    Грешките, които могат да бъдат допуснати, е аранжировката да бъде твърде еклектична, затова не бива да се смесват различни декорации, например да се комбинират естествени с изкуствени цветя.
  • На въпроса къде е тънката граница да не се претрупа масата с декорации Станимира Янакиева отговаря: "Моментът, в който прецените, че ви се струва, че нещо липсва, тогава по-скоро си кажете дотук. Това е тънката граница."
    На въпроса къде е тънката граница да не се претрупа масата с декорации Станимира Янакиева отговаря: "Моментът, в който прецените, че ви се струва, че нещо липсва, тогава по-скоро си кажете дотук. Това е тънката граница."
  • Фотогалерия: Как да подредите празничната маса
  • Фотогалерия: Как да подредите празничната маса
  • Фотогалерия: Как да подредите празничната маса
  • Фотогалерия: Как да подредите празничната маса
  • Фотогалерия: Как да подредите празничната маса
  • Фотогалерия: Как да подредите празничната маса