Глобалното затопляне подобрява вината

Глобалното затопляне подобрява вината

Качеството на вината по света през последните 50 години се е подобрило значително поради глобалното затопляне, се твърди в доклад представен в понеделник на годишната среща на Американското геологическо общество в Сиатъл.

Проучването на учени от университети в Южен Орегон, Юта и Колорадо разглежда 27 винени региона по света и установява, че общото повишаване на температурата с 2 градуса е в състояние да направи в близко бъдеще някои хладни райони по-добри за отглеждане на грозде, а други - по-малко гостоприемни.

"Гроздето е реколта индикатор", посочва Грег Джоунс от университета в Южен Орегон.

Тъй като то вирее най-добре в климатични зони, наричани най-често средиземноморски климат, изследването на промените в него може да предскаже влиянието на промените върху другите култури, твърди той.

Учените ползвали таблици на на "Сотбис", в които вино с индекс над 90 е класифицирано като "изключително", а под 40 - "катастрофално лошо", съчетани с архивите на развитието на климата след 1950 г. Те установили, че повишаването на температурите съвпада с повишаване на рейтингите на вината. "Не открихме отрицателни последици", посочва Джоунс по адрес на най-известните винопроизводителни райони в света, сред които са и 5 в южното полукълбо - три в Австралия, един в ЮАР и един в Чили.

Учените предричат ново повишаване с още 2 градуса през следващите 50 години, което ще повлече нови промени.

Така например гроздето в прочутия италиански район Кианти ще зрее по-рано, а в долината на Рейн може би ще се наложи да бъдат отглеждани различни от досегашните сортове. Гроздето ще стане обичайна култура за Южна Англия и към средата на ХХІ век тя ще бъде важен винопроизводителен регион, смятат изследователите.