"Декадентска" и за "Дневник": Marashlian pastry, които обръщат живота в торти

На живо
Дебатът в парламента дали Мария Филипова да стане заместник-омбудсман

"Декадентска" и за "Дневник": Marashlian pastry, които обръщат живота в торти

"Декадентска" - това е тортата, която Marashlian Pastry направиха за 24-ия рожден ден на "Дневник". За предстоящия празник (първият брой на вестника излиза на 12 февруари) и кампанията, която медията има за нови абонати, "Дневник" поръча торта, която да използва в нея. Тортата е универсално клише за рожден ден, но тортата, която ще виждате през следващите дни в комуникацията на специалното предложение, не е като никоя друга торта, а е тортата на "Дневник".
Пунктуалност, точност и прецизност са част от нещата, които Мая Марашлян, създател на Marashlian Pastry, изрежда, докато представя идеята за червените линии и точки, които се открояват върху върху белия крем отвън. "Богатството обаче е отвътре", допълва Мая Марашлян и разказва, че тази торта е техният бестселър, затова я е избрала и за тортата на "Дневник". Тя обединява много и различни вкусове. А защо "Декадентска"? "Защото сме сложили всичко хубаво в нея. Тя е един вид упадъчно отдаване на вкусовете - шоколад, плод, ядки, ликьор..."
Рецептата събира черен и млечен шоколад, масло, бадемов марципан, чийз крем с маскарпоне, вишнево кули с канела, блат с млян шамфъстък, покрит с хрупкав слой от едро накълцан шамфъстък и бял шоколад и шоколадов мус с ликьор.
Мая Марашлян посреща екипа на "Дневник" в наскоро откритата сладкарница Marashlian Pastry на ул. "Шейново" 4А. След като в продължение на две години авторските десерти на "Марашлян" се продават само за вкъщи в магазин на ул. "Христо Белчев", за нея това е естествено продължение в разрастването на бизнеса и търсенето от клиентите.
Новото място също предлага поръчки за вкъщи, но дава и цялостно "сладко" преживяване сред елегантната и уютна атмосфера на сладкарницата. Основният фокус е работата с висок клас суровини, използване на разнообразни сладкарски техники и комбинации от вкусове.
Преди да създаде Marashlian Pastry, Мая Марашлян има дългогодишен опит в международна маркетинг компания и след години работа като изследовател на човешкото поведение решава да съчетае опита си като антрополог със специализацията на сладкар. След няколко професионални курса по сладкарство тя прави кариерен завой и създава своя собствена ниша в приготвянето на авторски десерти. Началото е малка пекарна и т.нар. витрина "Марашлян" в кв. "Слатина", когато започва да работи с главен сладкар шеф Михаил Найденов. В момента двамата вече имат екип от 12 души.
Мая Марашлян и шеф Михаил Найденов
Мая Марашлян и шеф Михаил Найденов
Още преди да създаде Marashlian Pastry, е изследвала хранителните предпочитания и потребителското поведение на българите и още тогава е осъзнала, че има търсене за такъв тип храна, и за нея преходът от едната професия към другата се е случил напълно естествено.
"Започнах да правя десерти и сладкиши за приятели, после дойдоха поръчки от техни приятели", разказва за първите си стъпки в сладкарството.
В момента продължава да прекарва по-голяма част от времето си в кухнята на сладкарницата, но се занимава и с маркетинга, и с управлението на бизнеса. Казва, че трудно се намират сладкари, защото навиците на младите хора са различни, представите им за това как се работи - също. "Мисленето им е различно, притежават друг тип интелигентност", обяснява Мая Марашлян.
Тортата за комуникацията за 24-ия рожден ден на "Дневник"
Тортата за комуникацията за 24-ия рожден ден на "Дневник"
Много държи обаче всеки човек в екипа ѝ от сладкари да се научи да прави всяка стъпка и техника в приготвянето на десертите - от бъркането на крема до оформянето му след това във финални щрихи. Затова всички участват в разработването на рецептите с идеи, предложения, вкусове, а тя и шеф Найденов имат последната дума за концепцията, която реализират накрая.
Връщайки се към проучването за хранителните навици на българите отпреди няколко години, когато работи на терен, Мая Марашлян казва, че е била впечатлена от това, че много голяма част от тях готвят много вкусно. Тъжната равносметка обаче е, че много хора не успяват да се справят с разходите за храна, ако нямат помощ от роднини или възрастни.
"Опознахме и начина им живот - как пазаруват, как готвят и каква роля има храненето и всичко, свързано с него", разказва тя и добавя, че оттогава нещата са се променили. Нейната гледна точка също, но изследователят в нея продължава да следи какви са вкусовете на техните клиенти.
"Голяма част от успеха, който имаме, го дължа точно на това, защото и ние като това, което пресъздадохме на вашата торта, измерваме пулса на нашите потребители постоянно и ако не търсим и не се вслушваме в обратната връзка, няма как да се развиваме", казва Мая Марашлян.
"Много от нашите клиенти казват, че сме възпитали в тях вкуса им за сладко. Добрият вкус сега има някакъв стандарт, по който да се сравнява. За щастие, още колеги сладкари започнаха да откриват такива места и видяха, че работи. Такъв тип продукти стават все по-познати. Не сме вече някаква екзотика", добавя тя и за нея е важно, че клиентите им разбират, че това струва пари, защото небцето им разпознава продуктите.
"Декадентска" и за "Дневник": Marashlian pastry, които обръщат живота в торти
Дните преди Свети Валентин са едни от най-натоварените за Marashlian Pastry, още повече че един от емблематичните им десерти е малиновият тарт с форма на сърце. Мая Марашлян дори разказва за една двойка, чиято история е започнала покрай него. "Имаше една двойка, при която мъжът на първите му срещи с една жена винаги ѝ носел такова сърце. За първата им годишнина заедно тя му подари курс по правене на малинов тарт при нашия главен сладкар шеф Найденов."
Един от редовните им клиенти също често взимал точно този десерт, заявявайки, че тези сърца отварят всяка врата, особено към други сърца. И тъй като богатството е отвътре, в него сладостта от живота е претворена чрез какаово сабле, франджипана от шамфъстък с малини в него, ганаш от шоколад и малинов мус.
"Декадентска" и за "Дневник": Marashlian pastry, които обръщат живота в торти