Дизайнерът на "Ферари" P4/5 и "Мазерати ГранТуризмо" отива в "Сааб"

Дизайнерът на "Ферари" P4/5 и "Мазерати ГранТуризмо" отива в "Сааб"

Ферари P4/5 Пининфарина" е създадено на базата на модела 612 Енцо, по поръчка на милиардера Джеймс Гликенхаус. Променените компоненти по оригиналната кола са над 200. <br />
Ферари P4/5 Пининфарина" е създадено на базата на модела 612 Енцо, по поръчка на милиардера Джеймс Гликенхаус. Променените компоненти по оригиналната кола са над 200. 
Работилият за "Бертоне" и "Пининфарина" Джейсън Кастриота е новият шеф на дизайна на "Сааб" от днес, съобщиха от компанията. 36-годишният дизайнер е работил по емблематични модели като "Ферари P4/5" и "Мазерати ГранТуризмо".
 
Кастриота ще е на пряко подчинение на изпълнителния директор на "Сааб" Ян Аке Йонсон и ще се занимава с външния и вътрешния дизайн на бъдещите версии на настоящите модели на шведската компания. Първият негов ангажимент ще бъде създаването на визията на новия "Сааб 9-3".
Според Кастриота при него ще се наблегне сериозно на аеродинамиката. Той добавя, че успехът на този модел е жизненоважен за бъдещето на компанията.
Пред "Блумбърг" генералният директор на "Спайкър", новият собственик на "Сааб", Виктор Мюлер казва, че първите скици на колата са готови. "Дизайнът е изцяло вдъхновен от самолетите и е по шведски изчистен, добавя Мюлер.
 
Първият "Сааб 9-3" излиза на пазара през 1998 година, а втората генерация се появи през 2002 г. Автомобилът ще си съперничи с БМВ Серия 3 и "Ауди А3". 
Кастриота е завършил колежа "Емерсън" в Бостън и престижния Арт Център колеж по дизайн в Пасадена - Калифорния. През 2001 той се присъединява към екипа на дизайнерското студио на "Пининфарина" в Торино - Италия.
 
Следващата стъпка в кариерата му е позицията директор на дизайна в "Стиле Бертоне" през 2008, след което той отваря дизайнерско-консултантска фирма с офиси в Ню Йорк и Торино. 
 
"За мен ще бъде удоволствие да работя за толкова култова марка. "Сааб" има много силни традиции, което дава невероятен потенциал за развитие. Това е страхотна основа, която ми дава възможност да оформя по правилния начин бъдещите продукти", казва Кастриота.