Рецепта с ориз от индианското племе оджибуей

Рецепта с ориз от индианското племе оджибуей

Рецепта с ориз от индианското племе оджибуей
Разнообразна, здравословна и древна - традиционната кухня на коренното население на Северна Америка е различна във всеки регион на континента. За племето оджибуей, населяващо района на Големите езера (Горно езеро, Lake Superior), основна съставка в повечето ястия е дивият ориз или "манумин" (означава "добро семе, добър плод"). Продуктът е свещен за коренното население, защото е част от историята на сътворението им - и защото векове наред е предпазвал от глад племето през суровите зими.
В действителност дивият ориз не е ориз, а представлява семената на вид водна трева. Дивият ориз съдържа големи количества протеини и фибри и има приятен вкус на ядки. Названието му идва от факта, че зърната му много приличат на ориз, но през времето той е имал множество различни имена. Дивият ориз е изключително хранителен. И до днес в някои райони семената се събират ръчно с кану - растат естествено в езерата - както е било поколения наред. В Северна Америка дивият ориз се използва за приготвянето на ястия за празничната трапеза за Деня на благодарността. "Дневник" предлага постна рецепта за сотиран див ориз със сладки картофи от племето оджибуей, която може да се приготви за някои от празничните вечери.
Съставки:
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
  • 8 обелени скилидки чесън
  • 2 чаени чаши гъби печурки, почистени и нарязани на филийки
  • 2 чаени чаши кафяви гъби, почистени и нарязани на филийки
  • 1/2 чаена чаша сушени сушени червени боровинки
  • 1/2 чаена чаша прясна или замразена царевица
  • 3/4 чаена чаша див ориз (от около 3/4 чаши сушен)
  • сол и черен пипер, на вкус
  • 4 супени лъжици пресен зелен лук, нарязан на ситно (около 3 до 4 стръка)
  • печени сладки картофи, за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете дивия ориз, ще отнеме около час. Докато оризът се вари, загрейте малък тиган на средно висока температура, докато се сгорещи. Добавете скилидките чесън и гответе, докато започнат да почерняват. Отстранете от огъня и поставете в малка купа, за да се охладят. След като скилидките чесън се охладят, ги нарежете на ситно.
Загрейте средно голям до голям тиган. Добавете зехтина, добавете лука и го задушете, като разбърквате в продължение на 4 минути, за да не загори. Добавете почернелия чесън и сотирайте още 2 минути, като разбърквате непрекъснато, за да предотвратите изгарянето. Добавете гъбите и гответе, като разбърквате, в продължение на 4 до 6 минути. Добавете сушените боровинки и разбъркайте. Гответе още няколко минути и след това добавете царевицата. Разбъркайте и гответе още 1 до 2 минути. Добавете сварения ориз, сол и черен пипер. Разбъркайте за още две минути, докато стане напълно горещ.
Отстранете от огъня, украсете с прясно нарязания лук и сервирайте веднага. Оризът може да се сервира самостоятелно или върху печени, разрязани наполовина сладки картофи, които са залети със смес от 1 чаша кленов сироп, сока на 1 лайм и 2 чаени лъжички леко до средно люто чили на прах.